Свети Никола је Божић Бата

Sveti Nikola Bozic Bata 1Данас је на празник Детињце, ПСД ”Света Србија” у сарадњи са Светосавским звонцем, званичним гласилом СПЦ за децу, организовало поделу пакетића у свим спортским секцијама овог Друштва. Желећи да наши предивни обичаји који најпре учвршћују институцију породице и обнављају породичну слогу и ојачавају љубав и обогаћују лепе упомене детињства, Света Србија је у превечерје празновања Светог Николе Мирликијског Чудотоврца припремила за своје мале спортисте од Београда до Косова и Метохије лепе дарове.

Пригодни дарови су деци спортистима подељени након Свете Литургије у београдској Саборној цркви, земунском храму Свете Тројице, цркве Сабора Срба Светитеља на Карабурми као и цркви Преображења Господњег у Пасјану на Косову и Метохији.

Божић Бата

Sveti Nikola Bozic Bata 1У православној традицији не постоји Деда Мраз, односно постоји Свети Никола Мирликијски Чудотворац или Божић Бата, велики хришћански светитељ који се прославио својим Богоугодним делима и милосрђем. Тајно поклањање и даривање које је Свети Никола за живота чинио су основ мита о савременом Деда Мразу. И док је савремени Деда Мраз икона модерног потрошачког друштва у коме је циљ купити што више поклона и тако се показати, дотле је наш Божић Бата симбол дарежљивости и тајног милосрдја да се помогне онима којима помоћ истински и треба. Божић Бата је у православној традицији симбол наше дужности и потребе да помогнемо онима који немају и којима је помоћ потребна: деци и сирочадима, бескућницима, болеснима и усамљенима.

Детињци

Sveti Nikola Bozic Bata 1Дочекујући празник насветијег Рођења на земљи, српски народ и Српска Црква у три недеље пред овај празник обележавају наше овоземаљске породице, а које су Цркве у малом и слике љубави Божје у Светој Тројици. Дакле, то је типично српско слављење, као што је и крсна слава типична српска светковина. У књизи Веронаука у кући из 1982. године пише: “Припреми овог најрадоснијег дана, искључиво у нашем српском народу, посвећене су нарочито три последње недеље пред Божић, за које наш народ има и специјалне називе: Детињци, Материце и Оцеви, као и за дане уочи самог празника: Туциндан и Бадњидан.

У овим припремним недељама пред Божић народни обичаји су, углавном, свуда исти. Најпре оци и мајке, у трећу недељу пред Божић, која се зове Детињци, изјутра рано “везују” своју децу, негде чак и ону у колевци, а деца им се “дреше”. Деца спортисти Свете Србије су данас по повратку из цркве свакако имала са чим да се ”дреше”.

Подели ово:

Слични постови