Игор Јанковић

 Игор Јанковић бивши је активни фудбалер, фудбалски тренер, оснивач Мини Маxи лиге, најмасовнијег дечијег фудбалског такмичења у Србији и бивши директор за базични фудбал Фудбалског савеза Србије.

Такође, однедавно је самостални консултант за УЕФА програме који су оријентисани на базични фудбал (деца, девојке, футсал, раст, ветерани, развојни програми, едукација и сл).

Недавно је са оценом 10 одбранио тезу у оквиру МЕСГО академског програма који реализују елитне европске образовне институције (универзитети из Лондона, Мајнца, Лозане, Љеиде…) под покровитељством кровних спортских организација – УЕФА, ФИБА, ЕХФ, ИИХФ, ЦЕВ и Ругби савеза Еуропе.

Главна хипотеза коју је у свом раду Јанковић изнео заснивала се на томе да је за добробит фудбала неопходно спустити ФИФА систем солидарности и тренинг компензације на узраст од 6-12 године, а не само на омладинске школе. Средства које би потенцијално школе фудбала добиле би их учиниле одрживим, квалитетнијим, а самим тим би се повећао и број деце која се активно одлучују за фудбал.

Његов стратешки и педагошки приступ теми спорта и фудбала уопште, почео је да се гради од његовог самог почетка бављења њиме, а по заврештку играчке и тренерске каријере,  акценат је ставио на међународну димензију спорта, уз мултидисциплинарни приступ и  дубинску анализу правних, политичких и економских питања везаних за спорт уопште као друштвену појаву и могућности развоја њеног капацитета.

Кроз Мини Макси лигу коју је покренуо заједно са Владаном Шкорићем, Марјаном Менићанином, Љубодрагом Станићем, професором Владицом Тошићем,  био је укључен и у рад на терену где је могао да прати развој једне добре идеје и иницијативе којој је лајт мотив ”здарава нација”. На самом почетку, то је био фестивал фудбала, игра, забава, јер је жеља била да се деца склоне са улице, док у другом делу кренуло се даље у креирање система у коме су се деца почела и такмичити.

Велики број полазника Мини макси лиге стигао је до репрезентативних висина и иностранства. Нека од имена са тог списка су: Ђуричић (Херенвен, Бенфика, Мајнц, Саутемптон, Андерлехт), Нинковић (Партизан, Кјево) Савићевић (Звезда, Слован Братислава), Михајловић (Рад, Партизан), Катаи (Војводина, Олимпијакос, Звезда), Вања Милинковић Савић (Војводина, Манчестер јунајтед, Лех), Сергеј Милинковић Савић (Војводина, Генк, Лацио), Ђурђевић (Рад, Витесе, Палермо), Миливојевић (Рад, Звезда, Андерлехт, Олимпијакос), Јојић (Партизан, Дортмунд, Келн), Јовановић (Звезда, Зенит), Грујић (Звезда, Ливерпул)…

Тако је Мини Макси лига постала инкубатор српског фудбала, те је она поред сјајних фудбалера изнедрила генерације тренера, новинара, судија, делегата, спортских радника и позитивно утицала на друштвено-економски развој Србије.

Као директор сектора за базични фудбал у ФСС, Игор Јанковић је радио и на повезивању стратегије УЕФА и програма који се развијају у ФСС а који се тичу развоја футсала и његове примарне базе – деце спортиста. Те је у координацији ове две фудбалске институције организован низ активности окренутих основцима из бројних школа  Београда, Ниша, Крагујевца, Новог Сада и других места, где су се организовали турнири са завршним спортским догађајем у Арени. Основна идеја читавог концепта јесте била промоција футсала, фер-плеја и поштовања, родне равноправности, као и реализација едукативних садржаја са освртом на одрживи развој и повећање еколошке свести.

Игор Јанковић, je један од оснивача Православног спортског удружења ”Свети Срб и ја” и био је до 2016. године и члан његовог Управног одбора.