Света Србија на Хиландару

У сагласју са Светом Царском Лавром Хиландарском и у сарадњи са њеном Задужбином, а са благословом Његове Светости Патријарха српског Господина Порфирија, организовано је још једно вече доброте посвећено овој Светогорској монашкој обитељи.
Добротворно вече под називом ”Хиландарје”, организовали су Фондација „Никола Којовић” из Београда и Православно удружење „Свети Сава” из Петроварадина. Вечера се традиционално одржала у београдском ресторану ”Дурмитор.”
Самој добротворној вечери као изасланик Патријарха српског, присуствово је његов Викар , Епископ липљански Господин Доситеј, који се овом приликом присутнима обратио пригодном беседом, преневши при том и благослов Свјатјејшег.
Гости, њих 250 испунили су простор ресторана ”Дурмитор”, до последњег места, те се за људе добре воље, тражила и још нека ”столица више”. Игуман манастира Хиландара, архимандрит Методије на донаторско вече укључио се путем видео позива.
Вечери су присуствовали и архимандрит Стефан игуман манастира Велика Ремета, као и бројно свештенство.
Међу званицама, у име Свете Србије, донаторској вечери је присуствовао организациони секретар харитативних делтности Друштва, Немања Павловић.
За све присутне, био је приређен богат уметнички програм. Они су имали прилике да чују стихове Живојина Ракочевића и Данила Јокановића и Горана Витића.
Током вечери представљена је књига „Вечни осмех Дурмитора“ посвећена у Господу уснулом Николи Којовићу. О књизи је надахнуто говорио Ђорђе Перовић.
Наступили су Павлина Радовановић, надарена уметница из Ораховца и хиландарски стипендиста, Октет РТС-а, Катарина Гојковић и Марија Награисаловић.
Програм су водили Биљана Ђуровић и Александар Гајшек.
Овом приликом премијерно је приказан спот ансамбла Фенечки бисери за песму „Ода Хиландару“, који је недавно сниман у манастиру Хиландару и хиландарском метоху Каково.
Са благословом игумана Хиландара архимандрита Методија, сав прилог прикупљен ове вечери, због немилих догађаја и тешке ситуације на Косову и Метохији, биће преусмерен у Епархију рашко-призренску.

Подели ово:

Слични постови