Деца Свете Србије свесрдно бодрила пливаче у пливању за Часни Крст

casni krst 17Бог се јави! Ваистину се јави! Данас, на Богојављење, деца Свете Србије су започела дан Светом Литургијом у цркви Светог Николаја у Земуну. Свету Литургију је служио Његова Светост Патријарх Српски г. Иринеј са свештенством. Деца спремна за Свето Тајну причешћа су се причестила, а након Великог освећења воде, напунили су флаше Светом водицом да је понесу својим домовима.

По завршетку Свете Литургије одржана је Богојављенска литија кроз централне Земунске улице: Његошеву у којој је и сама црква, затим Главну, Господску, Кеј Ослобођења, одакле се изашло на Земунски кеј близу ресторана Венеција.

Колону су предводили Патријарх српски г. Иринеј и пратеће свештенство уз појање Богојављенског тропара. Такође су се од стране учесника Богојављенске литије могле чути српске традиционалне и патриотске песме: „Христе Боже“, „Ој Косово Косово“, “Марширала, марширала краља Петра гарда“, „Марш на Дрину“. Поред тога, учесници Богојављенске литије су послали јасну поруку грађанима да се одазову акцији подизања споменика јунацима албанске голготе на острву Видо, а коју су подржали Адриа медиа груп, Удружења новинара Србије и новине Курир.

На кеју је Патријарх Српски г. Иринеј открио статуу посвећену Богојављенском пливачу, коју ју је извајала академски уметник Катарина Трипковић.

Уследила је молитва праћена тропарима којом је Патријарх Српски г. Иринеј благословио трку за Часни Крст. Патријарх се обратио присутном народу објаснивши смисао Богојављења и значаја освећења воде која се на овај дан врши у свим Православним храмовима.

Све је затим било спремно за излазак пливача из ОШ „Лазар Саватић“ који су изашавши само у пливачком дресу и мајицама кратких рукава показали присутном народу да је температура ваздуха испод нуле њима небитна, јер им љубав према Богу греје и душу и тело. Надахнути Светим Духом и родољубљем гласно су певали: Душа Богу, Србија народу – за кога, за кога? За Србију и Републику Српску! Све ово је изазвало опште одушевљење народа, међу њима и присутне деце Свете Србије.

Патријарх српски г. Иринеј је благословивши пливаче, дао знак да трка може да почне, а затим су најхрабрији пливачи запливали кроз ледом окружен део Дунава за Бога, Србију и за Часни Крст. До Часног Крста је први допливао професионални каскадер Славиша Ивановић.

Са шајкачом на глави, симболизујући Српство, и високо подигнутим Часним Крстом, исповедајући своју Православну веру, победник је дао скромну изјаву да су сви који су данас ускочили у воду и пливали победници и тиме посведочио да је тим битнији од појединца, а то је оно и што Света Србија учи своју децу на тренинзима и кроз друге вантренажне активности.

С обзиром да је победник учествовао на свим претходним тркама и на овој 20-тој јубиларној, Партијарх Српски г. Иринеј га је даривао и пригодним даром – крстом и плаштом којим га је огрнуо, наградивши га тако за континуирану верност Богу и у Богојављенској трци за Часни Крст. Заблагодаривши на поклону и целивајући руку Патријарха, победник се још једном обратио присутном народу подсетивши да је трка за Часни крст била посвећена и страдалницима албанске голготе.

Чином даривања победника је и завршена ова предивна манифестација.

Драга децо Свете Србије, ако Бог да догодине ћемо поново бодрити наше храбре пливаче.

Јелена Стошић
тренер кошаркашке секције

{gallery}/phocagallery/2017/casni-krst{/gallery}