У Белотићу одржан 8. Васкршњи крос

По благослову  Његовог Преосвештенства Епископа шабачког г. Јеротеја, а уз подршку субјеката Општине Богатић из сфере просвете, културе и спорта 13. и 14. маја одржан је традиционални Васкршњи сабор и 8. Васкршњи крос у Мачванском Белотићу. 

Сабор је почео 13. маја Светом Литургијом у 8.30 часова коју су служили свештеници Архијерејског намесништва мачванско-поцерског и Архијерејског намесништва мачванског уз учешће деце која похађају верску наставу, школицу цртања и сликања „Светлост”, као и наше деце са Косова и Метохије. По завршетку Свете Литургије одржан је помен невино пострадалој деци. 

Спортски део манифестације по којој је Мачвански Белотић на далеко познат почеo је другог дана на стадиону ФК „Напредак“ и окупио је малишане из различитих крајева наше земље и шире. Кишно, скоро јесење јутро у сред маја, није успело да одврати учеснике узраста од 4 до 15 година да се одазову позиву и пријаве за 23 трке  на дистанцама од 50 до 500 метара. Заједно са навијачима на трибинама млади атлетичари врло брзо су растерали облаке, па су се трке одвијале несметано.

Дечија атлетика у Белотићу ове године слави деценију постојања, а колико су цењени ривали на тркачкој стази, затим као организатори и добри домаћини, показује и податак да је учествовало у свим дисциплинама 260 деце и 40 родитеља.  Између осталих овом спортском позиву одазвали су се такмичари из: „ВАК“ Ваљево, АК „Јуниор“ Крупањ, АШК „Темпо“ Шабац, АК „Срем“ и АК „Сирмијум“ из Сремске Митровице, АК „Академац“ и АК „Атлетик“ из Бијељине, АК „Спринт“ Бадовинци, као и основци из овог села и из Глушаца. Међу позванима били су и атлетичари Свете Србије, из Београда и филијале на Косову и Метохији из места Стража, (Гњилане), тачније из Косметског Поморавља. 

По завршетку, дипломама је награђено првих пет учесника у сваком надметању, а првих троје и медаљама, које је најуспешнијима уручио Радослав Берић, председник Спортског савеза општине Богатић.

Новина по којој се овогодишњи крос разликује од претходних, била је ревијална трка за маме и тате, која је ставила печат узбуђењима овог мајског дана у Белотићу. Улоге су замењене, фер и поштену борбу водили су родитељи на стази, док су их најгласније бодрили малишани. Све маме и тате добиле су након  трке од организатора  захвалницу за учешће. 

Наша деца спортисти са Косова и Метохије су приликом овог боравка у Мачви, посетила и манастир Илиње, Црквену општину Клење и Црквену општину белотићку у Штитару као и Општину Богатић. У посећеним местима наишли су на срдачно гостопримство.