Света Србија помаже организацију обележавања великог јубилејa

barnas3. и 4. јун, Бар – Ове године се навршава тачно 1000 година од мученичког страдања Светог Јована Владимира, знаменитог диоклијског кнеза и првог словенског и српског мученика. На овогодишњем заседању Светог Архијерејског Сабора, говорено је о успешном току припрема прославе овог великог хришћанског јубилеја чији централни догађај је планиран за септембар месец у Бару и на који ће, поред Патријарха и епископа Српске Православне Цркве, бити позвани и поглавари, односно високе делегације, свих Православних Цркава. На Сабору је и установљен и орден светога краља Јована Владимира, који ће се додељивати исповедницима вере и страдалницима за веру.

Као увод у ову велику свечаност овогодишње обележавање дана када се прославља празник Светог Јована Владимира у Бару се организује низ лепих догађаја 3. и 4. јуна испред Саборног храма. У саму организацију и реализацију овог догађаја са својим оперативним тимовима и програмским капацитетима укључена је и Света Србија.

Програм дводневне манифестације:

3. јун
9:00 – Свечана Литургија на Ратцу поводом празника на Цара Константина и Царице Јелене
19:00 – Фудбалска утакмица на градском стадиону између глумаца филма Монтевидео (Петар Васић, Ненад Хераковић, Урош Јовчић), као и Божо Зубер, Момо Оташевић и много други и играча ФК Морнар
20:30 – У Витлејемској пећини храма драмска представа “1000 година – СВЕТИ ЈОВАН ВЛАДИМИР И КОСАРА“ у режији презвитере Ксеније Милосављевић

4. јун
9:00 – Свечана Архијерејска Литургија у Храму Светог Јована Владимира – слава храма са освештањем Крстионице и саборним крштењем.
11:30 – Креативне дечије радионице у фрескопису, иконопису, мозаику, сликању на папиру, прављење бројаница…које се дешавају у храму и крипти храма у периоду од завршетка Свете Литургије до 15 часова.
19:00 – Свечана Литија Баром
21:00 – Хуманитарни концерт испред храма (Слободан Тркуља и Балканополис)

Плакат

{gallery}/vesti/bar{/gallery}