Православно Спортско Друштво Света Србија, Београд, Србија

Православно Спортско Друштво

Актуелности

porodicnanedeljaКровна организација Православно спортско удружење ”Свети Срб и ја” у оквиру свог пројекта ПСД ”Света Србија” наставља да подржава и развија неговање тековина традицоналних вредности које су нас као народ очувале кроз векове. Једна од њих и најзначајнијих, јесте институција породице која је данас под великим ударом њених анитопода који желе да је прикажу као превазиђену и неважну. Да би показали лепоту породичног заједничарења на делу, Удружење учествује у заједничком подухвату са Катихетским одобором Архиепископије београдско-карловачке, њеним вероучитељима, ђацима београдских основних школа и њихових родитеља, који носи назив: ”Породични Сабор” - недеља посвећена породици и породичним вредностима.

FullSizeRenderЧетврто спортско Сабрање Свете Србије је ове године имало слоган: ”Деца су лице Свете Србије”. У свом четвртом Сабрању, са својих 30.000 гостију, окупило је заједно са претходних три, преко 100.000 посетилаца. Из године у годину сабирајући све генерације нашег народа од беба до прадеда на једно прелепо породично заједничарење на Ади Циганлији, Спортско Сабрање постало је догађај који се једва исчекује. То исчекивање се огледа и у знатижељним питањима најмлађих посетилаца на крају овог: ”А када ће опет Сабрање ?” Овогодишњи догађај који од 2015. године, има статус Манифестације од посебног значаја за Град Бероград, отворен је ”Дечјом литијом”, 25. маја на централним улицама наше престонице, када се преко 1.000 најбољих ђака основних школа, придружило великој Спасовданској литији у оквиру прославе Крсне славе Београда.

litija 1Са благословом Његове Светости Патријарха српског господина Иринеја, кровна организација ПСУСС-ПСД ”Света Србија” организовала је са својом децом спортистима и њиховим вршњацима из основних школа Градских општина Палилула и Чукарица, за наше прилике по први пут Дечју литију. Ова предивна и лепо организована колона од преко хиљаду деце која су свечано била обучена, кретала се на крају велике Спасовданске литије, а деца су носила у рукама балоне распоређене у бојама наше српске заставе: црвене, плаве и беле.

SSSS4bilbordСпортско Сабрање Свете Србије је догађај који је због јединствености свог концепта и квалитета програма добио статус ”Манифестација од посебног значаја за Град Београд”. Ове године централни дан ће се одржати 28. маја на спортским теренима Аде Циганлије који се локацијски налазе иза кружног тока на новобеодградској страни обале ”Београдског мора”. Спортска тема овогодишњег Сабрања је атлетика, а промотер је репрезентативка и шампионка скока у даљ Ивана Шпановић.

kk drustvaУ предвечерје своје Крсне славе, Светог Василија Острошког, кровна организација Православно спортско удружење ”Свети Срб и ја”, окупила je у својој новоотвореној канцеларији у Немањиној 40, тренере и најбољу децу спортисте који су део њеног пројекта: ПСД ”Света Србија”, како би молитвено и саборно обележили велики празник.

trenazniУ овим данима пролећним и Сунцем осунчаним, деца спортисти Свете Србије вредно раде и тренирају под будним оком својих тренера Мирослава и Петра Цветковића. Уз редовне тренажне активности, деца сваке недеље и празника посећују и храм Светог Преображења где присуствују Светој Литургији, а након тога њихов вероучитељ и координатор Свете Србије за Косовско Поморавље дипломирани теолог Јован Цветковић им држи часове веронауке.

FullSizeRender 8Кошаркашка секција ПСД „Света Србија“ кровне организације ПСУСС, прославила је 3. маја своје Крсно име, Светог Николаја Охридског и Жичког у цркви Светог Василија Острошког на Бежанијској коси. Сечењу Славског колача и преливању Славског жита вином, присуствовали су председник Димитрије Стикић, генерални секретар Владимир Радовић, као и тренер кошаркашке секције Јелена Стошић. Молитвеним чином началствовао је презвитер Борис Савић, чиновник канцеларије Светог Архијересјког Синода СПЦ и члан братства храма Светог Василија Остршког.

spot paziБлижи се дан нашег саборовања и поводом тога велике припреме су у току. Православно спортско удружење ”Свети Срб и ја” се спрема за четврто ”Спортско сабрање Свете Србије”. Слоган овогодишњег централног догађаја је: ”Деца су лице Свете Србије !”. Како би на прави начин позвали своје другаре и њихове породице на Аду 28. маја, деца спортисти су као и увек до сада спремила промотивни спот. Он је сниман 2. маја на неколико локација у близини Београда, по идеји и сценарију креативног тима Свете Србије који чине Димитрије Стикић, Владимир Радовић, Милорад Видовић и Марин Цонић.

vukssПод слоганом Маратон спаја, у суботу 22. априла је одржан 30. јубиларни Београдски маратон. Велика имена светске атлетике су својим присустом увеличали ову манифестацију, мотивишући људе свих генерација на бављење атлетиком и промовишући здраве животне навике. Светски шампиони попут Боба Бимона и Ласеа Вирена којима је ово чак трећи долазак на Београдски маратон, затим Хавијер Сотомајор, Мајк Пауел, Роза Мота, Кевин Јанг и Галина Чистјакова који већ други пут подржавају Београдски маратон, сви заједно су својим доласком потврдили да Београд и сви учесници маратона имају посебну важност за њих.

Наша FaceBook страница

Наше Twitter објаве