Kонцерт на Коларцу задивио публику и испунио свој задужбинарски карактер

У Великој сали Задужбине Илије М. Коларца, одржан је пети по реду Задужбинарски концерт у организацији Свете Србије (ПСУСС) и Крфског друштва грчко-српског пријатљества. Тако се након јесенашњих веома успешних концерата којима је присуствовали преко 2.500 пријатеља Задужбинара наше Крфске приче, на најлепши начин наставио низ културолошких догађаја којима је у епицентру неговање и баштињење братских односа Србије и Крфа, српског и крфског народа. Овог пута главни актери су били млади, који су носећи карактер слогана концерата: ”У част предака за будућност потомака”, својим музичким знањем, талентом и јаком експресијом нота са уметничких партитура, публици приредила предивних три сата хармоничних тонова који су испуњавали Велику салу Коларца и сваку душу која се нашла у њој, оплемењујући њу саму и улепшавајући простор и време.

Програм концерта су извеле две сада побратимске музичке школе: ”Коста Манојловић”, из Земуна и ”Керкира” са Крфа.

На самом почетку, програм је почео минутом ћутања у знаг сећања и молитвеног помена на трагично настрадале путнике у судару два воза у Грчкој код Ларисе, који се догодио пре два дана. 

Након тога на бину је изашао дечји хор ”Ирида” из Сремске Митровице, са својим диригентом Александром Гаруновић, који је извео три композиције. Даље је програм текао са наступом хора ”Хеленофонија”, који су оформили чланови Хеленске фондације за културу из Београда.

После ових уводних наступа Ириде и Хеленофониста, на ред су дошли и главни музички актери талентовани ђаци музичких школа из Земуна и са Крфа.

 Оркестар хармоника ”КостаМан

То је оркестар који чине ученици средње музичке школе ”Коста Манојловић”  из Земуна (две флауте, девет хармоника, контрабас, клавир и кахон) , под диригентском палицом професорке Блаженке Биочић. Овај млади музичко-уметнички колектив је крајем 2021 године, освојио титулу Светског шампиона на 71. Светском трофеју у узрастној категорији оркестара до 19 година. Успеху су предходиле победе на неколико међународних и домаћих такмичења, као и концертни наступи у најзначајнијим дворанама. 

У мају 2022. године, оркестар је победио на 45. Међународном сусрету хармоникаша у Пули ( Хрватска), најзначајнијем и најмасовнијем такмичењу хармоникаша у региону. 

Поред бројних похвала чланова жирија, овација публике на завршном концерту, диплома и пехара, припала им је част да са собом у Земун донесу и „Прелазни пехар“ који, најбољем од свих оркестара, додељује градоначелник града Пуле.

Ови вредни резултати, пре свега, су плод озбиљног рада и залагања свих чланова оркестра, уз много позитивне енергије, другарства и љубави према заједничком музицирању.

Програм ученика МШ ”Коста Манојлвић” изведен на концерту:

1) Млада  пијанискиња  Емилија Јовишевић, 4. разред средње школе из класе професорке Радојке Ивановић напорним радом и љубављу према музици свој музички пут обележила је многим наградама на клавирским такмичењима. Наступ у овој дворани представља круну њеног досадашњег концертног искуства.

Е.  Лекуона- Малагења из свите „Андалузија“  

2) Трио- Наташа Платиша,сопран, Немања Павић, тенор, Ана Томић, клавир изкласе професора   Ненада Ненића  је новоформирани камерни састав, са изузетно перспективним члановима састава. Састав је тренутно у припремама за наступајућа такмичења  камерне музике и ужива у заједничком уметничком раду.

А. Варламов- „Низ улицу снежни ветар дува“ 

3) Јана Стојаковић, флаута, 4. разред средње школе из класе професора Александра Буркерта, изузетна млада уметница са највишим признањима током досадашњег школовања. Кад затреба, свира и пиколо флауту. Своје школовање ускоро ће наставити у Словенији а ми смо сигурни  да ће Јана и тамо, својом музиком освајати срца публике.

К. Зграја – Етида из циклуса „Три виртуозна фламенка“ 

4)Квартет  „Нова визија“ чине ученици  Лазар Симовић, 3. р.смш.,хармоника, Лазар Јончић 3.р.смш.,хармоника, Димитрије Петровић, 4.р.смш. , хармоника  и Маја Блануша, 3. р.смш. ,клавир сви из класе професорке Данијеле Ракић. За само 1, 5 годину заједничког музицирања овај камерни састав је освојио  20 награда  и то у Србији, Русији, Казхстану, Латвији, Хрватској, Светском Трофеју. Наступали су на многобројним концертима, на Коларцу, Педагошком музеју, Руском дому, и у неколико градова Србије.

Г. Свиридов- Романса 

5) Гудачки камерни састав ученика средње школе  под руководством  диригента  проф.  Небојша Цвијановић   је познат по слогану Сви оркестри свирају, само ми музицирамо! Овај оркестар својом делатношћу превазилази оквире школског система и егзистира као савремена институција културе и уметности. Улагања школе омогућила су интензиван рад и велики број наступа на концертима и релизацији различитих пројеката у Минхену, Москви, Будимпешти, Источном Сарајеву, Крфу, Подгорици, Которуи  наступе у најпрестижнијим салама Београда на Коларацу, Београдској филхармонији и САНУ.

Пашона- народно коло 

6) Оркестар хармоника КостаМан којим диригује проф. Блаженка Биочић актуелни је Светски првак у категорији хармоникашких оркестара до 19 година. Успеху су претходиле победе на неколико значајних међународних такмичења у Србији, Русији и Аустралији, као и активна концертна делатност на највећим и најзначајнијим сценама у нашој земљи.

Ф. Анђелис – Комастор

Ј. Куакернак- Ајде Јано , Врање

Ј. Офенбах Кан Кан (3 мин)

Чукаричко коло   (2.5 мин) 

Музичка школа ”Керкира” са Крфа

Музичка школа на Крфу је основана 1991. Пружа ученицима комбинацију предмета из националног наставног плана и програма (као што су стари и нови грчки, историја, математика, науке) као и музичког програма, теорије (као што су хармонија, диктат, византијска музика)  и инструментални (клавир, виолина, гитара, флаута, удараљке итд.). Наставно особље школе, чини скоро 70 наставника посвећених образовању, редовно доступних за обуку, обнављање вештина и иновације.

Школу похађа око 250 талентованих и музикалних дечака и девојчица, који долазе из сваког угла острва, узраста од 13 до 18 година.  Ученици имају разнолику друштвену, културну и образовну позадину те је и отуда снажан фокус на друштвену инклузију.  Да би интегрисала ученике са тако различитом позадином у свеобухватно, као и музичко образовање, школа је усвојила различите праксе, као што су менторство које укључује ученике различитог узраста и порекла, флексибилни модели тренинга, као што је индивидуално подучавање, као и похађање наставе  мешовити часови способности, честа сарадња са родитељима, друштвеним партнерима и тако даље.

Наставни план и програм музике, посебно, подржава музички развој младих људи тако што им пружа низ изазовних и обогаћујућих музичких сусрета који воде ка све софистициранијем и смисленијем односу са музиком као композитори, извођачи и слушаоци.  Музика игра кључну улогу у остваривању једног од кључних циљева Европских школа, а то је да младим људима пружи могућности за креативне подухвате и

Програм ученика МШ ”Керкира” изведен на концерту:

Вокални ансамбл школе:

”Vois sur ton chemain”                    композитор: Б. Кулес

”Bashana Habaha”                            композитор:  : Н. Хирч

– Звезда Северњача                          композитор:  : Манос Цазидакис

– Доле на Родосу                              традиционална  грчка песма 

– Колико су ланци тешки                традиционална грчка из Мале Аѕије

 – Нишка Бања                                 традиционална песма из Србије

Песма уз Хармонику 

 – Моја црвена јабуко, народна песма из Македоније 

уз фолклорни/плесни ансамбл одељења школе из Касиопија 

–  Цветна ливада, народна песма из Тракије 

Оркестар Хармоника 

– Марамица, традициналана песма из Тракије

– Чачак, Композитор: Дарко Лукач

уз фолклорни/плесни ансамбл одељења школе из Касиопија

 Диригент: Алени Баланика

– Руга 

– Аи Гиорги

– Коракианитико

Оркестар мандолина 

Хоровођа: Спирос Ралис

 Шеф мандолина: Гиоргиос Прифтис

– Змајеви од папира                           композитор: Микис Теодоракис

– Станица                                           композитор: Евантија Ребуцика

– Потопљени бродић                         композитор: Манос Цазидакис

– Оркестарски                                    композитор: Манос Цазидакис

– Брега                                               композитор :Горан Бреговић

Сви музички ансамбли уз пратњу наставника:

Пари Ревици, клавир

 Јанис Цопаноглу, мандолина

 Гиоргиос Караланидис, гитара 

СВИ ЗАЈЕДНО

”ТАМО ДАЛЕКО”,          српска војничка песма 

 ”МИ МУ ТИ МОНИС”,   композитор: Ставрос Кугиомацис 

  ”НИКАДА НЕДЕЉОМ”, композитор: Манос Цазидакис

Искусивши до сада сваки пут колико емоција и предивних момената оваква заједничарања стварају приликом сусретања нас и Крфљана, након ових пет концерата, настваљамо Задужбинарски нит на јесен, када треба да се догоде сусрети у: Пожаревцу, Нишу, Бања Луци, Суботици, Требињу, Херцег Новом, Ућицу, Златибору… у ком ће свој допринос дати још око 200 уметника са Крфа и још толико наших талентованих музичара, певача, глумаца, а све у славу наших славних предака и реализацији идеје изградње дечијег образовног кампа на Крфу:

Захваљујемо свим људима који су присуствовали концерту и што су својим доласком увеличали ово дивно вече уметности, љубави и пријатељства, а својом добротом потврдили задужбинарски карактер оваквих наших сусретања. Између осталих, међу гостима на Коларцу су били и: Миодраг Ђорђевић, помоћник министра Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Владе Републике Србије, каријерни дипломата Милан Вукосављевић, некадашњи конкзул Републике Србије у Атини, а сада један од предавача на Дипломатској академији МСП, доц.мр. Марија Здравковић, директор КБЦ ”Бежанијска коса”, Александар Марјановић, председник и Милош Дукић секретар удружења ветерана специјалних јединца Војске Србије, Александар Петровић, председник Хеленске фондације за културу, хаџи Сретен Цветојевић и проф. Иван Стратимировић, са десеточланом делегацијом из Савеза удружења потомака ратника Србије 1912-1920, затим представници Удружења грчке заједнице из Пожаревца ”Риста Колоњас”: др Петар Станучевић, Горан Милановић и Крста Пашковић, као и представници Националне секције интернационалне полицијске асоцијације (ИПА) и многи други …..

Искусивши до сада сваки пут колико емоција и предивних момената оваква заједничарања стварају приликом сусретања нас и Крфљана, након ових пет концерата, наставаљамо Задужбинарску нит на јесен, када треба да се догоде концерти и сусрети у: Пожаревцу, Нишу, Бања Луци, Суботици, Требињу, Херцег Новом, Ужицу, Златибору Подгорици… у ком ће свој допринос дати још око 200 уметника са Крфа и још толико наших талентованих музичара, певача, глумаца, а све у славу наших славних предака и реализацији идеје изградње дечијег образовног кампа на Крфу:

”У част предака, за будућност потомака, са вером у Бога за Свету Србију и Свету Еладу”