Са Светом Србијом на врху Космаја

Са Светом Србијом на врху КосмајаУ недељу 19. октобра, у организацији ПСД ”Света Србија”, реализован је дечји планинарски подухват. У раним јутарњим часовима са неколико пунктова у Београду шест Ластиних аутобуса испуњених дечјом грајом и осмесима кренуло је пут Космаја.

По доласку у подножје ове 626 метара високе планине преко 300 београдских малишана посетило је манастир Тресије где су присуствовали Светој Литургији. После службе, порта овог прелепог манастира подигнутог 1309. године за време краља Драгутина, била је претворена у велику играоницу. Ту су деци подељени сенвичи и сокићи, а љубазно братство манастира је са благословом игумана Јована за млађане госте припремило крофне. Након послужења и заједничког фотографисања испред цркве Светих Архангела Гаврила и Михаила, формирајући колону дугу неколико стотина метара, мали планинари кренули су у освајање Космаја. Успињање до спомен костурнице на коти званој Бела Стена трајало је око сат времена са једном паузом на станци која се налази на средини успона.

Код овог спомен обележја присутнима се обратио потпредседник Градске општине Сопот и наш прослављени спортиста, господин Владан Лукић. Он је говорио о овом светом месту на којем су похрањене кости војника који су свој живот дали бранећи Београд у Првом светском рату.

После савладавања још једног кратког успона мали планинари изашли су на врх Космаја.

Слободне активности и спортско поподне започето је на Космајској заравни где се налази велики фудбалски терен.

Убрзо је он издељен на неколико мањих целина на којима су организовани: фудбал, одбојка, трке у џаковима, навлачење конопца, ластиш, између две ватре, бацање фризбија, труле кобиле, итд.

Овај део дана завршен је фолклорном радионицом у којој су учествовала сва деца те се у једном тренутку уз звуке хармонике на терену развило српско коло у којем је заиграло неколико стотина деце.

У 15 часова чуо се звук пиштаљке теренера Свете Србије који је означио полазак и повратак за Београд разиграног планинарског каравана Свете Србије.

Фотографије:

{gallery}/phocagallery/2014/vrh-kosmaja{/gallery}

Подели ово:

Слични постови