Сусрет у Градској кући на Нишави

У жељи да и у трећем граду по величини у Србији буде организован Задужбинарски концерт: “У част предака за будућност потомака”, реализован је сусрет у Нишкој Градској Кући. Поред Градоначелнице Драгане Сотировски, домаћин састанка је била и њена заменица Душица Давидовић. Састанку су присуствовали Димитрије Стикић, председник Свете Србије и Славица Јовановић Динић, председница Друштва за неговање слободарских традиција Србије из Ниша.
Након поздравних речи добродошлице, Градоначеница је препустила оперативни део састанка својој заменици, те је у даљем току она говорила у име локалне самоуправе Града Ниша. Председник Свете Србије је најпре представио пројекат на Крфу који се спроводи већ десет година и носи назив : “Стопама наших предака”. Из њега су произашле активности које у овој садашњој његовој у фази крећу у ново поглавље и развој, а то је изградња дечијег и омладинског образовног кампа на Крфу. У последњих годину и по дана главна мисија јесте сакупљање новца за те потребе кроз Задужбинарске концерте на којима учествују уметници са Крфа, а публика која дође на исти, куповином карте постаје задужбинар будуће “тврђаве знања” на Крфу.

Госпођа Давидовић, је са великим интересовањем пратила излагање и на крају рекла да не само да је Град заинтересован да помогне, него да ће и многе Нишлије и људи из околине да дођу, јер доста народа из ових крајева има прадедове и чукундедове Солунце који су прешли Албанску Голготу, а и сама она је један од потомака таквих.
Такође и сам Град Ниш је историјски веома везан за Први Светски рат јер је у њему по одлуци регента Александра од 25. јула 1914. године, измештена Влада Краљевине Србије, Двор и Народна скупштина и пре саме објаве рата од стране Аустроугарске 28. јула исте године. Тако је Ниш у прве две године Великог рата постао не само ратна престоница Краљевине Србије, него и значајан центар свих збивања у Србији, све до повлачења октобра 1915. године, он је постао место у коме је спас тражило све што се могло преселити из српске престонице и других крајева Србије, а касније и маса рањеника и болесника. Тако је мала варошица са око 30.000 становника нарасла у град са преко 120.000 (147.000) становника, такорећи преко ноћи. У Нишу је и донесена одлука о преласку пешке преко Албаније.
Концерт је договорен за 13. новембар, а према речима Госпође Душице, Град Ниш ће помоћи у његовој реализацији.