Омиљени свештеник уједно је и најјачи човек у Црној Гори

6. фебруар 2020.

Извор: Ало

Омиљени свештеник уједно је и најјачи човек у Црној Гори… У протеклих готово месец дана из Црне Горе, где је народ изашао на улице да брани светиње од режима Мила Ђукановића који је срамним законом директно ударио на њих, стизало је до нас безброј фотографија. Нисмо могли остати равнодушни на оне на којима смо видели вернике како по највећим сметовима носећи свећу и икону корачају одлучни да покажу свој револт или на слику монахиња које су окренуле леђа кордону полиције који их је спречавао да дођу до улаза у Скупштину у којој је накарадни закон усвојен. Али једна фотографија се ипак посебно издвојила. На њој је у правом плану свештеник који директно у очи гледа полицајца!

Та слика настала у Мељинама у Боки Которској и пркосан поглед свештеника из ког се, прокоментарисали су многи, може прочитати да ће народ и свештенство свим силама и до краја бранити светиња, постала је и на неки начин симбол протеста. Свештеник о чијем погледу се толико причало је, како смо сазнали, протојереј Драган Пешикан (54), који службује у Херцег Новом, а човек преко пута њега – начелник полиције за ту област. Али све постаје веома занимљиво када се узме у обзир чињеница да отац Драго, како га од милоште зову парохијани, није баш обичан свештеник него један од најјачих људи у земљи. Он је каратиста светске класе који је ка звезданим стазама у каратеу кренуо је још са 15. година, када је освојио црни појас, а већ у 21. опасао се црним појасом „први дан”.

Са оснивањем карате клубова у Бијелој, Котору и Херцег Новом, између 1992. и 1995. био је најбољи међу најбољима у Југославији – борац на пет европских шампионата и Светском првенству у Јапану. Завршио је такмичарку каријеру 2012, са „седмим даном” Светске традиционалне карате федерације и са улогом савезног карате селектора СЦГ…

Пут ка богословским наукама осетио је још у детињству. Он то описује овако: ”Карате је веома захтеван спорт, базиран на источњачкој филозофији. Стриц Јован био је звонар у цркви Св. Николе у Баошићима. Знао је готово напамет Свето писмо. Био сам, буквално, задивљен док је изговарао речи из Библије и одлучио да се посветим духовној служби, па сам уписао Богословски факултет у Фочи, уз благослов митрополита Амфилохија.

Већ 17. децембра 2004. Пешикан је рукоположен за ђакона у цркви Св. Ђорђа у Подгорици, а 25. децембра постаје свештеник-јереј у цркви Св. Спиридона у Ђеновићима. Данас има чин протојереја.

-Од 2005. сам парох у Зеленики (Кути) са свакодневном службом у цркви Св. Тројице, где се обављају и крштења, венчања, опела… Исте године основао сам школу веронауке за младе. Полазници су у добу од 7 до 15 година и тренутнутно у њој има око 30 ђака. Могу да кажем да су млади доста заинтересовани за духовне спознаје.

Иако је одабрао други животни пут, пут православља, завршивши Богословске науке и постао духовни пастир, од каратеа никад није одустао. Свакодневно вежба, има своју школу каратеа (основана с благословом митрополита), а пре само неколико година стекао је звање интернационалног мајстора кјокушинкаи каратеа четврти степен (дан). Фасцинантно је да је и након 14 година одсуствовања са међународне спортске сцене успео да прође тест снаге издржљивости, те након извођења техника, 55 ката кјокушинкаи каратеа и 40 борби са различитим противницима освоји ту престижну титулу.

Те вечери у Мељинама било је веома напето, закон је био тек усвојен, верници изашли на улицу, али и велики број полицајаца заједно са њима. Нервоза је била присутна са обе стране и мало је недостајало да до инцидента дође…

– Хвала драгом Богу што ми је дао и духовну и телесну снагу, обе су ми биле потребне те вечери… Иако је ситуација била каква је била, ниједан инцидент се није догодио… Спречио сам да дође до физичког сукоба верника и полиције, а то ми је у том моменту било једино битно… – кратко нам је рекао отац Драго, који не воли да превише говори о себи и својим успесима.

Иначе, поред каратеа, прота Драган се бавио и ватерполом, био је голман у ВК „Бијела”, затим кошарком у КК „Приморје” када их је тренирао Миша Бабовић.

Породица Пешикан обитава у Зеленики и чине је његов отац Душан, мајка Видослава и супруга Драгица, са којом има синове: Игор (21) студира на Богословском факултету у Београду и има црни појас „први дан” у каратеу и члан је кик-бокса у „Црвеној звезди”, док је Ђорђе (16) првак Херцег Новог у шаху!Иначе, сваког петка увече, преко пута цркве Св. Спаса на Топлој (Херцег Нови) Драган Пешикан и колеге свештеници, Никола Тодоровић и други, одржавају поучна предавања из разних области православља, на радост својих мештана.

  • svestenici-karate-majstorii
Подели ово:

Слични постови