Православно Спортско Друштво Света Србија, Београд, Србија

Православно Спортско Друштво

Актуелности

fucazasrbeНа иницијативу Управе фудбалског балона Енфилд, Православног Спортског Друштва Света Србија (ПСУСС), спортске акције ”Тројка из блока” и хуманитарне организације ”Срби за Србе” у суботу 9. марта 2019. године у балону ”Енфилд” на Звездари (Волгина бб) одржаће се први хуманитарни турнир у фудбалу. Оваквом хуманом позиву, одазвао се велики број екипа, укупно 20 и приличан број добротвора који ће кроз котизацију и друге хуманитарне прилоге помоћи угроженој породици са Косова и Метохије чији ћемо идентитет објавити по завршетку хуманитарне акције.

darivanjeДеца спортисти Православниг спортског удружења “Свети Срб и ја” практикују већ четири године, да за своје вршњаке припремају пакетиће за Божић и Светог Саву. Ове године су својим трудом одвајајући од свог џепарца, а уз подршку Светосавског звонца и Студентске ХО “Осмех на дар”, припремили 150 Светосавских пакетића за своје млађе вршњаке предшколце у Куршумлији.

ssava2019Свети Сава, трећи син српског владара Стефана Немање и његове жене Ане, рођен је у њиховом двору у Расу и на рођењу је добио име Растко. Отац му је дао на управу део српске земље - Хум. Међутим, младић је побегао од световних метежа и части, замонашио се на Светој Гори и добио монашко име Сава (српски облик имена Sabba). Био је ктитор, законодавац, јеромонах, архимандрит, теолог, беседник, дипломата, државник, архиепископ и организатор самосталне српске цркве. Храмови који су подизани и усавршавани под његовим надзором задовољавали су највиша естетска мерила свога времена. Свети Сава је не само први српски књижевник већ и писац антологијских дела на срском језику.

IMG 4723Деца спортисти ПСУ ”Свети Срб и ја” (ПСУСС) су и ове године пливали за Часни Крст. Практикујући хармонично васпитање тј. бригу и о души и о телу, данашњим својим учершћем на овом спортско-духовном догађају, спровели су горе споменути лајт мотив Свете Србије у дело.

casni krst 2019Бог се крсти! Ваистину се крсти!

Деца спортисти ПСУ ”Свети Срб и ја” (ПСУСС) ће дати свој допринос у обележавању празника Крстовдана и Богојављења тако што ће као и прошле године пливати за Часни Крст. Ова прелепа манифестација која на најлепши начин кроз синергију духовности и спорта оживљава нашу традицију и обичаје, а све кроз учешће деце као њених главних актера, започета је 2018. године са благословом Његове Светости Патријарха српског Господина Иринеја, а у организацији Одбора за верску наставу Архиепископије београдско-карловачкe. Православно спортско удружење ”Свети Срб и ја” (ПСУСС) желећи да ове године активно укључи још више своје деце спортиста у овој витешкој дисциплини и да омасови и подигне овај спортско-духовни догађај на још виши ниво, уз подршку Светосавског звонца, Савеза за скокове у воду Србије и Градског центра за физичку културу ”Стари ДИФ” организоваће такмичење пливања за Часни Крст на Крстовдан – петак 18 јануара са почетком у 13 часова, на базенима старог ДИФ-а. За најбоље обезбеђени су дарови и награде, као и плакете, пехари и медаље.

difПСУСС је у свом раду веома посвећена грађењу веома динамичних и блиских односа са спортским институцијама које су по свом концепту окренуте систематском спортском развоју деце, што је од општег значаја за наше друштво у целини. Једна од тих институција је свакако Центар за спортску кутуру ”Стари ДИФ”.

Bozicna cestitka za sajt ХРИСТОС СЕ РОДИ - ЗАИСТА СЕ ХРИСТОС РОДИ !!!

bozic2019Православно спортско удружење "Свети Срб и ја" се културним и спортским активностима припремило за обележавање рођења Богомладенца Христа - Божић.

idealСви смо углавном свесни и често слушамо о значају спортске активности за психофизичко здравље деце, односно човека уопште. Човек, будући психофизичко биће (не би требало изоставити, рекли бисмо најважнији, духовни „зид“ у одбрани човека и његовог јединства), кроз спорт има могућност да унапређује не само своје тело, већ и своју психу, испуњавајући је садржајима које би спорт требало да промовише - заједништвом (јединством, „тимским духом“), радошћу кроз игру и дружење (социјализацију), поштовањем себе и Д(д)ругог, зашто да не и постизањем успеха (стицањем аутономије и компетенције), односно надметањем (пре свега у односу на самог себе и своје слабости) кроз учење и развој.

krnjaca 2Хуманост на делу су у недељу, 7. октобра имали прилику да покажу становници Крњаче и осталих околних насеља Градске општине (ГО) „Палилуле“ и града Београда, јер је тог дана био организован спортски догађај хуманитарног карактера, чији су гости били и деца Свете Србије. Недеља је започета Светом Литургијом у цркви апостола Луке у Крњачи. Након Свете Литургије, у порти цркве, организован је трећи хуманитарни фудбалски турнир „Петар Вујичић“. Средства са овог турнира су намењена социјално угроженим породицама и сваке године средства одлазе једној најугроженијој породици.

Наша FaceBook страница

Наше Twitter објаве