Свети Владика Николај Охридски и Жички – Слава Кошаркашке секције

FullSizeRender 8Кошаркашка секција ПСД „Света Србија“ кровне организације ПСУСС, прославила је 3. маја своје Крсно име, Светог Николаја Охридског и Жичког у цркви Светог Василија Острошког на Бежанијској коси. Сечењу Славског колача и преливању Славског жита вином, присуствовали су председник Димитрије Стикић, генерални секретар Владимир Радовић, као и тренер кошаркашке секције Јелена Стошић. Молитвеним чином началствовао је презвитер Борис Савић, чиновник канцеларије Светог Архијересјког Синода СПЦ и члан братства храма Светог Василија Остршког.

Сутрадан су деца наставила прославу Светитеља и Заштитника своје секције на тренингу, где је уз упаљену свећу тренер кошаркашке секције Немања Луковић прочитао деци молитву Светитељу Николају Охридском и Жичком. Пре почетка редовне тренажне јединице, тренер Немања Луковић испричао је добро познату причу о Господу Исусу Христу и апостолу Јуди коју је често као пример врлине и греха сам Владика Николај Охридски и Жички проповедао народу, опомињући народ да бди и мотри над својим поступцима, да душа не би услед немарности и неврлинског живота доспела у стање огреховљености. Немања је кроз уводни говор о Леонарду Да Винчију као сликару ондашњег времена, објаснио деци да је он желео да наслика Христову Тајну вечеру. Затим је деци објаснио шта се десило на Христовој Тајној вечери и како је успостављена Света тајна причешћа, тј. шта причест представља од дана Христове Тајне вечере до дана данашњег. Даље је им је објаснио како је након проналажање младића лепог изгледа који је осликавао врлински живот налик на живот Исуса Христа, после пет година нашао и лик Јуде, који је изображавао човека злочестог изгледа огрезлог у греху. Када је човек који је пре пет година био модел за Исуса Христа, схватио да је сада био изабран да представи Јуду, јако се растужио.

Тренер Немања је деци објаснио зашто је Владика Николај Охридски и Жички често користио ову причу, па је кроз пример Светог Владике Николаја тренер Немања деци рекао да сваки човек ако сада живи врлински и морално услед немарности према себи и својим поступцима, а попуштању пред гресима, може у будућности да постане неморалан, лажов, лопов итд. Зато је неопходно да човек стално буде у молитви како би га Господ удостојио да остане на Христовом путу, путу врлинског живота и духовног узрастања, да не би доспео у пало стање, стање греха у ком ће и само тело и лице изобразити тај грех.

После ове дивне поучне приче која су деца помно пратила започета је и завршена тренажна јединица. Након тога, тренери кошаркашке секције Немања Луковић и Јелена Стошић су поделили деци Славски колач и жито и послужили их соком. У славу и част Светог Николаја Охридскох и Жичког почастили су се и тренери и деца и родитељи са жељом да славе у здрављу, напретку, љубави и сваком добру на многаја љета.

Прослава Крсне славе кошаркашке секције:

Фотографије

{gallery}/phocagallery/2017/kosarkaska-nikolaj{/gallery}