Косовски божури песмом за Дарка

Косовски божури песмом за ДаркаУ амфитеатру Правног факултета у понедељак 22. децембра одржан је хуманитарни концерт ,,Певајмо за живот“ који је организовао ансамбл „Косовски божури“. Овај концерт поред тога што је имао за циљ, прикупљање новчане помоћи за лечење тешко оболелог Дарка Петровића(22) из Гораждевца, био је и изузетан духовни догађај који су приредили наши врхунски уметници: Ивана Жигон, Катарина Радивојевић, Јелена Жигон, Небојша Мастиловић, браћа Теофиловићи, академик Матија Бећковић, а подржали су их Хуманитарна организација ,,Срби за Србе“, Први студентски фонд ,,Осмех на дар“, студенти и професори Правног и других београдских факултета, амбасадор Белорусије у Београду Његова Екселенција Владимир Чушев и многи хумани људи који су својим присуством и донацијама, желели да дају подршку Дарковој борби за живот.

Испред Православног спортског друштва ”Света Србија” догађају су присуствовали: секретар Владимир Радовић и Димитрије Стикић.

Концерт су отворили Косовски божури и Ивана Жигон ,,Молитвом косовске деце за сву децу света“ за гладне, намучене, напуштене, болесне, за децу што живе у беди и немају никог свог. Уследила је песма ,,До године на Косову“ за коју су Божури рекли да је песма наде да до године заједно певају на Космету са здравим Дарком, на што се надовезао Матија Бећковић песмом ,,Господи помилуј“. Браћа Теофиловић су песмом дотакли Шар планину и спустили се до Велике Хоче уз стару хочанску песмy ,,Излегох да се прошетам низ лојзе“, а глумица Катарина Радивојевић је говорила ,,Срну у изгубљеном рају“ Аве Јустина. Са мајком Југовића преко поља косовског је Јелена Жигон провела публику, подсетивши се на трагедију косовских мајки које су вековима жртвовале своје синове за отаџбину, а песник Ранко Ђиновић је у пратњи своје ћерке Јефимије, студента Правног факултета у Београду, говорио своју песму о Дечанима.

Новомученику призренском оцу Харитону обратили су се Јован и Мирјана, чланови ансамбла Косовски Божури, чију је молитву до Небеса уздигао теолог Небојша Мастиловић из групе Пирг својом песмом ,,Крст на врху Србије“. Хор Мојсије Петровић је извео две песме у сусрет наступајућем хришћанском празнику Божићу.Амфитеатром испуњеним до последњег места је одјекивала ,,Пркосна песма“ у извођењу глумице Иване Жигон, која је, захваливши се Косовским божурима што су организовали овај концерт, позвала све који могу да помогну Дарку, да се одазову на ,,крик ове прекрасне омладине“, који, како је рекла ,,звучи доста усамљено“.

Ово необично духовно сабрање у духу Косова и Метохије завршено је песмама ,,Ој Косово, Косово“ и ,,Видовдан“ које су отпевали Косовски божури, а публика у амфитеатру је, стојећи, певала и плакала. Читаве вечери су се на видео биму смењивале фотографије Ђорђа Бојовића, младог фотографа из Београда које су направљене по разним местима на Косову и Метохији, и које су живо сведочанство живота на овим просторима, а програм вечери водио је глумац Александар Срећковић Кубура.

Од продаје карата које су стајале 350 динара и добровољних прилога сакупљено је 170 000 динара. Косовски божури су поновили да је потребно 95 000 евра, како би Дарко Петровић из Гораждевца, који болује од тешке Вилсонове болести могао да отпутује у Италију, где би требало да буде обављена трансплантација јетре. Дарко је тешког општег стања и тренутно се налази у Клиничком центру у Београду где је подвргнут екстремном медицинском третману због метаболичког поремећаја. Његов живот је у опасности уколико му до половине јануара не буде пресађена јетра.

До сада је на Косову и Метохији од хуманитарног концерта Божура у Лепосавићу, пројекција филма ,,Мали Будо“ у неколико српских средина, добровољних прилога грађана Гораждевца, Велике Хоче, Ораховца и других места прикупљено 30 000 евра.

Протеклих дана су и Срби из Аустралије организовали хуманитарно вече у просторијама омладинског клуба ,,Бранко Радичевић“ у Корају, код Џилонга, и за Дарка прикупили 12.950 долара. Вече је у сарадњи са својим земљацима организовала Биљана Рашевић која је родом из Гораждевца.

Са вером у доброту и хуманост људи Косовски божури се надају да ће наредних дана бити прикупљена потребна сума и живот њиховог вршњака бити спашен, зато апелују на све који могу да их подрже у њиховој борби да помогну Дарку да добије ову битку, да победи болест и врати се здрав у своје село у Метохији.

За оне који могу и желе да уплате новац за Дарково лечење ево и жиро рачуна:

Број жиро рачуна:

Комерцијална Банка: Динарски рачун: 205-9011005747516-19
Комерцијална Банка: Девизни рачун: SWIFT – BIC: KOBBRSBG
IBAN / Account Number: RS35205903102125728751

Фотографије:

{gallery}/phocagallery/2014/bozur{/gallery}

Косовски божури: ”Песмом за Дарка” – делић атмосфере са концерта

Подели ово:

Слични постови