Хуманитарна пројекција на велики датум

14. септембар 2023. године, Руски дом, Београд

У предвечерје великог дана из наше историје ”Дана пробоја Кајмакчалана” и у част и славу тог догађаја ”Дана српског јединства, слободе и националне заставе”, у Руском дому о организацији хуманитараца: ”Српска омладина За Космет”, одржана је добротворна пројекција филма ”Заспанка за војника”.

Ово хумано вече, које је српска омладина инцирала, у моменту када пада 105. годишњица од тих славних дана, улило се у реку подршке парохији новобрдској на Косметском Поморављу и тиме несумњиво одлучно помогло да се акција која је у току успешно приведе сврси. Наиме, на позив проте новобрдског Стеве Митрића, старешине цркве Успења Пресвете Богородице, да се помогне довршетак фрескописа овог светог храма, одазвали су се многи до сада. Сходно томе да је отац Стева и духовник Православног спортског удружења ”Свети Срб и ја”, том позиву се најпре одазвала сама организација која је обезбедила 10.000 уплатница са уписаним подацима за уплату средства и њиховом сврхом, које је парохија користила и првом таласу активности за слање на одбране адресе потенцијалних донатора. Приликом молитвеног похођења светиња косовскометохијских на празник Водовдана, организациони секретар за харитативну делатност Удружења Немања Павловић је заједно са  генералним секретаром Свете Србије, ђаконом Владимиром Радовићем, посетио и Ново Брдо. Том приликом  од проте Стеве, Немања је добио благослов да крене у проширење харитативних активности за прикупљање средстава за довршетак фрескописа. Немања одлучно креће и акција прелази на читав Регион. На том таласу доброте,  јављају се људи власници робне марке ”Принцип”, који су и директно подржали  и ово вече хумане омладине.

На почетку програма свима присутнима се обратио прота Стева, поздравном речју и дирљивом беседом захвалности, а затим и професор Философског факултета Милош Ковић, који је својим говором направио одличан увод у саму пројекцију филма.

Након тога Немањи Павловићу је у име свега до сада учињеног уручена посебна Захвалница.  У пуној сали Руског дома, међу присутнима био је и Викар Његове Светости,  епиксоп новобрдски Господин Иларион.

На крају вечери од донација присутних за довршетак фрескописа у цркви Успења Пресвете Богородице у Новом БРду на Косову и Метохији, сакупљено је 200.000,оо динара.

Видео запис беседе проте новобрдског Стеве Митрића:

Подели ово:

Слични постови