О ИВАНИ

Ивана Шпановић – биографија

Извор: www.biografija.org, Блиц,

Ивана Шпановић је српска атлетичарка. Рођена је 10. маја 1990. године у Зрењанину. Живи у Новом Саду.

Ивана је таленат је наследила од мајке Весне која је тренирала атлетику, рукомет и фудбал, али је због породичне трагедије морала да одустане од спорта и запосли се као трговац. Касније је отворила школицу атлетике. О тим временима она каже:

”У шеснаестој години сам сто метара претрчавала за 12 секунди, волела сам и скок у даљ, и испред мене је била велика будућност. Са 17 година постала сам првакиња оне старе Југославије, у којој је конкуренција била жестока. Убрзо ми је умрла мајка и то нисам могла да преболим. Одустала сам. Ивана је наставила где сам ја стала и због тога сам нарочито срећна и поносна”

Иванин отац Љубиша ради у администрацији Ургентног центра у Зрењанину, а рекреативно се бави кошарком и фудбалом. Има и три године старијег брата Немању који је тренирао фудбал, а по занимању је кувар.

Ивана је завршила средњу дизајнерску школу. Висока је 176 цм, а тешка 67 кг. Рано иде на спавање и рано устаје како би дан што квалитетније искористила. Тренира 6 пута недељно по 7,8 сати, а затим иде на масажу.

Њена дисциплина је скок удаљ. Чланица је Атлетског клуба Војводина који се налази у Новом Саду. Иванин први тренер је био Јани Хајду, а већ дуже време сарађује са Гораном Обрадовићем.

Oна је девојка која је својим успесима исписала историју српске атлетике. Од 2018. године, заслужено носи титулу шампионке света, а на светској ранг листи скакачица удаљ свих времена њено име налази се на трећем месту.

Са седам година, у родном Зрењанину, почиње да тренира атлетику, опробавши се у разним дисциплинама. На јуниорским такмичењима остварује значајне резултате и већ тада се наслућују успеси који ће српску атлетику винути до светских тронова. Као своју главну особину истиче безграничну упорност и потребу да увек буде боља, а најважнији скок у каријери онај на Европском првенству у Београду 2017. године, пред својим народом, у својој земљи.

2006. године је заузела седмо место на Светском првенству за јуниоре.

2007. године је на Светском првенству за млађе јуниоре скочила 6,41 м и припала јој је сребрна медаља. На Европском олимпијском фестивалу младих које је одржано у Београду освојила је бронзу у дисциплини штафета 4×100 м. 2008. године је победила на Светском првенству за јуниоре, а њен резултат је био 6,61 м. Такмичила се на Олимпијским играма у Пекингу, али није освојила медаљу. Два пута је преступила, а затим је скочила 6,30 м што није било довољно за даљи пласман. Била је прва на јуниорском и сениорском првенству Србије у дисциплини скок удаљ.

2009. године јој је на Универзијади у Београду припало прво место пошто је остварила резултат 6,64 м. Уследило је Европско првенство за јуниоре на коме је прескочила 6,71 м и освојила сребрну медаљу.

2011. године је на Европском првенству за млађе сениоре у Острави скочила 6,74 м и била друга.

2012. године на Европском првенству у Хелсинкију је постигла резултат 6,33 м и остала је без финала.

2013. године јој је на Светском првенству у атлетици које је одржано у Москви припала бронза у дисциплини трка на 60 м и сребро у дисциплини скок удаљ.

2014. године је са резултатом 6,92 м оборила државни рекорд и освојила је златну медаљу на Првенству Балкана у атлетици које је одржано у Истанбулу. Наставила је да се такмичи у овој дисциплини па је на Континенталном купу у Маракешу била друга, као и на Европском првенству у Цириху, док је на Светском првенству у дворани у Сопоту освојила бронзу.

2015. године је на Европском првенству у дворани у Прагу скочила 6,98 м и припала јој је златна медаља. На Светском првенству у Пекингу је са 7,01 м била трећа.

2016. године, Ивана је на Европском првенству у Амстердаму скочила 6,94 м и освојила је злато. На Светском првенству у дворани у Портланду је са резултатом 7,07 м поставила национални рекорд Србије који јој је донео сребрно. На Олимпијским играма у Рију је била трећа и својој земљи је, после 60 година, донела медаљу у атлетици. Скочила је 7,08 м и изјавила је да ово није резултат за који се припремала. Више него успешну годину је завршила титулом у Дијамантској лиги пошто је тријумфовала на пет митинга: у Шангају, Ослу, Стокхолму, Лозани и Паризу.

У марту 2017. године је на Европском првенству у дворани у Београду скочила 7,24 м што је трећи резултат свих времена. Ово је постао нови национални рекорд, Иванин лични рекорд и светски рекорд у овој сезони.

2018. године 4. марта освојила је Златну медаљу на Светском првенству у Бирмингему са скоком од 6,96 метара.

Освојила је следећа признања:

2008. године Најбоља млада спортисткиња Србије;

2008., 2013. и 2014. године Најбоља спортисткиња Војводине;

2013. и 2015. године Најбоља атлетичарка Балкана;

2013.-2016. године Најбоља спортисткиња по избору УСНС (Уједињених спортских новинара Србије);

2013. и 2015. године Најбоља спортисткиња по избору ОКС (Олимпијски комитет Србије);

2013. године Спортиста године по избору РТВ;

2014. године Мајска награда; Орден Карађорђеве звезде трећег реда;

2017. године Фебруарска награда Новог Сада. Бави се и предузетништвом, па је тако власник фитнесс центра и теретане Ши (Она) у Новом Саду.

Подели ово:

Слични постови