Спортско Сабрање потврдило свој статус манифестације од посебног значаја за Град Београд

potvrdaaТреће Спортско Сабрање је успешно завршено и још се слежу утисци како посетилаца тако и учесника програма. Многи од њих се јављају телефоном и остављају поруке мејлом и на друштвеним мрежама где сликом и речју изражавају захвалност и подршку Светој Србији и њеном раду. Оно што је заједничко свима њима јесте осећај заједништва тј саборности чије су вредности упознали или обновили на Спортском Сабрању. Ту на једном месту имали смо породично окупљене чак четири генерације, и за сваког од њих је било по нешто од садржаја манифестације надасве занимљиво што су говорила њихова насмејана лица и дечија граја. Овај већ традиционални догађај окупио је веома значајна имена из света културе, спорта, образовања, тј јавног живота уопште. Свој допринос су дали многи, од волонтера којих је било преко 150 до свих учесника програма.

У суботу првог дана на отварању манифестације својом музиком позвали су на Спортско Сабрање: Алаксандра Радовић и Сергеј Ћетковић. Такође, прича о Николи Тесли чији су живот и дело били инспирација овог Сабрања, започета је 4д филмом компаније ”Телеком Србија”: ”Теслин времеплов”, а настављена специјалном епизодом архиватора: Чваркова, Бошкића и Торбице из ”Државног посла” такође посвећена Тесли.

Други дан започет је молитвено Светом Литургијом којом је началствовао викар Његове Светости епископ топлички Арсеније, са свештенством Архиепископије београдско-карловачке уз предивно појање хора Богословије ”Свети Сава”. Након тога, свим окупљенима у име домаћина, обратио се председник ПСД ”Света Србија” Дејан Томашевић, а градски секретар за спорт Славко Гак пренео је поздраве градоначлника Синише Малог и казао да је овогодишње Спортско Сабрање по својој посећености, програму и поруци коју шаље, потврдило свој статус манифестације од посебног значаја за нашу престоницу.

У 11 часова на бини је отпочео културно-уметнички програм са цитатима посвећеним Николи Тесли, а које је говорио млади глумац Предраг Пеђа Васић, познат и као мали Станоје из ”Монтевидеа”. Програм су водили наши познати глумци Андрија (Милошевић) и Анђелка (Прпић), док су се на бини смењивали: уметнички ансамбл Министарства одбране Станислав Бинички, Јелена Томашевић, Дечји хор Биље Крстић, Слободан Тркуља, Жељко Васић, Ивана Јордан, Неверне Бебе, дечији хор ”Светосавско звонце”, плесни студио Флај (Fly), Фит кидс, балетски студио Копелија, АКУД Лола, КУД Нови Београд, КУД Пасјанка са Косова и Метохије.

Посебну поруку најмлађима са бине је послао и наш прослављени дечији књижевник и новинар Раша Попов, који је као специјалне поклоне најбољим спортистима Свете Србије поделио змајеве.

На одушевљење најмлађих љубитеља ауто-спорта, у оквиру програма обратио им се и наш прослављени аутомобилиста и вишеструки европски шампион Душан Дуца Борковић.

За време програма, сви посетиоци су могли да опробају своје физичке способности на некој од 40 спортских станица, или да уживају у показним вежбама јединице специјалних намена Војске Србије ”Кобре”. Такође, уз стручну асистенцију припадника специјалних јединица МУП-а ”Сај” моглу су да се одваже и на пењање уз вештачку стену.

Да гости манифестације не буду гладни побринула се Војска Србије која је спремила војнички пасуљ.

У 15 часова почео је централни спортски догађај, тениски меч између Ђорђа Ђоковића и Ненада Зимоњића. Главни судија меча био је селектор тениске репрезентације Србије, Богдан Обрадовић.

Посебни гости овогодишњег Сабрања била су деца из места Пасјане на Косову и Метохији.

Треће Спортско Сабрање Свете Србије подржали су између осталих и : компанија Телеком Србија као пријатељ манифестације, затим Министарство омладине и спорта, Министарство одбране, Министарство унутрашњих послова, Град Београд, компанија Дунав Осигурање, ЈП ”Ада Циганлија”, Светосавско звонце, Фудбалски савез Србије, Одбојкашки Савез Србије, Кошаркашки Савез Србије, ИиФ Мекен Група, Свислајон, Србијагас, Меркатор, Имлек, Пионир.

Медијски покровитељи били су : Адриа медија Група у РТВ ”Студио Б” који је реализовао директан пренос Спортског Сабрања.

Као и сваке године до сад, Спортско Сабрање је имало и хуманитарни карактер. Овог пута својим добровољним прилозима или куповином сода воде посетиоци манифестације су помогли рад удружења ”Вера, нада, љубав” које окупља особе са инвалидитетом и без инвалидитета у оквиру које функционише још и инклузивни мешовити хор ”ИСОН”, фондација ”Филипус”, коњички клуб као и социјална задруга ”Содара Филипус”, у којој особе са инвалидитетом производе и продају соду воду.

Фотографије

{gallery}/phocagallery/2016/potvrda{/gallery}