Сабрање за петицу

peticaaaПравославно спортско удружење “Свети Срб и ја” је данас на Ади Циганлији у јубиларном, петом издању свог централног годишњег догађаја: “Спортско сабрање Свете Србије”, показала на делу, да концепт: духовност, култура и спорт, дају корелативну снагу у стварању амбијента квалитетног педагошког приступа у васпитању наших најмлађих. Оно што је овде занимљиво, јесте то што су они активни чиниоци у пуном капацитету своје менталне и физичке моторике. То се данас огледало кроз њихово учешће у Светој Литургији, затим културном програму и спорту.

Света Литургија је почела у 9 часова. Било је прелепо видети око скоро хиљаду младих лица како на травњаку на отвореном, загледани у иконе певају заједно са Дечјим хором веронауке леве обале Дунава (ЛОД) који су били задужени за певницу

Након завршетка Свете Литургије, Сабрање је настављено говором протојереја-ставрофора Славка Божића који је пренео благослове Његове Светости Патријарха Српског Иринеја. Као први човек Општине Чукарица на чијој се територији одиграва Манифестација, присутнима се обратио и председник Срђан Коларић, након којег је сабрање поздравио и здравичар Драгиша Симић.

Отварање Сабрање

Пето Сабрање је отворено импозантним колом које је одиграло преко 200 фолклораша из културно-уметничких друштава: „Свети Јован Владимир“ из Бара, „Ђурђевданско коло“ из Подгорице, “Прело” из Великог села, “ПКБ” са Палилуле, „Борчански опанак“ из Борче, „Лола“ из Београда и други. Након тога је на бини отпочео богат програм у ком су поред горе поменутих културно-уметничких дрштава узели учешћа и: војни ансамбл Министарства одбране “Станислав Бинички”, женска певачка група “Ђока Павловић”, певачка група “Прело”, певачка група “Јефимија”, уметничко-позоришна секција “Житије”, Србски православни појци, као и познати уметници наше забавне и џез музичке сцене: Лена Ковачевић, Мари Мари, Ивана Јордан и други.

Упоредо са програмом на бини текао је и спортско-забавни програм на околним теренима где су одржавани турнири у: кошарци, фудбалу, одбојци, рукомету. Такође између преко 30 спортских станица деца су могла да се опробају и у боксу, гимнастици, вожењу ролера, пењању на вештачку стену којим су руководили припадници САЈ-а, затим могли су да погледају сајам наоружања припадника Војске Србије, да учествују у хуманитарном турниру шитирања тројки који је реализовала фондација “Заједно за живот” познатох хуманитарца Јована Симића, који је за најуспешнијег шутера обезбедио дрес Бобија Марјановића са његовим потписом.

Спортска тема Сабрања

Најмасовнији одзив малих спортиста је био на терену са централним спортском темом Сабрања: рукометом. Преко 20 екипа је учествовавло у целодневном спортском надметању у лепоти рукометних потеза, скок путева, маестралним одбранама голмана, пуцању седмераца, а све под будним оком члановима рукометног савеза Београда и чланова мушке и женске рукометне репрезентације Србије.

Посебна готово непрекидна гужва посетилаца је била на станицама витешких вештина Свибора и Витешке дружине Свети Архангели. Ту су деца могла да учествују у правој витешкој борби са мачевима, затим да јашу коња и бораве у витешком шатору, затим да гађају стрелама, виде како изгледа одежда једног српског витеза и његова борбена опрема итд.

Сабрање је ове године прешло и на воду тј до језерца Аде Сафари, где је одржан и први Куп Свете Србије у риболову, у коме је изело ичешћа двадесетак младих пецароша од 3 до 12 година.

У сусрет обележавању 800 година Српске Државе и Цркве

У сусрет прослави 800 година самосталности Српске Државе и Цркве тема културног дела програма је био: “Свети Сава и Немањићи” и у склопу њега у биоскопу Свете Србије на отвореном емитоване су три епизоде серије “Немањићи”.

Као што је већ и традиција, за све посетиоце куван је и сервиран војнички пасуљ, а подељене су и чоколадне бананице, сладоледи, балони, часопис Светосавско звонце.

Подршка Сабрању

Пријатељ Манифестације и партнер ПСУСС је ”Телеком Србија”, медијски покровитељ Радио Телевизија Србије – ”РТС”, а званична вода Сабрања је ”ВодаВода” Између осталих овај догађај су подржали: Српска Православна Црква, Министарство омладине и спорта, Град Београд, Градска општина Чукарица, Градска општина Палилула, Градско саобраћајно предузеће (ГСП), ЈП ”Ада Циганлија”, Компанија ”НИС-Гаспромњефт”, Канцеларија за Косово и Метохију, Светосавско звонце, Верско-Београдски сајам, Рукометни савез Србије, Рукометни савез Београда, Спортски савез Србије, Спортски савез Београда, Фудбалски савез Србије, Војска Србије, Министарство унутрашњих послова Републике Србије, Компанија ”Лидо”, МАУР, Компанија ”Нелт”, Компанија ”Нектар”, Компанија ”Банби”, ДОГА, Радио ”Слово љубве”, Телевизија ”Храм”.

Приказујући на свом петом јубиларном заједничарењу, све оно чиме се у раду са децом бави 364 дана у години, популаришући вредности које су бит њеног постојања, ПСУСС, нас је у дану Сабрања провела кроз свој свејеврсни времеплов. За преко 20.000 посетилаца то је била шетња кроз свет Свете Србије, илустрованог колоритом лепих слика, испуњених са много дечјих насмејаних лица и озвученог грајом која носи чисту животну енергију.

До следећег Сабрања будимо што више Света Србија!

Фотографије

{gallery}/phocagallery/2018/petica{/gallery}