Витешки дан на Новом Брду

На дан када прослављамо и обележавамо Крстовдан, велики празник и крстоносни дан у коме се молитвено сећамо дана када је пронађен и ископан Часни Крст на Голготи и дан када је из Персије враћен у Јерусалим, после Свете Литургије, одржана је значајна светковина духа и културна манифестација: ”Ново Брдо, златни град” у порти цркве Пресвете Богородице подно новобрдске тврђаве. Ово је иначе од 2005. године и Дан локалне самоуправ, а њен домаћин је био наш тренер прота Стево Митрић. Специјални гости ове манифестације су били спортисти Свете Србије из Пасјана и Новог Брда.  

Манифестација која се одиграла у сенци зидина највећег средњевековног рударског центра, поново је оживела векове и подсетила нас на нашу славну историју и традицију који нас опет окупљају и везују својим значајем, кроз који само можемо да наслутимо величанственост наших предака који су живели на овом простору.

У име Културно просветне заједнице Косова и Метохије пристутнима се обратио књижевник Ратко Поповић, рекавши: „Ова наша светиња са храмом Светог Николе у њој као и зидинама тврђаве траје и опомиње да је непресушно богатство и благо. Нека мудром политиком овде опстајемо и остварујемо све своје економске духовне и културне потребе, којима су нас наши преци мудро учили“,

Прота Стева је подсетио „да нас вера учи да после страдања следи Васкрсење“, те стога нема месту тузи већ радости, одважности и храбрости.

Све ово се везује за један догађај из 1445. године, који је заправо страдање Новог Брда, којим се завршава живот и слава једног средњовековног, духовног, културног, а и црквеног центра. После дуге и исцрпљујуће опсаде, Ново Брдо је пало у руке Османлија и то је било једно од оних времена када су живи завидели мртвима. Времена рушења су иза нас, а гледајући на сибол крста и живећи крстоносно ми православни хришћани у њему видимо васкрсалог и прослављеног Господа, те се рушевине снагом вере и наших дела и неодрицања онога што јесмо претварају у камење које гради наш Горњи Јерусалим, вечни град Божији.

Као изузетан допринос ове манифестације Културно просветној заједници Косова и Метохије у циљу промоције средњовековних вештина и заната њен саставни део су и чланови Удружења „Витешки ред змаја“ из Грачанице, који су за децу спортисте Свете Србије организовали школу стреличарства, бацања секире и осталих средњовековних витешких вештина, као и разгледање опреме правих витезова.

Видео запис са догађаја: