Деца Свете Србије посетила Шумадију

mlad-5У суботу 17. новембра, Православно спортско Друштво Света Србија је у сарадњи са Градском општином Младеновац и Црквеном Управом храма Успења Пресвете Богородице, организовало једнодневно дружење спортских клубова ПСД ”Света Србија” и клубова из Младеновца: ОФК ”Младеновац”, ФК ”Бубамара”, кошаркашком селекцијом ОШ ”Момчило Живојиновић” и одбојкашким клубом ”Младеновац”.

Овај предивни дан започео је Светом Литургијом у Храму Успења Пресвете Богородице. После Литургије, гостопримљиво свештенство спремило је богат доручак за најмлађе. Прва познанства између деце Младеновца и Београда започета су баш у дивној атмосфери велелепног парохијског дома. У веселој атмосфери велики број деце упутио се ка Спортском Центру Младеновац, где су са нестрпљењем ишчекивали своје утакмице. У овом спортском амбијенту сва деца су најпре од домаћина добила на дар реквизите за навијање и слаткише. Са свих страна је владала атмосфера спорта, па док су ишчекивали своје утакмице, деца спортисти су заузели све столове за стони тенис, а резервне сале испуниле су се звуком сервирања одбојкашких лопти. У веселој атмосфери смењивали су се тимови. Сви су желели више, а то је да помогну својој екипи да донесе победу, те су стога играчи кошаркашке секције помагали својим другарима из одбојкашке секције. Жеља и фудбалера је такође била велика да помогну другарима у кошарци, али им је недостајала висина. Спортски Центар постао је право место духовно – спортског надметања у коме је свако показао шта уме и колико уме, али и колико може да истрпи и да не повреди свог противника како речима тако и делом. Уз добру игру и одлично навијање, како домаће али и гостујуће екипе, у све три дисциплине: фудбала, кошарке и одбојке, у којима је учесвовало преко 200 деце, победу су однеле екипе домаћина.

Овим путем ПСД ”Света Србија” им честита и захваљује се на дивном гостопримству.

По завршеним утакмицама противници су приступили заједничком сликању и дружењу у просторијама СЦ.

Деца ПСД ”Света Србија” видно расположена, добрим домаћинима су се захвалила и свој пут наставила ка Тополи, где су обишли најзначајније културно-историјске споменике и светиње Шумадије. Дошавши у овај предивни градић, најпре су отишли на брдо Опленац који је иначе свој назив добило по оплену, делу воловских кола која су се правила од храста и цера којима је ово брдо било прекривено. Тамо су се попела на 337 метар тј на сам врх овог брда, на ком је Краљ Петар први Карађорђевић 1903. године изабрао место, а 1910. године и започео градњу своје задужбине, цркве Светог Ђорђа која је један од духовних и уметничких бисера не само Србије него и читавог Балкана. Краљ Александар први Карађорђевић је по завршетку Првог светског рата довршио започето дело свога оца и црква је завршена и освештана 9. септембра 1930. године. По својој монументалности уметници је убрајају у једну од најлепших цркава на свету, а јединствена је и по томе што има мозаични фрескопис површине 3.500 m², састављеног од 40 милиона разнобојних стаклених коцкица, које имају 15.000 разних нијанси боја. Деца су се поклонила сенима родоначелника ове краљевске лозе Карађорђу, чија се гробница налази испред олтарског дела у десној апсиди храма и његовим потомцима, који су сахрањени у крипти ове светиње.

Након тога обишли су музејску поставку у кући Краља Петра и Карађорђев конак и цркву. Тиме се програм овог једнодневног излета завршио и деца спортисти Свете Србије су се запутили удобним аутобусом СП ”Ласта” ка Београду.

Фотографије

{gallery}/phocagallery/2015/mladenovac6{/gallery}