Ватерполисти Србије код Патријарха Порфирија

Колико је важна духовна потпора у животу и раду сваког спортисте показала је и ватерополо репрезентација Србије која је пред одлазак на Олимпијске игре у Токијо, на челу са министром омладине и спорта Вањом Удовичићем, председником Ватерполо савеза Србије г. Виктором Јеленићем и капитеном г. Филипом Филиповићем посетила Патријарха српског господина Порфирија са циљем окрепљења и утемељења у моралној вертикали и хоризонтали личног и тимског спортског, витешког и моралног кодекса. 

Патријарх је ватерполистима поручио да постићи успех не зависи само од тога колико су они добри, него и од тога ко је с друге стране. Како је појаснио, они који су са друге стране нису непријатељи већ учествују у играма уз дух такмичења ко ће бити бољи. 

”Смисао такмичења је да будемо бољи од себе, а да у победи препознамо другог и да је и тај други, иако је изгубио, учествовао у радости наше победе. Олимпијске игре су борба за врлину, поручио је Патријарх и навео да је у преводу на српски језик античке пословице У здравом телу, здрав дух,где може да се помисли да је само онда када је здраво тело здрав и дух,изостављен део да је потребно молити се за здрав дух у здравом телу.” Појаснивши изреку послужио се и њеном оргиналном, изворном верзијом на латинском: ”Оrandum est ut sit mens sana in corpore sano.”

Овде је апострофирао да је кључна и изостављена реч код нас у слободном преводу реч молитва. Даље је рекао: ”Из тога извлачимо и закључак да је циљ Олимпијских игара изграђивање врлине, истинске и праве славе, где се слави оно што је врлинско. Зато сам претходно и рекао да онај који је условно поражен није неко ко нам је непријатељ него је и он учествовао у креирању онога што је најбоље, онога што је  врлина”

На крају Патријарх је пожелео успех ватерполистима уз поруку: ”Желим вам успех на Олимпијским играма,  желим Вам да будете најбољи, да будете бољи од себе, а да Бог да, да резултат буде у складу са том жељом. Ако ви дате све од себе, ако као екипа будете као један организам, сигурно је да ће резултат бити истинска и права сатисфакција без обзира какав он био. Нека је са срећом и да Бог да да вас дочекамо са одличјем, са медаљом.

Председник ВСС г. Виктор Јелинић, је уручио је Његовој Светости плакету, док је ватерполо капицу са бројем два Патријарху поклонио капитен репрезентације г. Филип Филиповић.

Подели ово:

Слични постови