Српска хероина краљице спортова

ivanasampionСва деца спортисти, тренери и управа ПСУСС – ПСД ”Света Србија”, од срца честитају Ивани Шпановић и њеном стручном штабу, на историјском успеху постигнутом на Светском атлетском првенству у дворани и освајању шампионског трона у дисциплини скок у даљ за жене. Овиме је постигнут историјски успех не само за Иванину спортску каријеру, него и Српску атлелтику уопште. Освајањем златног одличја, наша Ивана је објединила светске титуле у јуниорској, коју је освојила 2008. године и сениорској конкуренцији, десетој по реду у каријери коју доноси са великих такмичењима.

Драга Ивана, поносна Српкињо, желимо ти још много шампионских скокова јер је спортска каријера тек пред тобом, неизмерно радујући се што ћемо поново у то смо сигурни, слушати химну Србије: ”Боже правде” и плакати од среће заједно са тобом. Живела на многаја љета !!!

П.С.

Још једном ти се захваљујемо на подршци коју си нам дала за нашу централну спортску манифестациују: ”Спортско Сабрање Свете Србије”, одржаној маја месеца 2017. године на Ади Циганлији Деца спортисти Свете Србије

Спортска биографија светске шампионке Иване Шпановић

Ивана Шпановић је српска атлетичарка рођена у Зрењанину, 10. маја 1990. године, која се такмичи у дисциплини скок у удаљ. Тренер јој је Горан Обрадовић, чланица је и наступа за Атлетски клуб Војводина из Новога Сада.

На Светском првенству 2013. године у Москви освојила је бронзану медаљу што је била и прва медаља за Србију на светским првенствима у атлетици. Бронзану медаљу је освојила две године касније на Светском првенству у Пекингу. На Европском првенству у дворани 2015. у Прагу је освојила златну медаљу уз рекорд. Ивана је на Светском првенству у дворани 2018. освојила златну медаљу у Бирмингему, а 2016. сребрну медаљу у Портланду.

У мају 2016. је била на првом месту светске ранг листе у скоку у даљ. Победница је Дијамантске лиге за 2016. и 2017. годину. Два пута је изабрана за најбољу српску спортисткињу у избору Олимпијског комитета Србије, и то 2013. и 2015. године.

Највећи успех у каријери је остварила на Олимпијским играма 2016. у Рио де Жанеиру када је узела бронзану медаљу, резултатом 7.08 што је био нови национални рекорд Србије на отвореном.

Дана 5. марта 2017. освојила је златну медаљу на Европском првенству у дворани и поставила нови национални рекорд 7,24 као и најбољи светски резултат у овој сезони и трећи свих времена у дворани.

Развој и резултати од почетка каријере

На светском првенству за јуниоре 2006. била је седма. Прву медаљу на светском првенству осваја 2007. у конкуренцији млађих јуниора. Са прескочених 6,41 м освојила је сребро. На светском првенству за јуниоре 2008. је победила са оствареним резултатом 6,61 м. Учествовала је и на Олимпијским играма 2008. у Пекингу, и такмичила се у дисциплини скок удаљ. После два преступа у трећем покушају је скочила 6,30 м. Тај резултат јој није био довољан за пласман у финале. У укупном пласману заузела је тридесето место.

Од 2006. до 2008. је три пута побеђивала на јуниорским првенствима Србије, у дисциплини скок удаљ. У сениорској конкуренцији је у истој дисциплини постала првак 2008. године. Дневни лист Спорт ју је 2008. прогласио за српског младог спортисту године. Иванина мајка Весна такође је бивша атлетичарка. Иванин први тренер је био Јани Хајду, а сада је Горан Обрадовић.

Учествовала је и на Универзијади 2009. у Београду. На њој је победила скоком од 6,64, што је био за 17 цм бољи резултат од другопласиране Рускиње Ирине Крјачикове. Ивана је свој најбољи скок извела у петој серији. То је била прва златна медаља за Србију освојена на Универзијади у Београду.

На Европском првенству за јуниоре 2009. одржаном у Новом Саду поправила је свој лични рекорд на 6,71 м али јој ни то није било довољно за злато. Била је друга иза Рускиње Дарије Клишине која је поставила нови рекорд првенства од 6,80 м.

Учествовала је на Европском првенству у Хелсинкију 2012. године у скоку у даљ. Није се пласирала у финале, а у квалификацијама је скочила 6,33 метара и заузела 15. место.

Поред националних рекорда у скоку удаљ на отвореном и у дворани, Ивана држи рекорд у петобоју и трци на 60 метара у дворани. На светском првенству у атлетици одржаном у Москви, августа 2013. Ивана је освојила бронзану медаљу са својим новим личним рекордом 6,82.

На Првенству Балкана у атлетици које се одржавало у Истанбулу у Турској, Шпановић је 22. фебруара 2014. године оборила државни рекорд у скоку удаљ резултатом 6,92 м. Том приликом је освојила златну медаљу.

Ивана Шпановић, једина представница Србије, на Светском првенству у дворани 2016. освојила је сребрну медаљу резултатом 7.07 што је нови национални рекорд Србије. Пошто је тај резултат бољи и од рекорда на отвореном, то је и апсолутни рекорд Србије у скоку удаљ за жене. Ово је највећи успех српских атлетичара на светским првенствима од када се такмиче под именом Србије. Постигнути резултат 7,07 је девети на светској ранг листи свих времена у женској конкуренцији у дворани, а шести на европској ранг листи.

После 60 година освојена је атлетска медаља за Србију на Олимпијским играма. Ивана је освојила бронзану медаљу 2016. у Рију, поставивши нови национални рекорд, скоком од чак 7,08 метара. Шпановићева је освојила своју осму медаљу у низу, који траје још од Москве 2013.

Сезону 2016. Ивана је завршила титулом у Дијамантској лиги са укупно пет тријумфа на митинзима у Шангају, Ослу, Стокхолму, Лозани и Паризу.

Дана 5. марта 2017. освојила је златну медаљу на Европском првенству у дворани у Београду. Поставила је нови национални рекорд 7,24 као и најбољи светски резултат сезоне у дворани и трећи резултат свих времена, иза чувене Хајке Дрекслер и Галине Чистјакове. Освојила је митинг Дијаманстске лиге 2017. у Лозани 6. јула 2017, најдуже је скочила у четвртој серији, 6,79 метара, те оставила иза себе Американке Шакелу Сондерс, Тијану Бартолету и Рускињу Дарију Клишину.

На Светском првенству 2017. у Лондону изборила је финале скоком у првој серији, на крају је заузела четврто место и после девет узастопних такмичења остала без медаље.[12] На финалу Дијамантске лиге у Бриселу, Ивана је заузела прво место скоком у последњој серији, освојивши други пут то такмичење у каријери.

Ивана је освојила златну медаљу на Светском дворанском првенству 2018. у Бирмингему, до злата је дошла скоком 6,96 м у четвртој серији.

Резултати скокова у даљ Иване Шпановић, 4. марта 2018. године у Бримингену:
Прва серија – 6,89 метара
Друга серија – 6,74
Трећа серија – преступ
Четврта серија – 6,96
Пета серија – није скакала
Шеста серија – није скакала

Коначан редослед на Светском првенству у атлетици дисциплине скок у даљ:
1. Ивана Шпановић 6.96
2. Бритни Рис 6,89
3. Состен Могенара-Харум 6,85

Фотографије

{gallery}/phocagallery/2018/ivana{/gallery}