ФИГУРА ЖЕНЕ У ГУСЛАРСТВУ: ”СТЕВАНИЈА ЈЕДНАКА МЕЂУ ЊИМА” 

Има ли српскије музике од гуслареве песме и истинитије историје од десетерачких стихова? Гусле су опевале прошлост и најавиле неминовност која је дошла. Оне су створиле наш идентитет и успоставиле темељ за будућност. Гуслар је песник и музичар, историчар и „пророк”, он је срастао са својим народом. Његова интуиција је интуиција бића народа, а његова песма отеловљење народне истине.
Удружење за очување гусала и народне традиције „Право у жицу“ из Ужица у сусрет стицању титуле „Ужице – престоница културе 2024.“ у сарадњи са Православним спортским удружењем ”СВЕТИ СРБ и ја” одржало је концерт традиционалног певања и гуслања: Фигура жене у гусларству: ”Стеванија једнака међу њима” у суботу 24.06. у Градском културном центру Ужице под покровитељством Града Ужица, општине Пожега као и других добротвора: предузетника из локалне заједнице.
Гости концерта, а и домаћини сабрали су се још у после подневним часовима у Градском културном центру у Ужицу и прво присуствовали вечерњој служби у цркви светог Ђорђа, одакле су по завршетку отишли на концерт.
У граду на Ђетињи, већ није необично видети младе да се баве гуслањем. Пре неколико година основано је Удружење за очување гусала и народне традиције „Право у жицу“ са циљем афирмације аматеризма у области гуслања. Група ентузијазиста, окупила се и основала школу гуслања у оквиру Удружења, која свој рад наставља у септембру месецу текуће године. Удружење негује и друге облике народне традиције попут очувања народне песме и инструмената.
Водитељ програма била је Милена Чантрак – песникиња.
Концерт је започео одавањем поште минутом ћутања недавно преминулом почасном члану и великом добротвору Савеза гуслара Србије Радиши Томашевићу, ком је прошле године на Републичком фестивалу додељена посебна плакета.
Отац Владимир Дуканац, старешина ужичке цркве је својим обраћањем благословио сабрање, а иза њега етнопијица Удружења „Право у жицу“ извела је песму „Заспо Јанко“.
Култура извире из култа и немогуће је избећи гусле из њених оквира. С тога је изградња и неговање српске културе и традиције и подржавање гусала као бренда, не само развитак већ израз идентитета и суштине Срба. Уследила су свечана обраћања представника локалних заједница и организација које су подржале реализацију пројекта. Публици се обратио: Ратко Трмчић – већник за културу града Ужица, Слађана Милчановић – заменица председника општине Пожега, Радмила Гујаничић – Женски центар Ужице, Хаџи Сретен Цветојевић – председник Савеза потомака ратника Србије 1912.-1920. Љубовија.
Гусле су, од како се зна за њих, биле намењене већином за мушкарце, али за жене је у том време био необичан хоби.
Овај концерт вечерашњи посвећујемо свим женама гусларкама, ратницама и свим женама данас које се боре било коју битку.
Интересовање за Стеванијин рад и дело, настало је, кад је она већ „окачила гусле о клин“ односно престала гуслати када се порушила због смрти мужа и не постоје сачувани аудио записи и много текста у стручним литературама, те је ова прича настала из теренских научних истраживања и прегледа литературе проф. Александре Миликић, мастер етномузиколога, апсолвента за српски језик и књижевност Јелене Бошковић и председнице Удружења Иване Ивановић.
Уследило је обраћање председнице Удружења „Право у жицу“ Иване Ивановић, која је позвала на бину потомке Стеваније Драгашевић: ћерку Стоју Глишевић, унуку др Миру Глишевић Ерић и сестричина Драгица Зејак, која је овом приликом дошла из Београда. Овај део концерта је био уједно и најемотивнији део концерта где је својим говором госпођа Стоја расплакала публику и рекла да јој је част што је доживела да оживимо њену мајку, која није имала прилике за живота да се истакне. У знак сећања на овај концерт, организатори су поклонили уметничку слику ауторке Марине Добрић.
Гусле су „свети инструмент”, како то Бећковић каже, настале су „пре Христовог гроба” и трајаће све док „времена више не буде”. Гусле су опевале Косовски бој и начиниле косовски завет. Уз гусле, једино још Српска православна црква сабира верујући народ баштинећи Светосавски пут и традицију.
Удружење „Право у жицу“ за свој успешан рад уручило је плакете у облику гусала свим добротворима који су пружили подршку Удружењу, кроз све године постојања: ЦРКВЕНА ОПШТИНА УЖИЦЕ, ЦРКВЕНА ОПШТИНА ПОЖЕГА, ГРАД УЖИЦЕ, ГРАДСКИ КУЛТУРНИ ЦЕНТАР УЖИЦЕ, ОПШТИНА ПОЖЕГА, СПОРТСКО КУЛТУРНИ ЦЕНТАР ПОЖЕГА, ТВ 5 УЖИЦЕ , ТВ ПОЖЕГА , РАДИО ЛУНА , ПРАВОСЛАВНО СПОРТСКО УДРУЖЕЊЕ СВЕТА СРБИЈА – СВЕТИ СРБ И ЈА, МИЛЕ ПАУНОВИЋ НОВА ПЕКАРА , РАДЕНКО ГОРДИЋ И МИРОЉУБ РАКЕТИЋ, САША КОЦИЋ КОЦЕ.
Малим историјатом о гуслама, Жељко Чуровић – наратор и пред. Савеза гуслара Србије, започео је уметнички део програма био је конципиран у форми етномјузикла у три чина. Први чин био је посвећен историјској линији жена гусларки, други о Стеванијином раду и делу, а трећи о знаменитим гусларкама Златиборског округа и гусларкама будућности. Адаптацију текста радио је глумац Владимир Јоцовић, а адаптацију тона Саша Коцић Коце. Учешће су узели чланови Удружења „Право у жицу“ гуслари: Бранимир Сретеновић и Стефан Томоњић, као и етнопојица Кристина Миливојевић.
Гости су били: гусларке Јелена Миљанић из Никшића и Виолета Крајишник из Бијељине, затим гуслар Милутин Ђуричић из Лознице, Мирољуб Ракетић и Раденко Гордић представници Удружења за очување традиционалне песме из вика из Нове Вароши, етнопојице из Рисна – баба и унука Роса Џудовић и Настасија Спалевић. Уметнички део програма затворио је Великан међу најбољима или најбољи међу великанима, народни гуслар Саша Лакетић.
У оквиру пројекта, био је расписан ликовни и литерарни конкурс на тему ”Фигуре жене у гусларству”, где су право учешћа имали сви ученици основних и средњих школа Златиборског округа. Пристигли радови су награђени нематеријалним наградама, књигом „Гусле наше свете“ народног гуслара Славка Јекница и књигом „Црвена Гора“ Жељка Чуровића у три категорије: прво, друго и треће место млађи и старији разреди основних школа и прво, друго и треће место средњих школа у оба конкурса.

Најбоље оцењен рад ликовног и литерарног конкурса, добија двонедељно путовање у образовно – научни камп Свете Србије „Стопама наших предака“ на Крфу, што је резултирало успешном сарадњном Удружења „Право у жицу“ и „Свети Срб и ја – ПСУСС“.

Стручни жири за ликовни конкурс чинили су: Весна Аћимовић Панић, проф. ликовне уметности, Нада Цветић, проф. ликовне уметности, Јанко Радишић, дипл. глумац, Зоран Вилотијевић, Удружење „Право у жицу“, Александар Цветић, апсолвент Ужичке гимназије, контроли: Душица Додић песникиња и проф. Душица Додић. Стручни жири за литерарни конкурс били су: Душица Додић, проф. српског језика и књижевности, Милена Чантрак, дипл. учитељица и песникиња, Павле Милованчевић, апсолвент Гимназије „Свети Сава“ Пожега, Јан Зорбић, проф. чешког језика и књижевности, Милица Ђуричић проф. српског језика и књижевности, контролор: Саша Варагић, вероучитељ.

Жири је на основу слободне процене и свог личног убеђења оцењивао радове и одговоре на тему.

ЛИКОВНИ КОНКУРС:

ОШ 1.-4. РАЗРЕД:
Због великог броја пристиглих, жири је једногласно донео одлуку о томе да има једно прво, три друга и три трећа места.

Михаило Босиљчић, ОШ „Алекса Дејић“ Крвавци, 2. разред учитељица Љиљана Веизовић
Јована Максић, ОШ „Миодраг Миловановић Луне“ Рибашевина, 4. разред, учитељица Марица Вукић
Вања Секулић, ОШ „Душан Јерковић“ Ужице, 3. разред, учитељица Ивана Гвозденовић
Василије Божић, ОШ „Алекса Дејић“ Крвавци, 2. разред учитељица Љиљана Веизовић
Теодора Чанчаревић, ОШ „Миодраг Миловановић Луне“ Рибашевина, 4. разред, учитељица Марица Вукић
Сунчица Богдановић, ОШ „Душан Јерковић“ Ужице, 3. разред, учитељица Вања Николић
Дуња Димитријевић, ОШ „Душан Јерковић“ Ужице, 3. разред, учитељица Бранка Љубичић

ОШ 5.-8. РАЗРЕД:
Николина Лазовић, ОШ „Душан Јерковић“ Ужице, 6. разред, проф. Биљана Аксентијевић
Вида Вукајловић, ОШ „Петар Лековић“ Пожега, проф. Валерија Арсов
Маша Оташевић, ОШ „Душан Јерковић“ Ужице, 6. разред, проф. Марија Жунић

СРЕДЊА ШКОЛА:
Маја Томовић, Економска школа Ужице, 3. разред, проф. Драган Вићентић
Сара Танасијевић, Економска школа Ужице, 3. разред, проф. Драган Вићентић
Софиа Павловић, Економска школа Ужице, 2. разред, проф. Драган Вићентић

АПСОЛУТНИ ПОБЕДНИК ЛИКОВНОГ КОНКУРСА и носилац награде путовања у образовно – научни камп „Стопама наших предака“, „Света Србија – ПСУСС“:
Дуња Јанковић, Економска школа Ужице, 2. разред, проф. Драган Вићентијевић

ЛИТЕРАРНИ КОНКУРС:

Основне школе:
Ема Аксентијевић, ОШ „Душан Јерковић“ Ужице, 3. разред, проф. Драгица Ђуровић
Миа Алексић, ОШ „Душан Јерковић“ Ужице, 6. разред, проф. Биљана Аксентијевић
Николина Лазовић, ОШ „Душан Јерковић“ Ужице, 6. разред, проф. Биљана Аксентијевић
Дуња Јовановић, ОШ „Душан Јерковић“ Ужице, 6. разред, проф. Биљана Аксентијевић
Александра Мутавџић, ОШ „Душан Јерковић“ Ужице, 6. разред, проф. Биљана Аксентијевић

Средње школе:
Јована Лазић, Ужичка гимназија, 2. разред, проф. Ружица Марјановић,
Катарина Зарић, Угоститељско – туристичка школа Чајетина, 1. разред проф. Тања Лазић
Ива Јараковић, „Војислав Лале Стефановић“ , 4. разред, проф. Биљана Аксентијевић

АПСОЛУТНИ ПОБЕДНИК ЛИТЕРАРНОГ КОНКУРСА и носилац награде путовања у образовно – научни камп „Стопама наших предака“, „Света Србија – ПСУСС“:
Ива Аћимовић, „Војислав Лале Стефановић“ , 4. разред, проф. Биљана Аксентијевић

Према конкурсном правилнику, додељене су и специјалне награде за изузетно залагање: учитељици Љиљани Веизовић, проф. Биљани Аксентијевић, проф. Душици Додић, учитељици Марици Вукић, проф. Драгану Вићентићу и апсолвенту Гимназије „Свети Сава“ Пожега Павлу Милованчевићу.

Истина коју песник познаје већа је од научности свих наука. Она је истина изговорена у стиху. Непостојање ауторства народних песама управо и говори у прилог томе да то није песма једног човека, индивидуалца, већ израз „колективног свесног”, израз свеопштег народног осећања. Гусле су срасле уз српско духовно биће и ушле у генетску и духовну димензију српског рода. Оне памте српске успоне и падове, велика страдања и погибије, непролазну славу и витештво и бројне примере чојства и јунаштва. Њихова снага је, вековима била мотивација и надахнуће српском роду, да очува своје духовно биће, да ојача морал и вољу, и сачува веру и наду у боље сутра.

Аутор текста: Ивана Ивановић
Фотографије: Владимир Мијаиловић
Видео: Иван Видеографи (ivan videography)

Концерт: Фигура жене у гусларству: Стеванијан једнака међу њима, релизован је под покровитељством општина Ужице и Пожега, уз сарадњу са Градско – културним центром Ужице и Спортско културним центром Пожега.
Пројекат је био посвећен женама у гусларству и Стеванији Драгашевић, као првој гусларки Златиборског округа.
Удружење за очување гусала и народне традиције “Право у жицу”: Бранимир Сретеновић, Стефан Томоњић, Кристина Миливојевић

Гости: Виолета Крајишник, Јелена Миљанић, Роса Џудовић, Настасија Спалевић, Саша Лакетић, Милутин Ђуричић

Водитељ: Милена Чантрак

Наратор: Жељко Чуровић

Видео: Иван Видеограпy

Аудио: Коце соунд продукцион

Адаптација текста: Владимир Јоцовић

Хвала за сарадњу Александри Миликић и Јелени Бошковић

Видео запис Манифестације: