Светониколајевска академија

Са благословом Његове Светости Патријарха српског, Господина Иринеја, Светосавско звонце, Верско добротворно старатељство, Катихетским одбор АЕМа i Света Србија (ПСУСС), традиционално су организовали Светониколајевску академију која је одржана 15. децембра са почетком у 15 часова у великој сали Комбанк дворане (некадашњи Дом синдиката). У оквиру ње, премијерно је одиграна ђачка представа: ”Врлинко Добрић”, која описује живот Светог Николе у пет сцена, од детињства, па до старости. Сценарио представе дело је вероучитеља и генералног секретара ПСУСС, Владимира Радовића, док режију потписује наша драмска уметница Даница Тодоровић, музичку подршку даје Дечји хор, а глумачку екипу коју чине талетовани ђаци тј главни протагонисти представе представљали су: Алекса Милиновић, Арсеније Арсић, Лана Јуреша, Марија Лубардић, Марија Радовић, Мила Стаменковић, Виктор Коматина, Немања Петрић, Анастасија Радовић, Драган Милошевић, Радош Пекић, Михајло Милошевић, Ђорђе Арсић, Софија Лазић и Нађа Петрић.

У име Његове Светости догађају је присуствовао Викар Свјатјејешег, епископ ремезијански Господин Стефан, у име САНУ академик и песник Матија Бећковић, а у име академске публике професор Философског факултета др Милош Ковић. 

Што се тиче посетилаца, акценат је стављен на многодетне породице, затим најбоље ђаке из веронауке који су учествовали на квизовима из катихетике, најангажованије и највредније школарце који похађају верску наставу у основним школама на територији Архиеписопије београдско-карловачке, као и децу спортисте Православног спортског удружења ”Свети Срб и ја”. Организатори су у жељи да данашњим генерацијама испричају праву причу о Светом Николи и врате га тамо где и припада у њихова детињства, одакле је истргнут пре готово 80 година уз асистенцију Катихетског одбора АЕМ-а успели да анимирају веома велики број ђака основних школа Београда да дођу. Поред њих веома окретни и вредни вероучитељи из Панчева, Обреновца, Сремске Митровице, су се организовали и довели такође своје малене ђаке, а са маленим и мало већим школарцима у пратњи су дошли и учитељи, родитељи, баке и деке.

За сву децу која су дошла на Светониколајевску академију, обезбеђено је уз помоћ Верског добротворног старатељства АЕМ-а и њихових партнера на овом мисионарском подухвату: Хуманитарне организације из Чикага ”Наши Срби”, затим Културно-просветног друштва ”Коло српских сестара” и млекаре ”Шабац”, преко 1400 поклон светониколајевских пакетића које је најмлађима поделио викар  Свјатјејшег и епископ ремезијански Господин Стефан.

Овогодишња ђачка академија је по свом организацијском и продукционом смислу у односу на претходне, подигнута на још виши ниво, а број деце посетилаца којих је било преко 1.400 потврдио је и потребу за постојањем оваквих културно-образовних програма и садржаја у животу Цркве и уопште културном животу наше престонице Београда.Публика је јаким аплаузима награђивала глумачке бравуре млађаних драмских уметника након завршетка сваке сцене, а на крају су им аплаудирали и два пута на бис.