Tрибина Свете Србије у Лазаревцу

У четвртак, 27. марта 2014. године, у свечаној сали парохијског дома у Лазаревцу, заинтересованој публици представљено је Православно спортско удружење ”Свети Срб и ја”, које су основали прослављени српски спортисти Дејан Томашевић, Александар Кристић, Душан Савић, Матеја Кежман, Дејан Бодирога и др. Ово друштво има за циљ да, у сарадњи са Српском православном црквом, кроз веру и спортске активности нашу децу учини истинским светлом свету, на опште добро и светлу будућност нације. У име ЦО лазаревачке присутне је поздравио протојереј-ставрофор Александар Новаковић, поручивши да су љубав према Богу и људима атмосфера делања хришћана, а управо та љубав према Богу и роду је инспирација људима у удружењу „Света Србија“.

После београдске промоције и промоција у Ваљеву и Крагујевцу и лазаревачкој публици је приближена ова племенита идеја. Пре саме промоције, промотери ПСУСС, предвођени нашим познатим кошаркашем Дејаном Томашевићем, обишли су заједницу „Земља живих“, у Брајковцу. Поред Дејана Томашевића о Светој Србији, говорили су: Владан Радовић, секретар удружења, Предраг Ћеранић,  и Димитрије Стикић, маркетинг и ПР менаџер удружења. И овај догађај увеличан је наступом лазаревачког црквеног хора „Свети Димитрије“.

Доба потрошачког стила живљења обилује разним пошастима чији плен млади, ношени потребом за самопотврђивањем, лако могу постати. Спорт, будући нужно везан за младост, изузетна је вештина за развој и неговање телесних вештина. Оплемењен еванђелском мишљу, поукама светих отаца и надзор духовника нашег времена, спорт добија виши смисао. Карактер човека постаје чвршћи те се победе и порази носе смирено и достојанствено. Суштина спорта јесте да младе људе зближи, а то се сјајно остварује приликом поклоничких путовања и литургијских сабрања између тренинга и мечева. Успеси на теренима, којима обилује наша традиција, уколико су подређени овоземаљским задовољствима подложни су извргнућу смисла спорта – агресији, увредама и масовним физичким обрачунима навијача.ПСУСС се руководи идејом да по оригиналном концепту спајања спортског и духовног, помогне у стварању здравих младих личности које после треба да постану добри људи. Друштво је основано по благослову Патријарха српског господина Иринеја, а свечана оснивачка академија је била 8. јуна 2013. године у Народном позоришту у Београду. Неопходност настанка једне овакве идеје је проистекла из негативних ствари које се дешавају у спорту и у другим сегментима друштва, а које се нажалост највише рефлектују на нашу децу. Само констатација постојећег стања не може ништа да промени, тако да је друштво “Света Србија” идеју преточила у дело. Укратко, циљ рада овог друштва је да се кроз игру наша деца телесно и духовно развијају. Без притисака успеха и резултата по сваку цену, супарништва и конкуренције. Да кроз дружење на путовањима наши најмлађи упознају историју, традицију и културу своје земље. Да се васпитавају у хришћанским врлинама и уче спортским вештинама од стране својих тренера који су породични људи истинског црквеног живота и добри стручњаци. Тренутно су активна три спорта: кошарка, одбојка и фудбал. Чињеница да родитељи не морају да плаћају чланарине, терене, путовања, омогућавају деци бављење спортом без финансијских предуслова што је у нашем друштву данас реткост. Сви чланови друштва “Света Србија” су волонтери (УО, менаџмент, тренери), који поред свог посла одвајају време и енергију да кроз љубав дају нешто нашој деци и друштву. Добродошла су сва деца. Недавно је основано и “Друштво пријатеља ПСУСС” коме свакодневно приступају људи који подржавају ову идеју и желе да је помогну на било који начин.