Света Србија на врху Арарата

Света Србија на врху АраратаГлавни инструктор и тренер планинарске секције Свете Србије Богић Богдановић, је испред нашег православног спортског друштва учествовао у експедицији која је од 18. до 28 августа предузела планинарски подухват освајања врха планине Арарат.

Иако је ова експедиција при поласку из Београда планирала да се попне на Елбрус највиши врх Кавказа то нису могли да остваре због покретања огромног клизишта на Грузијско-Руској граници. Добивши информацију о овом догађају, они ипак не одустају и у току пута размотривши све опције доносе одлуку да се на самој тромеђи Турске, Јерменије и Ирана у близини града Доу Бајазит попну на планину Арарат.

Дан предаха, пре самог успона, чланови експедиције искористили су да обиђу музеј Нојеве барке и локацију у непосредној близини места где се налази остаци саме барке. Први дан успона попели су се на висину од 3.200 метара надморске висине и преноћили у првом базном кампу. Други дан стигли су до другог базног кампа, на висину од 4.200 метара надморске висине, одакле су се трећег дана успона у 02.00 часова после поноћи упутили ка врху 5.137 метара надморске висине, који смо уз Божију помоћ освојили око 8 часова. Силазак је трајао око 11 часова, па смо у хотелу били негде око 22.00 часова.

Дан предаха

Путовање је трајало од 18. до 28. августа, за то време прешли смо око 7.000 километара. Након сазнања да не можемо остварити примарни план – успон на Елбрус, највећи врх Кавказа, услед великог клизишта на Грузијско-Руској граници, дошли смо до закључка да је наш нови задатак планина Арарат на тромеђи Турске, Јерменије и Ирана, надомак турског града Доу Бајазита.

Фотографије:

{gallery}/phocagallery/2014/ararat{/gallery}