Трибина на ПБФ са темом: ”Православље и спорт”

Свако ко се бави спортом је свештеник!

На трибини “Православље и спорт”, учествовали су почасни председник Свете Србије Његово Преосвештенство епископ јегарски господин Порфирије, прослављени кошаркаш Дејан Томашевић, као и бивши фудбалери Горан Стевановић и Александар Кристић. 

Непосредни повод за окупљање је био потписивање повеље о сарадњи између Свете Србије и студентског парламента богословског факултета, као и Богословије Светог Саве.

У уводном излагању, владика Порфирије је истакао да је свако ко се бави спортом у неку руку свештеник, а између осталог рекао је још и ово: ”Сви знамо како се било ко од нас осећа  када неки од спортиста заступа  наш народ и колико радости осећамо када дођемо до победе. Спој цркве и спорта лежи у томе што црква води рачуна о души, а спорт о телу. Душа не постоји мимо тела, и обрнуто. Зато је ова веза толико значајна и самим тим ово је поље које мора бити у оквиру интересовања цркве. Онај ко се бави спортом, у једном руку је свештеник. Циљ сарадње лежи у томе да се што више младих људи, поготово деце, активира кроз рекреацију и духовност. За сада Света Србија  броји 300 малишана, на пољима одбојке, кошарке и фудбала. Студенти богословије волонтерски раде са децом, и своје слободно време посвећују напретку младих. Тренинзи се одржавају широм Београда, у спортским балонима и потпуно су бесплатни.”

Након тога реч је добио председник Свете Србије Дејан Томашевић који је потврдио аудиторијуму да је и он студент: ”Ја сам драге колеге такође студент. Сада сам на ФЕФА факултету заједно са својим сином, на мастер студијама и јако је тешко одвојити слободно време и улагати труд у овакве ствари. Живимо у времену где је све нормално постало ненормално, и обрнуто. Наше друштво је основано са идејом да кроз спорт деци приближимо православље и покажемо им колико је наша земља заиста лепа. Два пута недељно, деца тренирају различите спортове, а на организованим екскурзијама обилазе нашу лепу Отаџбину и њене духовне, природне у културне бисере. И дечаци и девојчице могу равноправно учествовати у спортовима. Једино у фудбалу нема женске популације. Кошарка и одбојка укључују оба пола. Један од битнијих и већих догађаја који је у плану, јесте обележавање Дана Свете Србије, који ће се одржати на Ади. Тада ће се одржати литургија на којој би требало да присуствује Патријарх Иринеј.

У име оних који се уче тренерском и педагошком позиву уз великане нашег спорта, у Светој Србији су и студенти Богословског факултета, те је у име њих Ненад Срећковић изнео своје утиске о раду и функционисању православног спортског друштва: ”Нас тројица студената смо помоћници тренера. Ускоро ће се отворити и планинарско друшво, то је у плану. Деца су дивна и невероватан је осећај учити друге и помагати. Слава зна да повуче, дође до борбе, жеље за новцем, али онда се препознају праве вредности. Ми смо ту да сведочимо о добром, на другима је да то препознају. Подржавају нас познати спортисти, Дејан Бодирога, Матеја Кежман, који долазе на тренинге када су у могућности.Сами спортисти су покренули иницијативу на овај пројекат. Тренери могу бити и особе женског пола и не постоји никаква врста дискриминације.