Дружење са Гардом Војске Србије

У оквиру манифестације ”Отворени дан” гарнизон Гарде Војске Србије, позвао је децу Свете Србије да буду њихови специјални гости. Преко 100 малишана заједно са својим тренерима и родитељима провели су прелепо суботње поподне у касарни ”Дедиње” дружећи се са припадницима Гарде Војске Србије, једне од јединица са најдужом традицијом у нашим оружаним снагама која је стара скоро два века. Деца су била одушевљена приказаним програмом током кога су били у прилици да упознају са животом, радом, обуком али и историјом ове јединице Војске Србије.

Поред приказа егзерцира, почасне артиљеријске паљбе и репрезентативних возила, програм је обухватио и културно-уметничке и спортске активности. По завршетку обиласка радних тачака, гостима је служен војнички пасуљ.

Гарда Војске Србије

Гарда je јединица Војске Србије, ранга бригаде, непосредно потчињена начелнику Генералштаба Војске Србије. Намењена је за обезбеђење виталних објеката система одбране и за војне почасти највишим страним, домаћим и војним званичницима. За потребе Министарства одбране и Генералштаба Војске Србије Гарда обавља послове из делокруга рада војне полиције и задатке из домена логистичког обезбеђења.

Прва гардијска јединица у Србији формирана је на основу наредбе књаза Милоша Обреновића на Ђурђевдан 1830. године у Пожаревцу. Од прве групе младића за Књажеву Гарду, њих седамдесет тројице, формирана је једна пешадијска чета, а већ првога дана сви кадети били су уписани и у гардијску школу зарад основног описмењaвања. Тако су, поред војног егзерцира и тактичких увежбавања, први гардисти учили читање, писање и рачун.

Оснивање гарде озакоњено је доношењем Указа Кнеза Милоша 12. маја 1838. године и она је тада први пут примила званично војно обележје, и тај датум је од тога дана златном срмом извезен на тробојној ленти на врху копља гардијске заставе. Гарда је 1883. године преформирана и преименована у Краљеву Гарду. Од тога времена, па све до данашњих дана командант Гарде је и ађутант шефа државе.

У Првом светском рату (1914—1918) припадници Гарде прошли су све важније битке и недаће српске војске и допринели њеном победоносном јуришу, од Солунског фронта до слободне отаџбине. Остаће заувек запамћено да су, у зиму 1915. и 1916. године, приликом повлачења према Грчкој, српски гардисти свог остарелог и оболелог краља на рукама пренели преко залеђених албанских планина.

Фотографије

{gallery}/phocagallery/2015/druzenje-garda-2{/gallery}