Благодарница Мутрополиту Јоаникију

Континуитет и постојаност је нешто што одлукује мисионарску делатност наше Свете Мајке Цркве. Испуњавајући њен благослов и послушање, који је за свој рад пре једне деценије добила Света Србија, од руку првојерарха СПЦ Блажене успомене Патријарха српског Иринеја који је он назвао “хармоничним васпитањем”, истрајава на том путу. Свој рад Света Србија је полако развијала у свим српским земљама те је поред Србије ту и рад са децом у Републици Српској и Црној Гори. Посебно jе свима у Светој Србији важно што је њен рад и присуство и у временима великих искушења била заједно са нашим народом у Црној Гори где је по благослову Блажене успомене Митрополита Амфилохија, помагала организације великог јубилеја православља “1.000 Светог Јована Владимира”, у Бару 3-4. јуна 2016. године. Тада је Света Србија организовала прву Литију са преко 5.000 људи, по чијем концепту су касније кренуле Свете Литије за одбрану Светиња ширим Српске Спарте. Те 2016. године навршило се тачно десет векова од мученичког страдања Светог Јована Владимира, знаменитог диоклијског кнеза, првог словенског и српског мученика, уписаног у диптих светих. Тим поводом је низом лепих народних окупљања испред Саборног храма Светог Јована Владимира у Бару започето обележавање овог великог хришћанског јубилеја. Као што горе споменусмо Света Србија је дала свој допринос тако што се укључила свим својим програмским и организацијским капацитетима у обележавању овог великог јубилеја.

Програм манифестације је за своја два дана трајања окупио скоро 10.000 људи од чега преко 2.000 деце који су присуствовали фудбалском сусрету ФК ”Морнар” и екипе глумаца филма и серије ”Монтевидео”, затим представи ”Хиљаду година – Свети Јован Владимир и Косара”, креативним и спортским радионицима које су организоване у барском Саборном храму и његовој порти, концерту Слободана Тркуље и Балканопилиса, и величанственој литији кроз Бар од преко 5.000 људи поводом градске славе Светог Јована Владимира.
Такође, за све ове године присутност и рaд Свете Србије у Црној Гори се огледао и у следећем. Са Благословом блажене успомене Митрополита Амфилохија сваке године два аутобуса деце спортиста и уметника из Црне Горе боравили су и били гости Свете Србије на њеној централној годишњој Манифестацији: “Спортско Сабрање Свете Србије”. Такође најбољи ђаци из веронауке Митрополије, награђивани су двонедељним путовањем на образовни камп Свете Србије на острву Крфу у Грчкој.
Како тада, тако и сада, са благословом Његовог Високопреосвештенства Митрополита Јоаникија, који је препознао добру иницијативу, резултате и рад, показавши и поштовање и братску љубав према своме претходнику и духовном оцу Митрополиту Амфилохију и стварима које је он благосиљао, Света Србија је наставила и проширила своје активности те су се у то име баш у Бару где је све и почело, председник Димитрије Стикић и генерални секретар ПСУСС ђакон Владимир Радовић, сусрели са Митрополитом Јоаникијем.
Након Свете Архијерејске Литургије на празник Огњене Марије и Светих Отаца првих шест Васељенских Сабора, у којој је началствовао Митрполит Јоаникије, а по његовом благослову саслуживао је и генерални секретар ПСУСС ђакон Владимир Радовић, одржана је трпеза љубави након које је председник Свете Србије узевши Митрополитив благослов, честитао празник домаћинима, свештенству, градским оцима и кратко износећи егзегезу рада и постојања Свете Србије уручио Митрополити: БЛАГОДАРНИЦУ, “за пружену очинску љубав, духовно заступништво и сво добродетељство подарено као подршка у раду Свете Србије.”