Свети Василије Острошки крсно име Свете Србије

Као што налаже наша православна вера и прадедовска традиција, Православно спортско удружење ”Свети Срб и ја” је следујући томе, обележило како ваља и доликује крсну славу, Светога Василија Острошког Чудотворца. Најпре је стручни штаб тренера и педагога ПСУСС, присуствовао Светој Литургији у храму Преображења Господњег, где су након проузношења молитве Светом Василију свештенослужитељи пресекли славски колач и прелили жито. 

У поподневним часовима на обали Дунава у Витешком парку и Табору Српског витешког борења – Свибор, за трпезом љубави окупили су се деца спортисти, њихови родитељи, тренери и педагози. 

Породична атмосфера красила је ово саборовање Свете Србије у јединственом витешком амбијенту, са предивним ћилибаром природе који је непрекидно текао непосредно поред – Дунавом, а њега су предводиле: патке, гуске, лабудови, корморани, ласте и по неки сом или шаран када би израњали из дубина да баце поглед на кратко изнад воде.Након славског ручка, сви гости и домаћини су имали прилику да заплове Дунавом и Савом и њиховом тачком спајања подно Калемегдана, витешком лађом Славјана под сигурним руковођењем њеног капетана Војводе Радивоја,. Иначе овај витешки брод је реплика руског средњевековног брода коришћеног за војне походе пре око 1000 година. Брод је поклон из Русије који је током „витешког епског похода из руске у српску земљу“ три године пловио кроз 8 држава и 7 мора, пут дуг 7.000 километара.Као што је и дечак Василије (Стојан Јовановић), jош од својих најранијих дана друге декаде седамнаестога века, подучаван у своме дому у херцеговачком селу, побожности и скромности, тако су и деца Свете Србије налик свомпатрону некада дечаку, а касније Светитељу, запевала здушно лепе народне песме о Карађорђу, Његошу, СветомВасилију, Косову и Метохији, прослављајући тиме Васкрслога Господа, своје Светитеље и претке. .…. 

За то врем док је лађа Славјана грабила и секла воде Дунава и Саве, раздрагани народ је махао и поздрављао ову славску хајдучку дружину.

 Крсна слава у Витешком Табору и на Лађи
Подели ово:

Слични постови