У сусрет Божићу

bozic2019Православно спортско удружење “Свети Срб и ја” се културним и спортским активностима припремило за обележавање рођења Богомладенца Христа – Божић.

Најпре су деца спортисти Свете Србије половином децембра, учествовала заједно са преко 1.000 својих вршњака из читавог региона у Комбанк дворани у подсећању на живот и дело Светог Николаја Мирликијског Чудотворца по чијем лику је касније настао Деда Мраз. Домаћин им је било Светосавско звонце-званично гласило СПЦ за децу, које је свечаном Академијом у најбољој и најновијој дворани у Београду, обележило 50. година постојања. Деца су имала прилику да премијерно у режији свештеника Ненада Илића, и извођењу позоришне трупе ”Звонце” погледају представу:”Чудотворац”. У овој представи деца су се по први пут на један близак и сликовит начин упознала са животом Светог Николе који се данас прославља у целом свету, поготово на овим просторима. Прилика је била згодна и открила је да њихов чувени Деда Мраз има име и идентитет, као што сваки наш деда има своје име. Сазнање да је Никола био реална личност из периода трећег века, показало је код деце видно одушевљење да са правом могу да тврде што су веровали да баш он дарује поклоне око Божића. Велику част и радост деца су доживела јер су након програма добила светониколајевске пакетиће из руку Његове Светости Патријарха Српског господина Иринеја.

Деца су наставиле Никољданске свечаности у својим спортским халама где су на челу са својим тренерима Јеленом и Владом, и родитељима креирали више спортских догађаја.

У последњој недељи децембра, деца су имала спортска окупљања. Најпре су у балону ”Енфилд”, чланови фудбалске секције имали заједнички тренинг, након ког је одиграна и утакмица. После рада на зеленом терену, прешло се на увежбавање фудбалских стратегија и тимског рада кроз стони фудбал који им је заокупио велику пажњу и интересовање.

У наставку исте недеље, у балону ”Бродарац”, настављена су спортска дружења, тако што је одиграна је фудбалска утакмица, која се завршила драматичним пеналима и навијањем играча обе екипе. Ова сусретања на спортским теренима деце спортиста Свете Србије, тренера и родитеља, имали су и свој духовни и харитативни моменат. Одржана су и кратка предавања из веронауке којима су обрађене теме Божића и божићних празника као што су: Детинци, Материце и Оци. Такође истакнута је важност очувања институције породице, која је основна ћелија нашег народа и неговање наших обичаја и традиције која је нераскидиво везана за наш опстанак, а поготово за друштвене и породичне догађаје у ове празничне дане.

Такође, сходно осведоченој традицији, деца спортисти Свете Србије, сакупљала су слаткише, школски прибор и играчке за пакетиће којима ће заједно са студентском организацијом ”Осмех на дар” и Светосавским звонцем” обрадовати за Божић и Српску Нову Годину, своје вршњаке у анклавама на Косову и Метохији децу из сиромашних породица.

Чекајући највећи хришћански празник са радошћу ишчекују нове спортске и културне догађаје!

Окупљања деце спортиста Свете Србије:

Фотографије:

{gallery}/phocagallery/2019/bozic-2019{/gallery}