Најбољи спортисти Свете Србије специјални гости Академије: ”Окупљање Крфљана”

krfljanii”О Крфу и значају Крфа знамо и из наше историје, али оно што се види на лицу места, тамо где је историја стварана, то не може да замени ниједна писана историја, рекао је Његова Светост Патријарх српски Господин Иринеј на Свечаној академији под називом “Окупљање Крфљана” – пет година пројекта „Стопама наших предака“, а у организацији „Светосавког звонца“ и домаћина Градске општине Палилула.

Патријарх се, тим поводом, захвалио „Светосавком звонцу“ што нашу децу води на изворе наше историје, пружа им прилику да виде шта се значајно збивало на Крфу и да лично доживе ту велику улогу острва Крфа, које је за нас Србе „света земља, свето острво и острво спаса“.

Он је подсетио да су наши војници после албанске голготе спас нашли на поменутом острву и припремили се за велико дело, да се врате у своју земљу и да је ослободе.

„За све то ми немамо речи да се захвалимо грчком народу, јер је грчки народ учинио оно што један хиршћански народ може да учини другом хришћанском народу“, додајући да се добре везе са Грчком негују још из доба Светога Саве.На Академији су учествовала деца која су део пројекта “Стопама наших предака” и која су својим говорима о путовањима на Крф, хорским певањем “Тамо далеко” и рецитацијом “Плаве гробнице” подсетили на један од најзначајаних догађаја у српској историји који не сме бити заборављен. У име генерације која је са Светосавским звонцем ишла на Крф 2012 говорила је Вера Арсић, генерације 2013. Бобан Живановић, генерације 2014. Стефана Радић, генерације 2015. Сергеј Савић, генерације 2016. Милица Поњевић. Химну пројекта: ”Осети Видо” и ”Тамо далеко” под диригентском палицом Владен Бзовски извео је Дечји хор ”Звонце”. Музичке нумере ”Света Земља”, ”Ово је Србија” извели су учесници прве генерације из Александровца,, музички састав ђака СШ ”Свети Трифун”, а песму ”Плава гробница” одрецитовала је њихова жупљанка Марија Сталетовић. Водитељ програма је био Немања Јевтић.

Као специјални гости овог лепог јубилеја пројекта: ”Стопама наших предака” били су и најбољи спортисти ПСД ”Света Србија”.

Присуством Академији и дружећи се са својим домаћинима тј са преко 250 својих вршњака из читавог региона, имали су прилику да се упознају са садржајем овог прелепог пројекта. Такође, добили су позив Светосавског звонца, званичног гласила СПЦ за децу, да и они учествују у његовом наставку јер ће по један најбољи спортиста из сваке секције ПСД ”Света Србија”, имати прилику од ове године буде међу 50 најбољих из читавог региона и отпутује на ову образовну ескурзију на острво Крф.

{gallery}/phocagallery/2017/krfljani{/gallery}