Српска академија наука и уметности отворила врата за децу Свете Србије

sanu2У недељу 12. новембра 2017. године, деца ПСУСС-ПСД ”Света Србија” посетила су Српску академију наука и уметности. У пратњи родитеља и тренера, деца свих спортских секција Свете Србије су са великим поштовањем и радозналошћу крочилa под сводове ове институцију нашег научног друштва, која још од 1. новембра 1886. године, егзистира под данашњим називом (САНУ). Она је била наследник имовине Српског ученог друштва и настављач његових задатака, као и Друштва српске словесности (1841-1864).

У пратњи водича, деца су обишла САНУ и посетила изложбу: “Српско уметничко наслеђе на Косову и Метохији” – “Идентитет значај и угроженост”.

Они су пажљиво слушала свог домаћина и гутала сваку његову реч. Водич их је са великом посвећеношћу спровео кроз знамените српске манастире, дочаравајући им време у коме су грађени. Деца су показала завидно знање из историје, што је веома изненадило водича који им се током целе изложбе ради тога захваљивао. Малени спортисти, су видела макете највећих српских манастира од Пећке Патријаршије, Високих Дечана, Грачанице, Архангела, Богородице Љевишке и других важних културних знаменитости Косова и Метохије.

По први пут, они су имали могућност да се сусретну са реалном историјом својих предака са Косова и Метохија. Видели су у истину које благо поседују и зашто са правом себе могу назвати богатим у изворном смислу те речи. Оно што је за све било веома потресно, јесте филм који приказује слике срушених 150 манастира и цркава за време НАТО агресије 1999. године и током Погрома 2004. године уз кратак осврт Владимира Радовића, генералног секретара Свете Србије, на постојећу ситуацију на Косову и Метохији данас.

Спортисти Свете Србије су овим обиласком нашли утемељење у Светој Лози Немањића, огледала су се у Светом Симеону и Светом Саву, у Светом Стефану Дечанском, у Краљу Милутину и тако погледавши њих у прошлости, увидела себе у будућности.

Радост је била очита на лицима свих. Пришавши овој посети и самој изложби озбиљно и са много питања за водича, показали су да они већ полако знају којим путем желе да ходе. На том путу нам преостаје да их утврдимо само добром делима и чврстим подвизима, а за стало ће се побринути Бог и Свети Српски молитвеници пред престолом Господа Исуса Христа. Ова прелепа посета САНУ-у, реализована је уз несебично залагање тренера Свете Србије: Јелене Стошић, Немање Луковић и Владимира Гагића. Они су афирмисали децу на долазак. Уз овакву њихову посвећеност и свакодневну бригу да кроз тренажне активности усмеравају децу Свете Србије на пут истине и познање правде са поносом се могу назвати образитељима деце која су верна својим прецима и вечној Србији.

СА ВЕРОМ У БОГА ЗА СВЕТУ СРБИЈУ!!!

Фотографије

{gallery}/phocagallery/2017/sanu{/gallery}

Подели ово:

Слични постови