Конференција за медије поводом Дечје литије и Спортског Сабрања

konf litКао и претходних година захваљујући одличној сарадњи са Управом Града Београда, најава спортске манифестације од посебног значаја за наш престони град: ”Спортског сабрања Свете Србије” четвртог по реду, представљено је медијима на конференцији организованој у свечаној сали Градске куће. Домаћин конференције је био заменик градоначелника Београда господин Андреја Младеновић, а у име ПСУСС-ПСД ”Света Србија”, организатора Сабрања, били су председник Димитрије Стикић и генерални секретар Владимир Радовић.

Сходно томе, да је термин традиционалног окупљања Свете Србије на Ади ове године у непосредној близини прославе славе Града Београда, Спасовдана, конференцији је присуствовало и свештенство Вазнесењске цркве.

Наиме, у самим припремама за Спортског Сабрања, одлучено је да његов први дан буде на сам дан празновања Спасовдана, у коме ће по први пут бити организовано укључена и деца – најбољи ђаци основних школа Београда у оквиру ”Дечје литије” коју ће организовати ПСУСС-ПСД ”Света Србија” и тиме отворити на један молитвен и свечан начин четврто Спортско Сабрање.

Заменик Градоначелника господин Андреја Младеновић који је и овогодишњи домаћин градске славе Спасовдана, рекао је да ће празновање почети Светом Литургијом у Вазнесењској цркви и затим литијом централним градским улицама коју ће по први пут украсити и деца, београдски основци и да се неизмерно радује томе, јер ову прелепу традицију и треба да на најлепши могући начин будући нараштаји и наставе. Он је још једном подсетио да је градску славу установио још 1403. године деспот Стефан Лазаревић, када је Београд и изабрао за престоницу, а обновљена је 1992. године, када је литију предводио патријарх Павле.

– Градска слава један је од најважнијих празника који обележавамо у Београду и зато позивам све Београђанe да буду део литије. Настављамо ову традицију и молимо се у саборности и заједништву за здравље, напредак и благостање нашег главног града, свих Београђана и посетилаца – рекао је Младеновић.

Он је изразио наду да ће све протећи у миру и да се на најлепши могући начин отвара прелепа манифестација саборовања Свете Србије.

Свештенство Вазнесењске цркве је упознало медије са планом литије. Посебно су истакли Дечју литију која ће бити саставни део велике литије коју ће предводити Његова Светост патријарх српски господин Иринеј. У литији ће се први пут наћи и део моштију деспота Стефана Лазаревића.

О самој организацији Дечје литије и отварању четвртог по реду Спортског сабрања Свете Србије, говорили су председник Димитрије Стикић и генерални секретар Владимир Радовић. Они су навели да се веома радују што је Света Србија добила простор и у прослави градске славе и тиме саборно повезала нераскидиво молитвени ход централним улицама и травнатим теренима престонице. Говорили су и о програму Сабрања где је овогодишња спортска тема краљица свих спортова – атлетика, споменувши да је промотер окупљања на Ади наша шампионка и најбоља атлетичарка Ивана Шпановић.

Подели ово:

Слични постови