Дечија Литија осмехнула Београд

Данашњи празник престонице Београда Спасовдан, обележили су и његови најмлађи становници – деца.

Православно спортско удружење “Свети Срб и ја” (ПСУСС) је већ традиционално у склопу крстоносног хода улицама престонице са својом децом спортистима дечјом литијом дала посебан саборни дух молитвеној колони.

Како је кренула литија тако се и радосни молитвени пој благодати Божије проширио Београдом. Људи су се ведри и насмејани побожно крстећи се, придруживали или поздрављали саборни скуп и својим саучествовањем дали не само на бројности него и на пуноћи свеколиког Спасовданског Благодатног дана.

На челу колоне је ишао јерусалимски крст иза којег су се смењивале рипиде и иконононосци међу којима у рукама припадника Војске Србије и она са моштима Светог Стефана Лазаревића, утемељивача Београда и првог домаћина Крсне славе још давне 1403. године.

Велика част свим учесницима прославе јесте управо та што су наследници велике традиције коју обнављају и носе, а најмлађи међу љима- деца, својим трудом поручују да ће свака следећа Крсна слава бити величанственија, угледана баш на дела светих Срба коју су им је и оставили у наследство.

Крстоносним ходом дечје литије, ПСУСС је на најлепши начин започела саборовање шесто по реду, које ће у суботу 8. јуна на Ади Циганлији где је позвала све од 7 до 77 година на породично окупљање које ће почети у 9:00 часова Светом архијерејском литургијом.

У циљу очувања институције продице посебна пажња ће бити поклоњена многодетним породицама, а цео културни програм биће посвећен управо овој теми наше основне ћелије друштва, под слоганом: ”Да нас буде више”.

Посебан осврт у програму биће посвећен и овогодишњем великом јубилеју, а то је 8 векова самосталности српске цркве и државе.

Програм ће својим наступима обогатити и музички уметници: Жељко Васић, Мари Мари, Никола Роквић, Бојан Маровић, Борис Режак, Неверне бебе, млада музичка звездица Матеја Вукашиновић, Дечји хор српске Патријаршије “Звонце”, певачка група “Јефимија”, плесна и вокална група “Флај”, плесни студио “Наталија и Ивица” као и многе друге певачке и играчке групе .

Овогодишња централна спортска тема биће посвећена одбојци јер смо ми земља светских шампионки.

Такође, биће одржани масовни спортски турнири за децу у оквиру Купа Свете Србије и то из : фудбала, кошарке, одбојке, пецања, а најбољи ће освојити медаље и пехаре. Харитативни аспект манифестације биће акција “Погоди за живот” – пуцање пенала на голове са метама, које ПСУСС већ традиционално реализује у сарадњи са ХО “Заједно за живот” младог хуманитарца Јована Симићаи прикупљена средства ће ићи у фонд ове организације и опредељена ће бити за помоћ у лечењу оболелој деци

Поред већ омиљених спортских станица: гимнастике, пењања на вештачку стену у организацији припадника Специјалне антитерористичке јединице (САЈ), стреличарства, јахања понија, учења свиборских хајдучких вештина, учења витешких дисциплина и начина живота у шатору, приказ опреме и наоружања које ће представити припадници Војске Србије, креативне спортска станица авио моделарства, сликања, иконописа, мозаика биће организиване и на десетине других, а за оне најмлађе ће бити и изненађење: огромне играонице двораца и пењалица на надувавање.

Програм Сабрања ће бити отворен великим колом које ће након Свете Лирургије одиграти преко 300 младих фолклораша.

Специјални гости Сабрања су деца спортских филијала Свете Србије са Косова и Метохије из енклава Ново Брдо и Пасјане, а посебни гости културног програма су деца КУД-а “Свети Јован Владимир” из Бара – Црна Гора

За најмлађе посетиоце обезбеђени су и многи дарови: мајице, балони, дечји часопис “Светосавско звонце, воћни напици, вода, сладоледи, слаткиши и сланиши, као и већ традиционални војнички пасуљ којим ће бити послужени посетиоци ове манифестације.

Подели ово:

Слични постови