Света Србија обележила 110 година од погибије Комитске чете у Пасјану

bitka33”Нема веће жртве, но да неко положи живот свој за ближњег свог !”

Данас, на дан прославе св. апостола Јуде, ПСУСС-ПСД ”Света Србија”, вршећи своју мисију, организовала је дан сећања на славне претке из Српског рода, који су у јеванђељском контексту положили свој живот за своје ближње.

Светом Литургијом, парастосом и скромним програмом, на достојанствен начин, Света Србија се одужује свим борцима који су дали свој живот: ”ЗА КРСТ ЧАСТНИ И СЛОБОДУ ЗЛАТНУ”.

Истовремено овај љубилеј нас подсећа да овакве подвиге не смемо заборављати, као и то да нас охрабри у борби за ново ослобођење од савременог ропства.

Данас се навршава више од једног века непланираног боја који се одиграо у порти сеоске цркве у Пасјану, између КОМИТА ( који су органзовано упадали у још неослобођени део Старе Србије, како би својим дејствим олакшали тежак положај Срба, у Османском царству, који су трпели велике зулуме од локалних властодржаца, све до коначног ослобођења).

Комитска чета на челу са Радом Радивојевићем – војводом Вуком, откривена је од стране Турака и Арнаута 2-ог јула 1907.год. у после подневним часовима отпочео је бој, изнеђу 30-етак комита, потпомогнутих од одређеног броја мештана и знатно надмоћнијом турском војском потпомаганаом Арнаутима.

У славу и част палим Борцима, живела Србија!!!
Вечан им помен!

„Где ја стадох – ти ћеш поћи!“
„Што не могох – ти ћеш моћи“!
„Куд ја нисам – ти ћеш доћи“!
„Што ја почех – ти продужи“!
„Још смо дужни ти одужи“!
Синови њихова рада

Фотографије

{gallery}/phocagallery/2017/bitka{/gallery}