Наше мајке и даље рађају јунаке

Дан Преображења Господњег почео је јутарњом молитвом. Отац Стева Митрић одржао је надахнуту беседу о љубави према ближњем своме. Протине риечи оставиле су дубок траг у срцима младих полазника кампа. Услиедила је јутарња гимнастика, након које је сервиран доручак. Студенткиња новинарства Сара Колак одржала је интерактивну радионицу агенцијског новинарства. Подиељени у групе, учесници су писали кратке виести о претходним данима проведеним на Крфу. Писали су о местима која су посетили, али и радионицама којима су присуствовали. Интересантан приказ новинарске професије био је пресудан за добро одрађене задатке које је Сара поставила након теоријског дијела секције.

            По завршетку Сарине радионице, докторант Православног богословског факултета Немања Величковић је наставио своје предавање о техникама брзог памћења.

            Након радионица, услиедио је пут ка Агиос Матеосу и споменику Дринској дивизији из Првог светског рата. Професор историје Драгиша Стаменковић, заједно са учитељицом Маријом Сталетовић и учеником Вуком Џамићем, говорио је о страдалницима српске војске и голготи коју су прошли. Целокупно предавање употпунила је музичка пратња хора који је предводила Лора Мершак. 

            По завршетку програма, читава група је приступила чишћењу спомен-обележја Дринцима. Након једночасовне радне акције, остатак поподнева је проведен недалеко одатле на плажи Месонги.

После вечере, уседило је једно од најемотивнијих предавања. До тог момента деца нису знала да је међу њима и син нашег хероја пилота потпуковника Миленка Павловића, Немања. Овај надасве скроман момак, је све одушевио не само дотадашњим понашањем и залагањем него и обзирношћу и предусретљивошћу према свакоме. Иако је на камп дошао као део стручног тима, ниједним својим гестом то није показивао, понашајући се управо као наши храбри преци једнак са свима. 

Најпре је приказан филм ”Лет у смрт” о животу и јунаштву пилота Миленка Павловића који је свој живот положио за Отаџбину 4. маја 1999. године, иначе у том моменту команданта 204 ловачког-авијацијског пука. Након пројекције, свим присутнима се обартио Немања, који је веома емотивно говорио о узвишеном војничком позиву и како је то бити син хероја, у данашњем времену. Он је и по свом личном признању, први пут говорио о неким детаљима који широј јавности нису познати, а које је његова породица чувала и ево сада након две деценије слободно може да говори о томе и то пред будућношћу нашег народа, на земљи којом су пре једног века ходили хероји. Своје излагање је завршио са поруком: ”Потрудите се да будете достојни жртве коју су велики људи поднели за оно што данас имате.” 

Ово веома потресно, а у исто време обојено јуначким делима хероја, вече, многима је нагрнуло сузе у очи. Сви су пришли након разговора чврсто грлећи сина јунака и јако му стежући руку, дајући на тај начин и свој пристанак и сагласје тим узвишеним идеалима див-јунака као делима вредним рађања и живота, јер су дела за вечност и спасење и оних још не рођених.

У току повечерја, пошто су се спремали постом и молитвом за Свету Тајну Причешћа, деца су се код проте Стеве и исповедила.

Пројекат: “СТОПАМА НАШИХ ПРЕДАКА” 

ПРИЈАТЕЉИ пројекта:

ПАРТНЕР  пројекта и званична вода:

Пројекат подржали: