Маратон је истрчан

Овогодишњи 32. по реду Београдски маратон остаће упамћен по многим рекордима јер је скоро 30.000 људи учествовало у маратону, полумаратону и трци задовољства.

Сваки од тих учесника имао је и лични порив зашто је учествовао на овој смотри људске воље да у једном дану помери границе својих могућности за неки метар или километар.

Тражећи разлоге за победу воље над статичношћу и истрајности жеље да достигне свакако племените циљеве овог може се рећи ако не животног онда сигурно подухвата године сваког учесника понаособ, вероучитељ Владимир Радовић, иначе генерални секретар Православног спортског удружења ”Свети Срб и ја” обукао је мајицу маратонца и кренуо улицама престонице да помера своје километре растојања између старта и циља.

Задивљен великим делом својих предака са којим је имао прилике да се детаљније упозна кроз пројекат ”Стопама наших предака” путујући на Крф и обилазећи места где су пре једног века наши прадедови нашли спас и окрепљење, а одатле у јуначком јуришу пешке прегазили хиљаде километара ослобађајући своју родну груду и сународнике, донео је одлуку да и он истрчи у сећање на њих овај Маратон.

Иако је кренуо као учесник полумаратона, у току трке инспирисан херојством прадедова који су својим делима пре једног века задивили свет, донео је одлуку да истрчи читавих 42 километра кроз наш прелепи Београд.

Пролазећи кроз циљ пронео је заставу Свете Србије. 

Један обичан тркачки дан је уствари много више од пуког бројења секунди и протицања времена на сату. Свако има личну борбу кроз коју жели да изађе бољи, племенитији и спремнији за сутрашњи дан.

Поред Маратона и Сабрање је манифестација од посебног значаја за Град Београд Спортско Сабрање Свете Србије је манифестација од посебног значаја за Град Београд, коју са благословом Његове светости патријарха српског господина Иринеја, већ шест година организује Православно спортско удружење ”Свети Срб и ја” (ПСУСС).

Она је уз промовисање важности очувања духовног и телесног здравља наших најмлађих, до сада укупно заинтересовала и на једном месту окупила, више од 130.000 посетилаца.

– Шесто Сабрање биће 8. јуна на Ади Циганлији, а као централна спортска тема биће посвећена одбојци.

Главну реч ће водити наше репрезентативке – актуелне светске првакиње, које ће у краткој паузи у припремама за Олимпијаду 2020. године у Токију, као промотери овог екипног спорта, показати његове племените вештине, као и освојени шампионски пехар – каже за Портал Курира Димитрије Стикић, ПР менаџер Свете Србије.

Сабрање, као сваки пут до сада, почиње светом литургијом на отвореном простору. Програм ће својим наступима обогатити музички уметници: Лена Ковачевић, Жељко Васић, Мари Мари, Ивана Јордан, Бојан Маровић, Борис Режак, као и многе певачке и играчке групе и многи други.

Програм Сабрања ће бити отворен великим колом које ће после свете литургије одиграти преко 200 младих фолклораша.

Видео материјал са Маратона: