Фрушка Гора – Српска Света Гора

sveta-gora-fruska-goraДеца чланови из свих спортских секција Православног Спортског Друштва ”Света Србија” су у суботу 3. октобра заједно са својим тренерима обишли природне и духовне лепоте наше Фрушке Горе. Полазак је био заказан за 7 часова изјутра испред цркве Светог Марка, одакле су се спортисти Свете Србије њих укупно 85 запутили пут Српске Свете Горе која у својим предивним недрима природе испод врхова Црвени чот (539 метара), Стражилово (321 метар), Иришки венац (451 метар), Велики Градац (471 метар) чува и 17 духовних бисера, манастире: Дившу, Кувеждин Привину Главу, Петковицу, Шишатовац, Бешенево, Малу Ремету, Беочин, Раковац, Јазак, Врдник, Старо Хопово, Ново Хопово, Гргетег, Велику Ремету, Крушедол и Свету Петку.

После мало више од једног сата вожње, са супер удобним даблдекером саобраћајног предузећа ”Ласта”, малишани су стигли на почетно место свог одредишта, задужбину последњих српских деспота у Срему из 16 века, породице Бранковића, манастир Крушедол. Ту су у цркви Благовештења, присуствовали Светој Литургији, након које су обишли порту и предивну манастирску цветну башту. После манастира Крушедола на ред је дошао манастир Ново Хопово. Први помен о постојању овог манастира историчари бележе да био још давне 1451. године, а садашња црква на темељима старе, подигнута је 1575. године. Он је између осталог значајан и по томе што се у манастирској цркви налазе мошти светитеља из 4 века Светог великомученика Теодора Тирона. Такође у Хопову се почетком осамнаестога века налазила и значајна сликарска школа коју је водио фрескописац Арсеније Зограф.

Након обиласка цркве, порте и ризнице, млађани спортисти Свете Србије запутили су се пешке ка три километра удаљеној још једној задужбини деспота Ђорђа Бранковића (у монаштву Максима који је уврштен у диптих светих) и његове мајке Ангелине, манастир Старо Хопово који је подигнут између 1496 и 1520 године.

Под будним оком вође планинарске секције Богића Богдановића и уз асистенцију тренера осталих спортски секција, формирана колона веселих дечака и девојчица Свете Србије запутила се кроз предивне сремске пределе на падинама Фрушке Горе ка манастиру који се налази у подножју једног од њених врхова.

Након 45 минута хода, уз песму и дружење успешно се стигло до манастира Старо Хопово где се веселој дружини прикључио и председник ПСД ”Света Србија” Дејан Томашевић. На брежуљку окружена густим крошњама све их је сачекала прелепа црква посвећена Светом Пантелејмону. У манастирској порти деца су имала и четрдесетоминутни предах уз ужину и освежење. Обишли су и манастирски извор са ког су се умили и захватили у своје флашице чисте и бистре фрушкогорске воде.

На повратку према манастиру Ново Хопово, ишли су другом веома добро обележеном стазом, која је водила кроз предивну шуму поред језерцета са друге стране фрушкогорске падине, по којој се по предању шетао и сам Доситеј Обрадовић.

Следећа станица је био двадесетак километара удаљен манастир Јазак. Сестринство манастира је срдачно примило госте из Београда, а гостопримничар сестра Ана је у манастирксој цркви Свете Тројице пред окупљеном децом Свете Србије, говорила о историјату ове значајне светиње која између осталог чува и мошти сина Цара душана, Светог Уроша Немањића.

После обиласка ових светиња, дошло је и време за спортске активности које су организоване на фудбалском терену у Иригу. Деца су могла да се опробају у спортовима и играма: прескакање вијаче, трке у џаковима, фудбалу, одбојци, пресакању ластиша, између две ватре.

По завршетку спортског сегмента дана, послужени су им сендвичи, пецива, слаткиши и сокови.

Око 18 часова експедиција Свете Србије стигла је у Београд.

Фотографије

{gallery}/phocagallery/2015/fruska-sveta{/gallery}

Подели ово:

Слични постови