Света Србија у посети Светом граду Јерусалиму

Света Србија у посети Светом граду ЈерусалимуУ приступивши Исус рече им даде ми се свака власт на небу и на земљи. Идите, дакле, и научите све народе крстећи их у име Оца и Сина и Светога Духа,држећи све што сам вам заповедио и ево ја сам са вама у све дане до свршетка века. Амин. (Матеј 28. глава, стих18-20)

Генерални секретар ПСД “Света Србија“ Владимир Радовић, боравио је у Светој Земљи од 3. до 14. новембра.

У склопу посете,представници Свете Србије поклонили су се месту рођења Господа Исуса Христа у Витлејемској пећини која је све до 135. године хришћанима била стално поклоничко место. У истом амбијенту налази и монументална Црква посвећена Рођењу Христовом коју подиже царица Јелена, а коју је по писаном сведочењу Јевсевија Кесаријског и цар Константин даривао многим предметима од злата, сребра, и драгог камења. Сваког ко уђе са страхом Божијим у Храм Рођења Господњег – Витлејемску пећину, обузима у исто време прелепи осећај усхићења и спокоја. Радост која испуни храм у том тренутку неописива је, виде се људи из свих крајева света, различитих језика, традиција и култура, а сви су дошли због једног циља како би се поклонили светом и драгом месту Христовог Рођења. Истог дана посећени су Зид Плача култно место Јевреја, манастир Светог Саве Освећеног и манастир Светог Теодосија у палестинској пустињи, затим Сионска гора и соба у којој је Христос установио Свето Причешће на Тајној Вечери са својим апостолима најавивши Јудино издајство.

Наредних дана, посећена је Црква Часног крста у коме је израсло дрво од кога је направљен крст за распеће Христово, Маслинска гора и дивна панорама града Јерусалима, место одакле се Господ Исус Христос вазнео на небеса , где је све до данас у камену остао отисак његовог стопала. У наставку, руски манастир Марије Магдалине и Вазнесења Господњег у коме се налази место на коме је Богородица стајала док се Христос узносио на небо. Затим, Црква посвећена Јовану Крститељу, где се и данас може видети удубљење у земљи, где су по предању пронашли главу Светог Јована Крститеља. Оно што плени пажњу јесте Гетсимански врт и велика стена на којој се Христос молио у последњој ноћи свога овоземаљског живота пред издајство и још се може видети место где је Јуда предао Христа Првосвештеницима.

Виа Долороса или Улица Патње Христове свакако заузима највише пажње сваког ходочасника, у току дана стотине ходочасника са крстом на леђима ходе ка Голготи и са узвишеним осећањима поју песму на свим језицима Христос Воскресе. И на самом крају, успон се завршава на Голготи узвишеном месту града Јерусалима где је Христос скончао своју патњу. Место на коме су га римски војници приковали за крст и изругивали му се као цару Јудејском. Остаје место утехе, плоча помазања и Свети Гроб Господњи на којем сви људи света траже неуморно утеху и узносе молитву за своје најмилије. 10. новембра у двору Јерусалимске Патријаршије за госте из Србије уприличен је пријем. У дванаест часова Његова Светост Патријарх Јерусалимски Теофил III , у свом салону примио је групу из Србије и очински благословио, посаветовао и упутио речима да није довољно што човек живи или посети Свету Земљу већ да благодат и задатак који прими подједнако носи у место одакле долази. На, крају пријема и послужења гостију, Патријарх је благословио и даривао све ходочаснике.

Фотографије:

{gallery}/phocagallery/2014/jerusalim{/gallery}