Благословом Цркве основана и почела са радом Света Србија (ПСУСС)

Данас је са благословом Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја свечаном академијом у Народном позоришту у Београду основана и почела са радом Света Србија (Православно спортско удружење ”Свети Срб и ја”)

У препуном Народном позоришту, поред Његове Светости, присутни су били и Епископ јегарски господин Порфирије, иначе почасни председник ПСУСС, високопречасни прота Стојадин Павловић, директор Патријаршије СПЦ, Градоначелник наше Престонице г. Драган Ђилас, министарка спорта и омладине у Влади Републике Србије Алиса Марић,  многе јавне личности из света спорта. културе, уметности…..

Програм је водио наш еминентни драмски уметник Александар Срећковић Кубура, а учесници академије су између осталих били: Музички састав ”Ступови” са дечјим  хором, Љуба Манасијевић и КУД “Абрашевић”.

Главни животни мотив и циљ оснивања и рада оваквог спортског удружења јесте намера да се деци и младима понуди јединствен концепт спортског развоја и личносног узрастања у коме се истовремено примењују савремена тренажна методологија и Јеванђелски принципи. То је концепт спортског и телесног напредка деце који је у сагласју са неодвојивим и упоредним развојем њихових духовних, Православних, традиционалних, културних и родољубивих врлина, како би били бољи људи и спортисти и на тај начин помогли себи и својој породици, али и општем добру нашег народа, државе и друштва.  

Свесни кризе у којој се налази наш спорт, али и породица, народ, друштво и држава, оснивачи Свете Србије, наши прослављени спортисти: Дејан Томашевић, Александар Кристић, Игор Јанковић, Горан Стевановић и Александар Станојевић препознали су истину велике мисли да ће лепота спасити свет. Они су окупљени и благословљени од своје Свете Мајке Цркве као древног чувара нашег народа и његовог бивствовања и индетитета, добили легитимитет да покрену спортско-духовну образовну животну платформу, која настављајући рад на дивним искуствима Соколског друштва, те витешке организације и покрета из тридесетих година прошлог века,  која је имала одличан уплив у јачање моралних вредности и кодекса живота младих тога времена, покрену Свету Србију (ПСУСС) која ће се бавити правим спортским и духовним вредностима код најмлађе популације.