протојереј-ставрофор Стево Митрић

духовник и тренер ПСУСС, рођен 16. јула. 1982. у Љубовији (Република Србија). Детињство са родитељима и сестром проводи у Братунцу (Република Српска).

Сада живи и ради као старешина храма Вазнесења Пресвете Богородице у Новом Брду, са супругом Соњом и децом Новаком и Маријаном. Крсно име Митрића је Свети Кирјак Отшелник.

Детињство проводи у Братунцу где похађа ОШ “Вук Караџић“, па затим наставља своје школовање на Богословији у Крагујевцу, а 1999. године прелази на богословску школу ”Света Три Јерарха” у Србињу (Фоча) где матурира 2002. године. Пут га даље води у Билећу у Школу резервних официра (ШРО), где се активира и 2003. годину проводи у Бијељини као официр за морал у Војсци Републике Српске. Након положеног шестог степена добија звање наставника верске наставе и своје усавршавање наставља на Богословском факултету у Београду где дипломира 2005. године на практичном смеру. Након тога, постављен је за професора верске наставе у Грачаници на Косову и Метохији, а у међувремену помаже у обнови манастира Светог Јована Крститеља у Великој Хочи. Рукоположен је у чин ђакона 2006. године и постављен на службу у цркви Светог Димитрија, а као професор катихетике у Гимназији и Економско-трговинској школи у Косовској Митровици. Након тога га животни пут води ка Приштини где бива 2010/11 године прво свештено лице после погрома 2004. године које долази са својом породицом да живи и води бригу о светињама као што је црква Светог Николе и преосталим Србима у највећем граду наше јужне покрајине.

Упоредо са добијањем све значајнијих обавеза и одговорности, прота Стево, усавршава и своје образовање упусавши Философски факултет у Косовској Митровици, смер: историја уметности.

Именовањем за координатора за верску наставу у Епархији рашко-призренској, проширује и своје педагошко знање о раду са децом са посебним потребама, кроз семинар: ”Инклузија  од теорије до праксе”.

У негдашње седиште Митрополита и главног економског центра Срба који су на овим просторима живели у дванаестом, тринаестом веку – Ново Брдо, са својом породицом долази 2015. године.

Жељан за проширењем својих знања након дипломирања на Факултету политичких наука Источно Сарајево – Соколац, 2021. године, одбранио је мастер рад на Философском факултету у Косовској Митровици, одсек педагогија.

За време свога одрастања у Братунцу, успешно је тренирао борилачке вештине као што су: карате и кик бокс, а поред тога  активно је тренирао фудбал и кошарку.

Са Светом Србијом која је у Пасјану, у непосредној близини Новог Брда покренула своју филијалу, отпочета је сарадња тако што су најпре организоване посете деце из Београда њиховим вршњацима у Новом Брду и Пасјану, а затим и њихове узвратне посете главном граду Србије. Након тога, деца из ове две српске енклаве су активно учествовала у културном и спортском програму Манифестације од посебног значаја за Град Београд ”Спортског Сабрања Свете Србије”, на Ади Циганлији неколико година уназад.

Тренутно се уз велике напоре и ангажовање проте Стеве довршава пројекат спортског балона у Новом Брду, како би се омогућио несметани тренажни процес деце спортиста Свете Србије током читаве године.