“СПОРТ ЈЕ НАША АЗБУКА” – VII Спортско Сабрање Свете Србије

ssss7У суботу 26. септембра на Ади Циганлији одржава се Седмо Спортско Сабрање Свете Србије. Овај догађај који има статус Манифестација од посебног значаја за Град Београд, са благословом Његове Светости Патријарха српског господина Иринеја, већ седам година организује Православно спортско удружење ”Свети Срб и ја” (ПСУСС). Она је уз промовисање важности очувања духовног и телесног здравља наших најмлађих, тј хармоничног васпитања, до сада укупно заинтересовала и на једном месту окупила, више од 150.000 посетилаца, деце и њихових породица.

Сабрањe, као сваки пут до сада, почиње Светом Архијерејском Литургијом на отвореном простору.

У циљу представљања традиције олимпизма код нас ове године у културном делу програма манифестација причаћемо о Историји Олимпизма у Србији, јер та филозофија живота подржава и многе тековине и вредности живота код нас како у прошлости, тако у садашњости и трудом и радом данашњих генерација и у будућности. Опредељеност ка томе потврђује и сам слоган Манифестације: “СПОРТ ЈЕ НАША АЗБУКА”.

Поштовање моралних принципа, синергија спорта и образовања, умножавање и оплемењивање живота моралним карактерним цртама кроз хармонију духовног и телесног.. су вредности којима тежимо и ми као друштво и народ.

Жеља свакако јесте да кроз културно-спортски део манифестације представимо историјат олимпизма и његових вредности са циљем да их учесници прихвате и што већи број малишана у нашој земљи на непосредан начин, кроз дружење и игру, примењујући га и научи нешто више о историји олимпијског покрета и Олимпијских игара. У музичком делу програм ће обогатити својим музичким и певачким умећем: дечји хор Српске Патријаршије: “Звонце”, руска певачка група “Роса”, виртуоз на фрули Неда Николић, Превачка група “Ирида” из Сремске Митровице, Србски православни појци и многи други….

У оквиру Купа Свете Србије деца спортисти ће се такмичити и то из : фудбала, атлетике, кошарке, одбојке, рукомета, тениса, пецања, а најбољи ће освојити медаље и пехаре.

Харитативни аспект манифестације биће акција “Погоди за живот” – пуцање пенала на голове са метама, које ПСУСС већ традиционално реализује у сарадњи са ХО “Заједно за живот” младог хуманитарца Јована Симића и прикупљена средства ће ићи у фонд ове организације и опредељена ће бити за помоћ у лечењу оболелој деци.

Омиљене спортске станице као што су: пењања на вештачку стену, стреличарство, јахања понија, учења свиборских хајдучких вештина, учења витешких дисциплина и начина живота у шатору, ће бити саставни део програма Сабрања.

Пријатељ Манифестације је компанија “Телеком Србија”, партнери су : Банка “Поштанска штрдионица”, компанија “Дунав осигурање” и “ВодаВода, медијски покровитељ РТС, а подршку су још дали :

Град Београд, Министарство омладине и спорта, Канцеларија за КиМ, Градске општине Чукарица и Палилула, Градско Саобраћајно Предузеће (ГСП), ЈП “Ада Циганлија”, Нафтна индустрија Србије (НИС), ЈП “Београдски сајам”, Светосавско звонце- званично гласило СПЦ за децу, Верско добротворно старатељство (ВДС), Српски атлетски савез, Рукометни савез Србије, Спортски савез Србије, Спортски савез Београда, Фудбалски савез Србије, Одбојкашки савез Србије, Тениска Академија Обрадовић, Свибор савез Србије, Војска Србије, Министарство унутрошњих послова Србије, “Нектар”, “Бамби”, “Лидо”, Нелт, Радио “Слово љубве”, Телевизија “Храм”, Курир, Телевизија “Коперникус”, РТВ “Студио Б”

Улаз је слободан и сви садржаји су бесплатни

Сатница 7. Сабрања Свете Србије:
9:00 Света Литургија
11:30 Отварање/ Почетак културно-уметничког и спортског програма
12:30 Ручак – војнички пасуљ
14:00 Фестивал традиционалне музике и фолклора на бини
17:00 Додела медаља у свим спортским дисциплинама

У организацији и реализацији Манифестације поштоваће се актуелна прописана правила понашања на отвореном за време пандемије ”Ковида 19”, те сви учесници и посетиоци у обавези да их поштују.

{gallery}/vesti/ssss7{/gallery}

Подели ово:

Слични постови