Одржане I Сверуске спортске игре Светог књаза Александра Невског

Од 12. до 16. септембра 2023. године, по благослову Његове Светости Патријарха московског и све Русије Кирила, у Кемерову су се одржале I Сверуске спортске игре блаженопочившег великог кнеза Александра Невског.
Игре су отворене 13. септембра у присуству изасланика Његове Светости Патријарха московског и све Русије Кирила, а са њим су били и: помоћник председника Руске Федерације И.Е. Левитин, руски министар спорта О.В. Матитсин, гувернер Кузбаса С.Е. Цивилев, опуномоћени представник председника Руске Федерације у Сибирском федералном округу А.А. Серишев и други званичници. Патријарх и Председник Путин су се присутнима обратили путем видео линка.
На играма у Кемерову учествовало је 427 спортиста узраста 12-14 година из више од 36 конститутивних ентитета Руске Федерације. Такмичења су се одржавала у пет дисциплина: кошарка, одбојка, мали фудбал, самбо, шах спортовима. Подељено је 40 комплета медаља.
Тимове су образовали органи извршне власти конститутивних ентитета Руске Федерације у области физичке културе и спорта заједно са Руском православном црквом и традиционалним конфесијама Руске Федерације. Сваки тим по први пут је пратио духовни ментор. Молитвена места била су опремљена на спортским теренима и у местима где бораве екипе (у Кемерову скоро сви спортски објекти у којима су се одржавале утакмице имале су кућне цркве).

У екипној конкуренцији играо се Куп Патријарха московског и све Русије као и Куп председника Патријаршијске комисије за физичку културу и спорт „За фер плеј“. Игре су се одржале у организацији Руске православне цркве са правом учешћа спортиста било које конфесије. Поред атлетских перформанси, игре су вредновале поштење и постојале су казне за лош језик и обраћање.
Саму организацију и спровођење игара спровели су Патријаршијска комисија за физичку културу и спорт, Министарство спорта Руске Федерације и Влада Кемеровске области – Кузбас.
Првог дана игара, 12. септембра (дан сећања на блаженопочившег кнеза Александра Невског), у Знаменском Саборном храму Кемерова одслужена је саборна архијерејска Литургија, током које ће учесници игара могли да се помоле. . После богослужења, председник Патријаршијске комисије за физичку културу и спорт, митрополит муманско-мончегорски Митрофан и митрополит кемеровски и прокопјевски Аристарх освештали су капелу Светог Сергија Радоњешког у највећем спортско-забавном комплексу Западног Сибира, „Кузбас арена“. Управо у овом комплексу се одржала церемонија отварања и затварања игара, као и низ спортских стартова. Главна награда игара уручена у новоосвећеној капели био је пехар Патријарха московског и све Русије, специјално израђен од руских златара Златоустог. Уметничка слика пехара заснована је на шлему великог кнеза Александра Невског. У вечерњим сатима на затварању Игара у Кемерову одржана је литија посвећена Светом кнезу Александру. У њему су учествовали спортисти.
У склопу пратећих програма у просторијама државног универзитета Кемерово и Кузбаска филхармонија по имену Б.Т. Штоколова, организован је и Сверуски форум „Вера и спорт“, који је објединио теме културних, образовних, наставних, научних и информативних догађаје за учеснике и госте игара.
После узбудљивих и динамичних четири дана игара 15. септембра 2023. године у спортско-забавном комплексу Кузбас арена одржана је церемонија затварања првих Сверуских спортских игара Светог кнеза Александра Невског.
Свечаност је почела извођењем тропара светом кнезу архијерејског хора Кемеровске епархије.
Учесницима и гостима презентован је кратак видео снимак који приказује најупечатљивије тренутке прошлих утакмица.
Једногласном одлуком жирија првих Сверуских спортских игара Светог кнеза Александра Невског, спортистима је додељена специјална награда председника Патријаршијске комисије за физичку културу и спорт – Куп „За фер плеј“.
Добитник ове посебне награде је бил тим Доњецке Народне Републике.
Заменик председника Владе Кемеровске области – Кузбас С.И. Алексејев и Митрополит Мурманско-Мончегорски Митрофан уручили су победничком тиму, који је заузео прво место у екипном такмичењу, главну награду турнира – изазов пехар Његове Светости Патријарха московског и све Русије Кирила. То је био спортскк тим Кемеровске области – Кузбас.
На крају званичне церемоније, председник Патријаршијске комисије за физичку културу и спорт прогласио је затворене прве Сверуске спортске игре Светог кнеза Александра Невског. На спортским објектима где ће се 2024. године одржати друге Сверуске игре спуштена је застава Игара и одржана је церемонија уручења заставе представницима Нижњеновгородске области. Заставу Игара уручили су митрополит кемеровско-прокопјевски Аристарх и министар спорта Кузбаса С.А. Миш. Спортску палицу преузео је Епископ далноконстантиновски Филарет, викар Нижегородске епархије и министар спорта Нижегородске области А.А. Кононов.
Након церемоније затварања игара, направљено је опште фотографисање свих младих спортиста који учествују на играма са првим гостима и познатим спортистима.