Посета Светој Царској Лаври Хиландарској

Са благословом Високопреподобног игумана Царске Лавре Хиландарске архимандрита Методија, Света Србија је организовала поклоничко ходочашће на Свету Гору и манастир Хиландар за делегацију Општине Стара Пазова. Наиме, у децембру месецу 2022. године, Архимандрит Методије је у пратњи председника Свете Србије Димитрија Стикића, посетио Општину Стара Пазова и тада је договорена посета Хиландару са Домаћином ове једне од најуспешнијих Општина у Србији Ђорђем Радиновићем. Делегацију Општине Стара Пазова предводио је председник Радиновић, са неколико својих најближих сарадника и свештенством намесништва старопазовачког Сремске епархије СПЦ. Вођа пута био је председник Свете Србије, Димитрије Стикић.
Приликом боравка у Царској Лаври Хиландара, игуман Методије је најпре приредио кратак пријем за високе званице. Тада је од сваког од чланова делегације неким даром дариван Манастир. Након пријема, чланови делегације су се придружили осталим ходочасницима на редовном распореду времена за богослужења, обилазак и одмор. Сутрадан су обишли Хиландарску винарију, плантаже “Савино поље“, маслину Цара Душана, бунар Краља Александра и Крст, пирг Краља Милутина и били угошћени на обали мора у скиту Светог Василија.

Приликом овог сусрета за трпезом љубави, договорена је већ постојећа иницијатива председника Радиновића да се организује Донаторско вече за Хиландар где би позвао биране и најбоље привреднике Старе Пазове, како би директно и конкретно помогли неки од пројеката на Хиландару.
За ову харитативну активност Света Србија је добила благослов да буде посредник и коорганизатор, а период реализације Донаторске вечери да буде крај априла месеца 2023. године.
Конкретан пројекат који би био подржан јесте куповина нове аутоматске линије пунионице, флаширања и затварања боца вина у Хиландарској винарији. Показало се наиме, да је досадашња ручна техника финалне обраде паковања флаша узимала доста времена, а за време короне када није било ни радне снаге била је доведена у питање и сама производња вина. Овом аутоматизацијом много тога би се предупредило и било би ефикасније и брже.
Такође, са делегацијом је био и председник Удружења Срба “Мир,слога, стабилност”, из Скопља, Господин Димитрије Недић, који је добио благослов манастира да може организовано по унапред утврђеном календару у години, да доводи по један аутобус поклоника из данашње Северне Македоније (Србе и Македонце заједно), где је до Другог Светског рата манастир Хиландар имао 27 метоха. То говори да се Царска Лавра Немањичка бринула о духовном животу православног народа на овом простору.