Икона Пресвете Богородице Тројеручице

Необично је видети хиландарске монахе како прилазе икони твојој као Игуманији и од ње узимају благослов за своја послушања.

”О, Свеблага, као што њих милостиво примаш и благосиљаш, тако и нас недостојне немој лишити свога материнског милосрђа и старања, примивши милостиво молитве наше које пред Светом иконом твојом узносимо. Осени нас својим благодатним благословом, избави нас од сваког јада и чемера и научи нас да богоугодно певамо Троједином Богу: Алилуја!

Радуј се, помоћнице наша, која нам помажеш иконом својом Тројеручицом.”

Икона Пресвете Богородице Тројеручица (грч: Παναγία Τριχερούσα) беше породична драгоценост Светог Јована Дамаскина. Он ју је чувао у личном параклису, у својој кући у Дамаску, почетком VIII века. Тада се целокупна Сирија налазила под влашћу Арапа – муслимана. Тадашњи калиф Дамаска, престонице Сирије, Валид (705-715), као муслиман, није знао да уређује верске послове хришћана Сирије. Стога је у својој палати као првог саветника, за питања потчињеног хришћанског становништва Сирије, запослио, тада још увек, световњака Јована Дамаскина, поштујући га због великог образовања и врлине.

Управо у то време, дакле почетком VIII века, појавила се јерес иконоборства, са средиштем у Константинопољу. Њен покретач је био византијски самодржац Лав III Исавријанац. Још увек световњак, Јован Дамаскин је, покретан божанском ревношћу, из Дамаска прогонио иконоборну јерес, како разним писмима тако и речима. Он се на тај начин показао поборник и ватрени подржавалац поштовања светих икона. Обавестивши се довољно о њему и омрзнувши га, иконоборац Лав Исавријанац измисли једну подлост против њега: побринуо се да дође до једног дела написаног руком Светог Јована; затим је свом поверенику калиграфу издао заповест да до краја научи да опонаша начин писања Светог Јована, те да напише једну лажну посланицу; њу је наводно Светитељ послао самом автократору Лаву, подстичући га да дође и без борбе загосподари градом Дамаском из кога одсуствоваше калиф. Ову клеветничку и измишљену посланицу Лав посла свом пријатељу, калифу Дамаска, Валиду (705-715), додавши и своје писмо у коме га уверава у љубав коју има према њему. Њу је показивао и тиме што му шаље посланицу написану руком Јована, из које се ван сваке сумње види да је Јован завереник против Валидовог калифата. Примивши и прочитавши посланице, калиф поверова у приврженост Лавову и нареди, без даљег испитивања, да се одсече десна рука Јованова, која је написала наводну посланицу и да се, за пример свима, обеси на главном тргу Дамаска. Заповест је извршена одмах.

Када се онај дан приклањао вечери, Свети Јован је замолио да му дају одсечену руку, пошто је већ извршена калифова заповест. Држећи левом руком одсечену десницу и спајајући је са телом, он се мољаше клечећи целу ноћ пред иконом Богородице. Он мољаше Пресвету Богородицу да га исцели да би наставио да пише у знак сећања на чудо које се догодило.

После дуже молитве, уморан од бола и муке, заспа на кратко. У сну угледа Пресвету Богородицу живу на икони и чу како му говори да је исцељена рука, те да не треба више да се жалости. Само, треба да испуни оно што је обећао, тј. да настави да пише у заштиту светих икона. Свети Јован се пробуди и виде уистину да је рука његова здрава и да стоји на свом месту. Једино на оном месту где је била посеклина остаде као црвена нит, ради подсећања колико на страдање, толико и на чудо Пресвете Богородице. Због радости и благодарности према Богородици, Свети Јован се потом постарао да на доњој левој страни иконе припоји сребрну руку, сличну одсеченој. Икона је од тада добила име Тројеручица. До данас се истог обичаја држе побожни и чудесно исцељени хришћани који на Свете иконе полажу различите златне или сребрне предмете на којима су представљени неки од исцељених делова људског тела.

После овог чудесног исцелења, Свети Јован одлучује да напусти свет и да се замонаши. Видевши га исцељеног, калиф је разумео дејство Божије силе и затражио опроштај за неправедну казну. Веома ожалошћен због одвајања од Светог Јована, он му најзад даје дозволу да се удаљи из света.
Свети Јован напушта Сирију и одлази да монашки живот проходи у чувеној Лаври Светог Саве Освећеног у Палестини. Поред њега је стално Добротворка његова, Пресвета Тројеручица. Поставши монах, он од других отаца у Лаври сазнаје да је Свети Сава Освећени, пре свог блаженог упокојења (VI век), дао заповест да поред његовог гроба причврсте његову „патерицу”, тј. игумански штап. Он је прорекао да ће у будућности као поклоник у манастир доћи један царски син његовог имена, тј. Сава, и да ће, при његовом поклоњењу гробу, причвршћени штап пасти на земљу. Њему је Свети Сава Освећени заповедио да се као благослов дâ игумански штап заједно са иконом Пресвете Богородице која је чувана у Лаври и која се звала Млекопитатељница. Знајући за наведена пророштва Светог Саве, Свети Јован Дамаскин је пре своје смрти оставио завештење да онај царски син као благослов узме и његову Богородицу Тројеручицу.

После пет векова, 1217. године, у Лавру као прост монах, поклоник, долази царски син, монах Сава, из Манастира Хиландара. Док се он поклањао гробу Светог Саве Освећеног, игумански штап је пао са свог места. Изненађени, манастирски оци затражише да се обавесте о непознатом монаху-поклонику. Тако сазнаше да се зове Сава и да је царски син. Сумњајући, међутим, још увек и двоумећи се да ли да испуне завештење свог ктитора, Светог Саве Освећеног, они вратише игумански штап на његово место и причврстише га. Следећег дана монах Сава се поклони и други пут пред гробом и игумански штап опет паде. Тако се разрешила свака сумња и монаси одмах монаху Сави дадоше игумански штап, иконе Млекопитатељницу и Тројеручицу.

Опремљен овим троструким благословом, Свети Сава се из Палестине враћа на Свету Гору.

Богородичину икону Тројеручицу Свети Сава је донео са собом у Хиландар. То је први долазак Тројеручице у Хиландар. После тога, Свети Сава, као што је већ речено, бива рукоположен за архиепископа Србије (1219.) и одлази са Свете Горе. Тројеручица остаје у Хиландару до 1347. године, дакле 100 и више година после престављања Светог Саве (1235). Тада као посетилац на Свету Гору долази српски цар Душан. Након своје посете Хиландару, приликом одласка за Србију, он као благослов манастира узима икону Тројеручице. На тај начин Богородица Тројеручица долази у Србију.

До краја XIV века Икона из непознатог разлога и на непознат начин прелази са двора цара Душана у власништво Манастира Студенице. Овај манастир, као и друге области Србије, почетком XV века постају мета напада турских освајача. Обавештени да Турци долазе ка манастиру монаси су се на брзину и журно постарали да спасу највредније драгоцености које су имали. Икону Пресвете Богородице Тројеручицу су ставили и учврстили на самар једног магарета, које су пустили да иде куда га води воља Богородице. И уистину, вођено Пресветом Богородицом, магаре је прошло готово целу Србију и Македонију и дошло на Свету Гору. По заповести Богородице, оно се зауставило недалеко од Манастира Хиландара!? Видевши и схвативши шта се догађа, манастирски оци похиташе и скинуше икону са леђа магарета које је одмах потом пало мртво. Ту где је дошло магаре са иконом, сазидано је поклоничко место у спомен на тај догађај. Сваке године се врши литија са иконом Тројеручице од манастира до тог места у знак сећања на долазак иконе.

Тако је Тројеручица торжествено, са псалмопјенијем и кâдом, свечано дошла други пут у Манастир Хиландар. Ради велике почасти, монаси су је поставили на горње место у олтару Саборне цркве Манастира Хиландара. То се догодило почетком XV века.

Много касније – не знамо тачно када – вероватно крајем XV века, у манастиру се десио следећи догађај. Игуман манастира умире. Манастир се нашао у тешкој ситуацији у вези са избором новог игумана. Тадашњи многобројни монаси су припадали различитим националностима. Било је Срба, Грка, Бугара и Руса. Грци су предлагали Грка за игумана зато што се манастир налази у грчкој земљи. Срби су, опет, предлагали Србина игумана зато што су ктитори манастира били Срби и што је манастир био познат као српски. Бугари су били најбројнији у манастиру и захтевали свог игумана. На крају, и Руси су предлагали Руса игумана зато што је манастир тада дариван даровима и великим новчаним средствима из Русије. Пошто нису могли да се сагласе између себе, сама Пресвета Богородица решава проблем. У току једне вечерње службе јасно се чуо глас Богородице са иконе да је она игуманија манастира. Монаси су чули глас, али му нису придали посебан значај.
Када су другог дана дошли у цркву ради јутрења, монаси угледаше икону на игуманском месту. Мислећи да је црквењак грешком изнео икону напоље, они је опет вратише у олтар. Међутим, следећег дана, на јутрењу опет видеше Богородицу на игуманском трону. Претпостављајући да је еклисиарх, из њима непознатих разлога, починитељ тог дела, монаси му одузеше кључеве од цркве, а врата сами лично закључаше после вечерње, уверивши се претходно да нико није остао скривен у цркви. Ујутро, они исти отворише врата ради служења јутрења. Икона Богородице је опет била на игуманском месту! Тада су се коначно уверили да она сама тако хоће.

Док су разговарали о ономе што се десило, у манастир је дошао један пустињак, свима познат по својим врлинама. Он их је обавестио да му се јавила Богородица и рекла да монасима манастира каже да од сада она сама постаје игуманија манастира и да они међусобно треба да се помире. Они више не треба да покушавају са избором игумана, нити да померају икону са њеног игуманског места. Монаси су послушали вољу Пресвете Богородице. Од тада до данас нико је није померио са њеног места. Она се налази стално на игуманском трону, на месту игуманије. Од тада до данас сваки предстојник и духовни отац братства заузима друго место, са стране, поред иконе. Јереји и, уопште, сви монаси манастира праве поклоне пред њом као игуманијом манастира пре него што почну своје служење.

Тако је Пресвета Богородица Тројеручица прихватила „палицу” Манастира Хиландара и постала његова Икона Заштитница. Сви монаси који се налазе под њеним игуманством прихватају је као своју мајку, заштитницу и утешитељку у различитим тешким ситуацијама које доноси монашки живот.

Икона Тројеручице је врло добро очувана стара икона Богородице и има изузетну изражајност. Лице Пресвете Богородице је толико благо и поглед њен толико мио да побуђује на умиљење оне који јој се поклањају. На икону је, ради заштите и благољепија постављен златни оков који има пет хиљада утиснутих скупоцених драгих каменова, као и друге вредне предмете које прилажу побожни поклоници или они који су доживели чудо од Богородице. Размере иконе су: 111цм висина и 91цм ширина. Икона је литијска, тј. одсликана са обе стране. На њеној позадини се налази предивна византијска икона Светог Николаја.

Сваке године 12/25. јула свечано се врши њен празник. Свеноћна торжествена служба прославља част и чуда Пресвете Богородице Тројеручице.

Чуда од иконе Пресвете Богородице „Тројеручице”

Прво, свакако, чудо Пресвете „Тројеручице” је, као што је познато, исцељење руке светог Јована Дамаскина. Од тога чуда долази и њен назив „Тројеручица”.

Међутим од времена светог Јована (8. век) до данашњих дана икона „Тројеручица” чудодејствује на разне начине, колико у самом Манастиру Хиландару, толико и изван њега, по свим православним крајевима. Исцељења многих болести и телесних недуга, одагнање нечистих духова и многа чудесна дејства дугујемо икони „Тројеручици”. Драгоцено камење и други украсни предмети који се налазе на икони сведоче о племенитој захвалности вер- ника због спасоносних дејстава Пресвете Бого- родице у њиховом животу. Ради осведочења у напред речено, изнећемо нека од многих чуда „Тројеручице”, свакако она која су нам вре- менски ближа.

1905. године, када се Русија налазила у рату са Јапаном, заповедништво високих официра руске војске тражи од Манастира Хиландара да им се пошаље „Тројеручица” на бојно поље као помоћ православној царској војсци. Сабор ста- раца манастира је донео одлуку да се не пошаље „Тројеручица”, већ једна верна копија, мањих размера од оригинала.

Десно и лево на икони били су насликани свети ктитори Манастира Хиландара, препо- добни Симеон и свети Сава. Копија иконе „Тројеручице” је послана и заиста, силом Богородице, Руси су однели много победа против Јапанаца. На крају склопљен је мир између два царства. Копија иконе је поново дошла у манастир, где се и до данас налази, на десној страни саборног храма, насупрот иконе „Тројеручице”.

Блаженопочивши монах Филип из Ма- настира Есфигмена био је непосредни сведок једног чуда. Он је причао да је 1945. јак пожар великих размера захватио шуму Манастира Хи- ландара. Доспевши до јужног зида манастира, он је претио да га запали. По избијању опас- ности, блаженопочиваши старац Данил, прои- гуман манастира, налаже да се учини литија са „Тројеручицом”. И заиста, изашла је литија са иконом. Само што су стигли до моста на путу за Манастир Зограф, јак супротни ветар је удаљио пожар од манастира. Мало потом он се и угасио. Све до данас је на јужној страни манастира остало корење дрвећа нагорелог од оног пожара.

Исти монах је опет казивао да је у време грађанског рата група побуњеника напала наманастир, хотећи да опљачка храну и друге ма- теријалне потрепштине, колико год су могли да натоваре на манастирске мазге. Почели су да то- варе све што су нашли у складишту. Одједном су угледали једну величанствену жену како обилази манастир и улази у саборну цркву манастира. Знатижељни вођа побуњеника, заједно са другим својим људима, уђе у Цркву. Они потражише ону жену и не нађоше је, иако су пажљиво претражили готово целу Цркву. Тада су се погледи њихови управили према „Тројеручици” и свим драгоценостима на икони. Вођа је хтео све да их насилно покида са иконе. Само што је покушао да их узме, ухватио га је велики страх и он се сав стресао. Његови другови су покушали да га поврате, али узалуд. Успео је само да изговори: „Бежимо брзо, бежимо брзо”. И будући да су отишли у страху, нису ништа по- крали из манастира. Тако се поново показало чудотворно дејство Заштитнице манастира, Богородице „Тројеручице”.

Једно од последњих чуда десило се 1992. г. у Србији, у Крагујевцу. У једној фотографској радњи избио је јак пожар због кратког споја на електро инсталацијама. Власник радње (Небојша Николић) имао је један календар из Манастира Хиландара са иконом „Тројеручице” на првој страни, као и две мале иконе (светог апостола Луке и светог Николе). Икону „Тројеручицу” је добио као благослов од свог пријатеља Горана, поклоника Манастира Хиландара. Календар је стајао на зиду радње и две мале иконице на двема главним машинама које су иначе најважније у послу (на машини за развијање филма била је икона светог апостола Луке, а на машини за развијање слика слика светог Николе). Чудесно и необично је да је по избијању пожара све у радњи изгорело, док су календар са иконом „Тројеручице” и оне две машине (које су иначе од пластике), на којима су се налазиле две мале иконице (светог Николе и светог апостола Луке, који је крсна слава фотографа у граду), остали потпуно неоштећени. У знак благодарности и захвалности према Богородици, власник радње је послао сачувани календар у Хиландар. Он подсећа и уверава о чуду које је учинила „Тројеручица”.

Ипак, највеће чудо „Тројеручица” чини у душама верних поклоника. Њен величанствени, девствени лик, пун умиљења и озбиљности, потреса срца побожних поклоника, утискује се тајанствено у целомудрену душу и води је духовном обновљењу. Кроз присуство своје свете иконе, Пресвета Богородица, као много- сажаљива Мајка, остварује највеће чудо – спасење у Христу своје деце. Њу као штедрољубиву Мајку Божију треба синовски да молимо да ублажи бол, невољу и патњу свих, а посебно православних Срба, духовних потомака преподобног Симеона и светог Саве, свих оних који сузама и крвљу много пута до сада плаћају своје истрајавање у Православној вери.

На крају, сетимо се и речи једне химне Богородици: „Сви јој се поклањамо, молећи се: Не заборави сродничку припадност, Госпођо, свих верних који поштују свети образ твоје иконе”.

АКАТИСТ

ПРЕСВЕТОЈ БОГОРОДИЦИ „ТРОЈЕРУЧИЦИ”, ИГУМАНИЈИ ХИЛАНДАРСКОЈ

Кондак 1

Храброј војвоткињи, богообрадованој Приснодјеви Богородици, која је јављањем своје тројеручне иконе походила Гору Атонску, и њоме многе милости даровала роду хришћанском, похвални песмопој сада узносимо. А ти, о Богомати, пошто имаш моћ непобедиву и мате- ринско за нас старање, похитај нам у помоћ и од сваке невоље избави оне који ти кличу:

Радуј се, помоћнице наша, која нам пома- жеш иконом својом „Тројеручицом”!

Икос 1

Анђео земни и небесни човек, преподобни Јован Дамаскин, из топле љубави према теби, Богомати Владичице, потруди се да икону твоју нађе за себе. Поставивши је побожно у својој келији, он пред њом у усрдним молитвама теби говораше:

Радуј се, јер си радост вечну, Спаситеља света, родила!

Радуј се, јер си свепагубну силу ада поро- 27

дом својим сатрла!

Радуј се, јер си пророчких речи испуњење

донела!

Радуј се, јер си преступ Адама и Еве загла- дила!

Радуј се, јер си једног од Тројице на рукама својим лако носила!

Радуј се, јер си огањ божански, не опалив- ши се, у утробу своју сместила!

Радуј се, помоћнице наша, која нам пома- жеш иконом својом „Тројеручицом”

Кондак 2

Преподобном Јовану Дамаскину, по клевети цара иконоборца, немилосрдно би одсечена десница, која је много писала у заш- титу части и поклоњења светим иконама. Он одсечену десницу измоли од иноверног мучите- ља и, приложивши је тамо одакле је била одсе- чена, пред часном иконом твојом са сузама ти се мољаше за исцељење. А ти, свеблага и свемоћна заступнице рода нашега, његову мо- литву си брзо услишила и, јавивши му се у сну, подарила исцељење да би благодарно појао Бо- гу: Алилуиа!

Икос 2

Разум људски не може схватити моћ чудес- но пројављених благодатних исцељења твојом иконом, о Богомати, и не може објаснити велико чудо – како се одсечена десница преподобнога преконоћ цела и здрава обрете. На њој добра исцелитељка остави само црвени знак нестале ране, и због тога од нас слуша ове похвале:

Радуј се, брза утешитељко уцвељених душа!

Радуј се, радостотворна посетитељко

страдалних срдаца!

Радуј се, јер безнадежне страдалнике на-

дом на исцељење ободрујеш!

Радуј се, јер болеснике од лекара напуште-

не на три своје руке прихваташ!

Радуј се, јер си одсечену руку Божијег

изабраника натприродно целом и здравом учи-

нила!

Радуј се, јер теби ништа није немогуће,

милосрдна посреднице, која нам увек заступ- ништво пред Богом указујеш!

Радуј се, помоћнице наша, која нам пома- жеш иконом својом „Тројеручицом”!

Кондак 3

Познавши силу деснице Свевишњега у исцељењу одсечене деснице своје, богоречити Јован дивним те песмама, свеблага Владичице, прослави и изображење своје одсечене ру-ке целебноме твоме лику приложи ради свагдашњег сећања на велико чудо. Од тада се ова икона твоја и назива „Тројеручица”, будући да се на њој виде три руке, пројављујући тајну Свете Тројице, и чудесима која од ње бивају приводећи све ка похвалном клицању Господу: Алилуиа!

Икос З

Имајући велику ревност по Богу, духоносни песмописац свете Цркве и божанствени њен славитељ, слатки преподобни Јован похвалним песмама до краја живота свога прослављаше див- ну милост коју си му указала, Богородитељко. У спомен чуда које се збило, он мараму, којом је његова одсечена рука била завијена, на гла- ви носаше, а икону твоју многоцелебну као богато наслеђе после себе остави светој лаври преподобног Саве Освећеног, да сви верни це- литељки душа и тела, на њој насликаној, овако кличу:

Радуј се, снажна противнице непријатеља Православне вере!

Радуј се, покровитељко проповедника је- ванђелског учења!

Радуј се, заштито и похвало благочестивих Хришћана!

Радуј се, утехо богољубивих монаха!

Радуј се, добра сатруднице оних који воде битку против света, плоти и ђавола!

Радуј се, превасходна помоћнице оних ко- ји ревнују за целомудреност и чистоту!

Радуј се, помоћнице наша, која нам пома- жеш иконом својом „Тројеручицом”!

Кондак 4

Бура двоумљивих мисли смућује ми ум – како ћу недостојним уснама узмоћи да опевам славу твоју, пречиста Дјево, пројављену у светој икони твојој, коју си нам даровала као помоћ и заштиту од видљивих и невидљивих непријатеља? Стога, величајући неизбројиве ми- лости твоје према роду хришћанскоме, славим чудеса твоја и смирено певам Сведржитељу: Алилуиа!

Икос 4

Чувши за велике врлине архиепископа срп- скога Саве, монаси свете лавре Саве Освећеног, по твом надахнућу, Богомати, приликом његове посете лавре ради поклоњења, као благослов му уделише свету икону твоју „Тројеручицу”. А свети Сава је, као бесцен дар, са побожношћу донесе у српску земљу, поучавајући своју паству да ти кличе:

Радуј се, јер од истока до запада силу свемогућства Христовог иконом својом благо- вестиш!

Радуј се, јер недуг душевни и телесни иконом својом брзо исцељујеш!

Радуј се, јер си српској земљи икону твоју

у залог благовољења подарила!

Радуј се, јер си чудесима твојим у њој

Православље силно утврдила!

Радуј се, јер си државу Симеона Мирото-

чивог благодатно походила!

Радуј се, јер си паству Саве првопрестолног

матерњим покровом твојим осенила!

Радуј се, помоћнице наша, која нам пома- жеш иконом својом „Тројеручицом”

Кондак 5

Слична боговодећој звезди јави се икона твоја, Богородице, која по светој вољи твојој би на магаре постављена и отпуштена из Србије. Ни од ког вођено, магаре је донесе пред двери хиландарске обитељи. Монаси је примише као дар небески и поставише у олтар саборне цркве манастирске, кличући у дубоком умиљењу Да- родавцу добара, Богу: Алилуиа!

Икос 5

Видевши твоју благу вољу према њима, Преблагословена Дјево, пројављену у чудесном доласку свете иконе твоје „Тројеручице”, хилан- дарски монаси јој се с радошћу и љубављу кла- њаху, целивајући је, и у песмама ти кличући овакве похвале:

Радуј се путеводитељко подвижника по- божности ка горњем Сиону!

Радуј се, јер пустинољубиве монахе при- водиш небесном Јерусалиму!

Радуј се, јер си твојој светој вољи бесло- весно магаре чудесно покорила!

Радуј се јер си на магарету икону твоју бла- годатну из Србије на Атон чудесно пренела!

Радуј се, јер си пустињу светогорску мио- мирисом светиње испунила!

Радуј се, јер си хиландарску обитељ ми- лошћу својом облагодатила!

Радуј се, помоћнице наша, која нам пома- жеш иконом својом „Тројеручицом”!

Кондак 6

Хиландарска обитељ на Атону приповеда о обиљу милости и штедрости твоје, Богородице Дјево, и светло се весели, имајући свету икону твоју „Тројеручицу” себи за игумана. Јер, воља твоја беше да икона „Тројеручица” пребива на игуманском месту у храму Божијем и у душама братије, која од тебе саме узима благослов за сва- ко послушање. Због таквог благовољења Творца према њима, они похвално кличу: Алилуиа!

Икос 6

Хиландарским монасима, који беху смуће- ни несагласјем при избору игумана, објавила си вољу своју, Богомати, у храму Божијем чу- десно поставивши икону своју на игуманско место, и једноме од њих у виђењу откривши да сама, иконом твојом часном, хоћеш да будеш игуманија у манастиру њиховом. Обрадовани због тога, они ти у умиљењу душа и срдаца за- певаше:

Радуј се, непоколебива и свемоћна покро- витељице монаха који се добро подвизавају!

Радуј се, њихова пред Сином твојим и Бо- гом брза заступнице!

Радуј се, јер си жезал игумански у хилан- дарском манастиру невидљиво примила!

Радуј се, јер си обитељ ову досад читаву и добро уређену сачувала!

Радуј се, јер срца братије, која узима бла- гослов од иконе твоје, испуњаваш страхом и по- божношћу!

Радуј се, јер непобожне и дрске кажња- ваш!

Радуј се, помоћнице наша, која нам пома- жеш иконом својом „Тројеручицом”!

Кондак 7

Желећи да не само Свету Гору, него и све друге православне земље, учиниш причасница- ма благодати великих чуда која се иконом твојом тројеручном изливају и збивају, ти си је, Пречиста Владичице, умножила по свим градо- вима, селима, црквама и манастирима, и дивним чудесима прославила. Зато сва верна чеда свету икону твоју „Тројеручицу” с љубављу поштују, и Христу, заједно с тобом на њој изображеном, усрдно кличу: Алилуиа!

Икос 7

Преблагословена Дјево, ти светом ико- ном својом „Тројеручицом” вернима дивно пројављујеш милости и благодатном силом Хри- стовом преславна чиниш чудеса: слепима вид повраћаш, узете подижеш, болесне исцељујеш и свима који притичу целебној икони твојој бр- зо помоћ своју указујеш, подстичући их да ти кличу:

Радуј се, јер си Свету Гору Атонску себи за удео изабрала!

Радуј се, јер си све православне области осенила покровом милости своје!

Радуј се, хиландарског манастира непроме- њива Игуманијо!

Радуј се, јер си многим местима и пустиња- ма непресушна ризница исцељења!

Радуј се, јер на Атону, у Србији, Русији и другим странама иконом својом преславно чу- додејствујеш!

Радуј се, јер од сваке невоље избављаш оне који те воле и поштују!

Радуј се, помоћнице наша, која нам пома- жеш иконом својом „Тројеручицом”!

Кондак 8

Необично је видети хиландарске монахе како прилазе икони твојој као Игуманији и од ње узимају благослов за своја послушања. О, Свеблага, као што њих милостиво примаш и благосиљаш, тако и нас недостојне немој лиши- ти свога материнског милосрђа и старања, при- мивши милостиво молитве наше које пред све- том иконом твојом узносимо. Осени нас својим благодатним благословом, избави нас од сваког јада и чемера и научи нас да богоугодно певамо Троједином Богу: Алилуиа!

Икос 8

Сав је свет као богосветлим звездама пре- испуњен чудотворним иконама твојим, Дјево Богородице, а међу њима, као лучезарна звезда Даница, благодатно предивним чудесима сија икона твоја „Тројеручица”, знамењима твога ми- лостивог снисхођења загревајући наша хладна срца. Тога ради поштујемо свето изображење твога пречистог лика, кличући пред њим:

Радуј се, богообрадована и пренепорочна Приснодјево!

Радуј се, једина чиста и благословена међу женама!

Радуј се, нетљена и неискусобрачна Мати

Јагњета и Пастира!

Радуј се, прекрасна и светлоносна палато

најсветијег Слова!

Радуј се, миомирисни и снежнобели крине

девствености и чистоте!

Радуј се, Царице и Владичице небеса и

земље!

Радуј се, помоћнице наша, која нам пома- жеш иконом својом „Тројеручицом”!

Кондак 9

Сваки узраст верних убире благе плодове твогаматеринскогстарања,Владичицесведобра: децу милосрдно храниш, младе невидљиво руководиш, зреле у побожности утврђујеш, старе у немоћи укрепљујеш, а свима све добро и душекорисно дарујеш свесилним зас- тупништвом твојим пред престолом Пресвете Тројице, којој благодарно појемо: Алилуиа!

Икос 9

Беседници људски не могу те достојно похвалити, Богородице, часнију од херувима и славнију од серафима, која си родила једнога од Тројице, Христа Животодавца. Ми, пак, љу- бављу према теби надахнути, смиреноумно се усуђујемо да ти певамо:

Радуј се, моћна заштитнице рода хриш- ћанског!

Радуј се, благодушна мати свих ожалошће- них и обремењених!

Радуј се, јер кротким сјајем својим мрак грехова и страсти наших разгониш!

Радуј се, јер нас на стазе покајања пре- мудро упућујеш!

Радуј се, јер си нам свима у страшни час смрти тврда заштитница!

Радуј се, јер си нам пред праведним Суди- јом доброг одговора усрдна посредница!

Радуј се, помоћнице наша, која нам пома- жеш иконом својом „Тројеручицом”!

Кондак 10

Света и свечасна икона твоја, Богородице Дјево, дарова нам се као залог спасења. Јер, као што си некада божанственом јеванђелисти Луки прорекла, са њом и до сада сила твоја благодатно пребива, преславним чудесима веру у нама утврђујући, болесне даром исцељујући, и на пут спасења душе наше приводећи како бисмо Цару неба и земље, који је до крајева васељене прославио име твоје, певали: Алилуиа!

Икос 10

Тврђава си девојкама, и монашком лику, богоневесна Дјево, и свима који ти усрдно прибегавају, икону твоју побожно поштујући. Њу нам је, наиме, даровао Давалац добара Господ, као помоћ и лек у душевним и телесним немо- ћима. Због тога ти, усхићени певамо: Радуј се, добра хранитељко младих девојака и сирочића без матера!

Радуј се, предводнице монаха и монахиња ка многожељеним небеским наградама.

Радуј се, јер благодатном утехом посећујеш оне који чаме оковани у тамницама!

Радуј се, благослове домова и благочести- вих бракова!

Радуј се, наставнице младих у целомудре- ности и уздржању!

Радуј се, јер старе приводиш добром живо- ту и мирном крају!

Радуј се, помоћнице наша, која нам пома- жеш иконом својом „Тројеручицом”!

Кондак 11

Песмопој наш молебни, који ти, пред пречистим ликом твојим, с вером и љубављу узносимо, милостиво услиши, свемилостива Го- спођо, и сачувај нас од пагубних учења неверја и сујеверја, којима се напада наша светоотачка Православна вера. Избави нас од лукавих заблу- да, сачувај нас и отаџбину нашу од сваке буне, метежа и злих кварења, које непријатељи вере и отаџбине наше подстичу, и удостој нас да у љубави и једномислију са свим верним чедима свете Христове Цркве, богодолично Творцу на- шем певамо: Алилуиа!

Икос 11

Светлоносна свећа, икона твоја света, Бого- родице Дјево, сав свет сијањем чудеса својих просвећује, и срца наша љубављу разгорева пре- ма теби, Пречистој и Преблагословеној Матери најслађег Господа нашега Исуса Христа, који нам те је даровао као покров и заштиту против пукова војске сатанске, који страхују и дрхте од самога имена твога, јер знају силу твоју. Због тога те величамо и кличемо:

Радуј се, јер непријатеље наше видљиве и невидљиве премудро ометаш!

Радуј се, јер хулитеље свете православне вере невидљиво кажњаваш!

Радуј се, јер зле духове од нас моћно одго- ниш!

Радуј се, јер не допушташ да овладају над

нама!

Радуј се, јер нас надахњујеш љубављу

према Богу и ближњима!

Радуј се, јер све добре прозбе наше брзо

испуњаваш!

Радуј се, помоћнице наша, која нам помажеш иконом својом „Тројеручицом”

Кондак 12

Благодат одозго дарова се светој икони твојој „Тројеручици”, преблага Владичице, како би ожалошћене тешила, болесне исцељивала, слепима вид враћала, раслабљене укрепљивала, верне у побожности утврђивала и неверне по- знању истине приводила. Својим знацима и чу- десима, која се од ње догађају, и која надилазе људски разум, те се само вером постижу, она верне душе надахњује непрестаном слављењу Творца богољепном песмом: Алилуиа!

Икос 12

Хвалимо чудеса твоја, благодатна Бо- городице, не скривамо штедрости твоје, про- слављамо неизбројну милост твоју према роду хришћанскоме, коју познају сви крајеви земље. Јер, од истока до запада хваљено је свето и- ме твоје, благосиљано од свих племена, и у молитвама призивано у свим областима. Зато ти и ми, прослављеној и узвеличаној Сином твојим и Богом, захвално кличемо:

Радуј се, тихо пристаниште оних који пли- вају по пучини животнога мора!

Радуј се, јер буру страсти смирујеш својим срдачним саучешћем!

Радуј се, јер пале у чамотињу и очајање подижеш надом спасења!

Радуј се, јер знацима и чудесима уразумљујеш оне који се у сумњама колебају! Радуј се, дародавко блаженог спокојства онима који се по монашким обитељима богоу-

годно подвизавају!

Радуј се, јер свога заступништва не лиша-

ваш ни оне који у свету побожно живе!

Радуј се, помоћнице наша, која нам пома- жеш иконом својом „Тројеручицом”!

Кондак 13

О, свехвална Мати најслађег Избавитеља нашег Господа Исуса Христа, чуј молебни глас који ти пред светом иконом твојом смирено узносимо, и материнском молитвом својом од тебе Рођеном, најсветијем Слову, од сваке на- пасти и вечне муке избави све који молитвено призивају име твоје, и ради тебе захвално кличу Богу: Алилуиа!

МОЛИТВА

О, Превсета и Преблагословена Дјево Богородице Маријо, теби припадамо, и кла- њамо се пред светом тројеручном иконом твојом, сећајући се преславног чуда твога, при- растања одсечене деснице преподобног Јована Дамаскина, које се уз помоћ иконе ове догодило, и чији се знак и сада види на њој, оличен у тре- ћој руци, икони твојој приложеној. Молимо ти се и просимо те свеблагу и свемилостиву Заштитницу рода нашега, услиши нас који ти се молимо. Као што си услишила блаженог Јо- вана, који ти је у жалости и болести завапио, тако не презри ни нас, који смо ранама много- различних страсти оболели и ојађени, и који теби, са скрушеном и смиреном душом, усрдно прибегавамо. Свемилостива Госпођо, ти ви- диш немоћи наше, невољу и потребу нашу за твојом помоћи и заштитом: одасвуд смо не- пријатељима окружени, и немамо помагача ни заштитника, ако се ти не смилујеш на нас, Владичице. Заиста, молимо ти се, саслушај болни вапај наш, и помози нам да светоотачку православну веру чисту сачувамо до краја живота, да у свима заповестима Господњим право ходимо, да истинско покајање за грехе своје у- век Богу приносимо и удостојимо се мирног и хришћанског краја живота и доброг одговора на страшном суду Сина твога и Бога нашега. Њега умоли за нас материнском својом молитвом, да нас не осуди по безакоњима нашим, него да нас помилује по великој и неисказивој милости Својој. О, Сведобра, услиши нас, и не лиши сво- је моћне помоћи, да бисмо ти, тобом спасење задобивши, певали и прослављали у земљи жи- вих, као и Рођеног од тебе, Избавитеља нашега, Господа Исуса Христа, коме припада слава, моћ, част и поклоњење, заједно са Оцем и Светим Ду- хом, сада и свагда и кроза све векове. Амин.

Подели ово:

Слични постови