Девето по реду признање за достигнућа у култури

На свечаности у Позоришној сали Општине Стара Пазова, поводом доделе престижног признања ”Плакета Светлост”, које сваке године додељују Савез аматера и Центар за културу, као један од лауреата учествовала је и наша Лора Мершак, члан и диригент инструментално-вокалног састава ”Света Србија”, као и члан стручног тима Школског центра ПСУСС ”Гнездо”.

Овог пута, непосредни повод за златну плакету је било освојено 4. место на државном такмичењу рецитатора Србије 2022. године, где се Лора још од 2012. године редовно пласира кроз такмичарске кругове од општинског па све до највишег нивоа.

Иначе, она је са озбиљним радом и развојем тог свог дара, лепог и изражајног казивања-рецитовања, почела још од другог разреда основне школе. Она је већ тада учествовала на смотрама рецитатора, те је сада њена витрина успомена и белега успеха са тих сусретања препуна. За једанаест година (због пандемије једне године такмичење рецитатора није одржано), седам пута је освајала ”Златну диплому” на Покрајинском нивоу, четири пута је била на Републичком, где је са ,,Пркосном песмом” Добрице Ерића освојила треће место. Сада већ, прошле 2022. године, она се осмелила да се после патриотских и пркосних песама, окуша и у казивању стихова љубавне елегије. Успех који је том приликом остварила, донео јој је и девето по реду признање, горе поменуту Златну плакету. 

Ова надасве веома талентована, посвећена и вредна девојка, је веома активна у креативним, друштвеним догађајима на којима учествује не само као рецитатор него и као музики интерпретатор, а стуб је и музичке и глумачке секције Свете Србије. Такође, као члан Школског центра ПСУСС ”Гнездо”, даје свој допринос у педагошком раду са ђацима узраста основне и средње школе, на образовном кампу који сваке године реализујемо на Крфу. Она као део стручног тима Свете Србије, у раду са талентованим ђацима који имају ”IQ” преко 120, преноси своје знање и у музици, глуми, а посебно у уметности рецитовања. Иако звучи можда безазлено и лако, као да је потребно само да се научи песма, приступом на прави начин како то Лора чини, заиста све је много садржајније и емотивније. Најпре, ту је потребна изузетна и дуготрајна припрема, како би експресија и импресија онога што се казује били синергични, а онда као резултат тога научи се правилна дикција и леп говор, а у пуном доживаљју се осети лепота и снага стихованих мисли. Угледајући се на своје узоре који су јој помогли да се ”изгради” у уметности лепог казивања стихованих мисли, она сада помаже младим рецитаторима у одабиру и припреми песама за такмичења. 

Овај њен пут по баршунастим облацима најтананијих, а негде и оних најачих ”који горе померају” изговорених мисли матерњег језика, навели су је да се пронађе у академском свету љубитеља лепе речи и дивног српског језика, те је уписала Филозофски факултет новосадског Универзитета – одсек српска филологија.  

Најновији пројекат који покрећемо у ”гнезду”, а где је Лора ”спиритус мувенс” и иницијатор, јесте формирање дечијег хорића ”Света Србија”.