Грамата Свете Србије Ненаду Боровчанину

Приликом недавног сусрета са нашим прослављеним спортистом и шампионом, а сада истакнутим спортским радником Ненадом Боровчанином, председник ПСУСС Димитрије Стикић уручио му је ГРАМАТУ СВЕТЕ СРБИЈЕ, за: “показану љубав и добродетељство исказану кроз несебичну подршку у раду Свете Србије.”
Ово више него заслужено признање Господину Боровчанину је дошло као једна врста сведочанства вишегодишње предивне сарадње. Наиме, Православно спортско удружење “СВЕТИ СРБ и ја” (ПСУСС) у свом раду и координацији са државним органима, посебно може истаћи сарадњу са Боксерским савезом Србије и Установом студентских одмаралишта “Београд” на чијем челу се као председник и директор налази управо Господин Боровчанин.

У међусобној сарадњи, развио се веома леп и диван однос са институцијама које Господин Боровчанин води и његовим сарадницима, које су подржале и помогле реализацију великих догађаја Свете Србије (ПСУСС). Сваке године се та сарадња развија и умножава. Тако је Установа студентских одмаралишта “Београд” помогла и подржала доласке и боравак у Београду деце спортиста Свете Србије из Региона и из енклава са Косова и Метохије, који су били учесници програма и пројеката наше организације у Београду, а које су угостили у свом одмаралишту на Авали. Такође приликом реализације програма Свете Србије у Суботици, неколико пута су такође били домаћини за госте учеснике програма из Грчке, у свом одмаралишту на Палићу.
На централној годишњој манифестацији ПСУСС: “Спортско Сабрање Свете Србије” које се одржава преко деценије на Ади Циганлији, Боксерски савез Србије предводи својим учешћем и бројем спортиста програме и такмичења на Сабрању у овом роду борилачких спортова. Захваљујући тој сарадњи на Манифестацији сваке године долази све већи број Спортских савеза спортова који имају сличну спортску инфраструктуру: тек ван до, фул контакт, савате бокс.
Захвални на свему, желимо Господину Боровчанину и институцијама које води још много успеха и даљи развој наше међусобне сарадње.

О Ненаду Боровчанину

Овај Лозничанин, рођен је 1979. године, где је и почео своју аматерску боксерску каријеру, а коју је касније наставио бањалучкој Славији. Као аматер је остварио 98 победа, а 2004. прелази у професионалце. За мечеве се 2010. припремао заједно са Виталијем Кличком и Владимиром Кличком, а њихов заједнички тренер је био Фриц Здунек. Крајем 2010. је имао 26. мечева без иједног пораза, а у 17 мечева је победу остварио нокаутом. Ненад Боровчанин је титулу првака Европе у крузер категорији у верзији (WБО) освојио у мечу против Бугарина Константина Семерџијева 11. јуна 2011. у спортској дворани Борик, са којом је збројао укупно 29 победа у исто толико професионалних мечева.
Меч је трајао пуних 12 рунди, а Боровчанин је титулу освојио на поене. Као првак Европе је стекао шансу да се бори за титулу првака света у крузер категорији у верзији (WБО) федерације. Организатор меча у Бањалуци је био Емир Кустурица, а покровитељи меча су били Влада Републике Српске, Кабинет председника Републике Српске и Град Бањалука.

Мечу који је организован у стилу спектакла, присуствовали су Милорад Додик, Емир Кустурица, Милорад Чавић (пливање), Ненад Перуничић (рукомет), као и боксерске легенде: Драган Чавић, Тадија Качар, Марјан Бенеш, Звонко Вујин, Љубиша Симић, Антон Јосиповић, Драган Васиљевић и многе друге личности.
Каријеру је завршио 2012. године са 30 победа у 30 мечева.
Завршио је Факултет за државну управу и администрацију на Мегатренд универзитету, где је 2011. добио стипендију за бесплатне студије.
Постављен је за државног секретара за омладину у Министарству омладине и спорта Републике Србије 2012. године
Боровчанин носи звање Амбасадора спорта Републике Српске које му је доделило министарство породице, омладине и спорта Републике Српске. Затим је добитник Награде за унапређење трајних друштвених вредности града Лознице, признања за најбољег спортисту града Лознице и Златне плакете општине Соколац. Био је изабран за спортског амбасадора Републике Србије. Добио је и посебну награду за акцију борбе против насиља у породици под слоганом „Удари мене, а не жене“.
Сада је тренутно председник џбоксерског савеза Србије и директор Установе студентских одмаралишта “Београд”.