Деца Свете Србије пливају за Часни Крст

casni krst 2019Бог се крсти! Ваистину се крсти!

Деца спортисти ПСУ ”Свети Срб и ја” (ПСУСС) ће дати свој допринос у обележавању празника Крстовдана и Богојављења тако што ће као и прошле године пливати за Часни Крст. Ова прелепа манифестација која на најлепши начин кроз синергију духовности и спорта оживљава нашу традицију и обичаје, а све кроз учешће деце као њених главних актера, започета је 2018. године са благословом Његове Светости Патријарха српског Господина Иринеја, а у организацији Одбора за верску наставу Архиепископије београдско-карловачкe. Православно спортско удружење ”Свети Срб и ја” (ПСУСС) желећи да ове године активно укључи још више своје деце спортиста у овој витешкој дисциплини и да омасови и подигне овај спортско-духовни догађај на још виши ниво, уз подршку Светосавског звонца, Савеза за скокове у воду Србије и Градског центра за физичку културу ”Стари ДИФ” организоваће такмичење пливања за Часни Крст на Крстовдан – петак 18 јануара са почетком у 13 часова, на базенима старог ДИФ-а. За најбоље обезбеђени су дарови и награде, као и плакете, пехари и медаље.

Очекује се учешће преко 30 малишана чланова спортских секција: кошарке, одбојке, фудбала и планинарења ПСУСС, као и њихових другара из Савеза за скокове у воду Србије. Велика је радост што се ова дивна манифестација развија и добија све ширу подршку спортских и образовних институција, те ће тако поред деце спортиста ПСУСС учествовати на неколико локација и њихови вршњаци од првог до четвртог разреда из шест београдских општина: Звездара, Палилилула, Врачар, Вождовац, Нови Београд, Савски венац, Чукарица, Раковица и Земун.

Празник Крстована

Српска православна црква слави Крстовдан, као успомену на прве хришћане који су примили веру. Празник се везује за празник крштења Исуса Христа, као и за дан посвећен Светом Јовану Крститељу, који га је крстио у реци Јордану. Верници Српске православне цркве и други православни хришћани славе Крстовдан, као успомену на прве хришћане који су примили веру на самом почетку хришћанске проповеди. Према предању, први који су примили хришћанску веру и прве поуке нове вере помињу се као катихумени или – оглашени, док је у српској цркви и народу дан крштења првих хришћана познат као – Зимски Крстовдан.

Празник се везује за светковање Богојављења, празника Крштења Исуса Христа, као и за дан посвећен Светом Јовану Крститељу, који га је крстио у реци Јордану. Зимски Крстовдан слави се увек уочи Богојављења и спада у непокретне празнике. У календару СПЦ није обележен црвеним словом, за разлику од Крстовдана који се слави 27. септембра, као успомена на проналажење Часног Крста, на којем је на Голготи разапет Христос.

У православним храмовима се на Крстовдан служи литургија светог Јована Златоустог, уз молитву великог освећења воде, који прати празнично богослужење. Крстовданска водица се после водоосвећења дели верницима и, према обичају, чува у кућама ради здравља. Крстовдан уочи Богојављења је посни дан за православне вернике, без обзира на то који дан у недељи “пада”. У неким крајевима Србије постоји обичај да се уочи празника крст стави у воду и унесе у цркву.

Фотографије

{gallery}/vesti/casni-krst-2019{/gallery}