Представници ПСД ”Света Србија” присуствовали обележавању стогодишњице Колубарске Битке

Представници ПСД ”Света Србија” присуствовали обележавању стогодишњице Колубарксе БиткеУ недељу 14. децембра молитвено Светом Литургијом у Лазаревачком храму Светог великомученика Димитрија, започето је обележавање стогодишњице Колубарске Битке. Овом догађају су међу скоро стотину високих званица присуствовали и председник ПСД ”Света Србија” Дејан Томашевић и генерални секретар Владимир Радовић.

Светом Литургијом началствовао је Његова Светост Патријарх српски Господин Иринеј, уз саслуживање Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована, као и свештенства и ђакона београдско-карловачке митрополије и епархије шумадијске.

Прослава овог јубилеја нераскидиво је повезана са храмом у Лазаревцу у чијој се крипти налази спомен костурница страдалника ове велике и за наш народ значајне битке. Светој Литургији присуствовали су и престолонаследник принц Александар Карађорђевић принцеза Катарина Карађорђевић и директор Управе за сарадњу са црквама и верским заједницама, господин др Милета Радојевић.

После скоро педесет година српски Патријарх је поново служио у овом Шумадијском месту и том приликом поручио верном народу, који је дошао да га поздрави, да угледавши се на оне који су у Колубарској Бици положили своје животе за своју домовину, и ми за своју земљу учинимо оно што је у нашој моћи. Не жалећи своје животе, наши храбри преци бранили су оно што је најсветије, своју слободу, веру и своје светиње. Бранили су своје, нису отимали туђе. У томе је била њихова морална предност и због тога је са њима био и сам Господ. У сукобу са вишеструко надмоћнијим непријатељем, наш народ, наоружан најмоћнијим оружјем, љубављу према својој домовини, успео је да однесе победу. На примеру храбрих колубарских ратника и ми можемо да се поучимо како се то воли своја домовина.

Морамо остати у својој постојбини. Онима који су одавде отишли, Његова Светост поручује да се врате својим домовима, храмовима и гробљима. Не чекајмо да за Србију неко други нешто учини, молећи испруженим рукама ка Истоку и Западу. Нека свако учини оно што сам може, а много можемо сами. Останимо јединствени у љубави према своме роду и домовини, према свој вери. Само тако, окренути Богу и себи, нећемо се постидети наше славне историје и славних предака.

Патријарх Иринеј и Владика Јован потом су служили помен официрима и војницима пострадалим у Колубарској бици, и у крипти храма дочекали госте, међу којима и председника Републике Србије, господина Томислава Николића, и председника Републике Српске, господина Милорада Додика, који су у оквиру државног протокола, полагали венце у спомен костурници. У наставку манифестације уследио је културно-уметнички програм, у оквиру којег је на простору градског парка у Лазаревцу изведен сценски приказ на тему Колубарске битке, урађен по тексту нашег познатог писца Милована Витезовића.

Свечаном ручку, организованом у парохијском дому, присуствовали су представници политичког и културног миљеа Републике Србије, као и многе личности из јавног живота града Лазаревца.

Фотографије:

{gallery}/phocagallery/2014/kolubarska-bitka{/gallery}