Конференција за штампу у Пожаревцу

У Центру за културу Пожаревац, 26. октобра одржана је конференција за штампу а све поводом Задужбинарског концерта који ће се одржати 11. новембра у 20 часова, у великој сали ове Установе културе.
Концерт изводи преко стотину уметника чланова хора и симфонијског оркестра са Крфа под називом: “У част предака за будућност потомака”.
То су чланови Симфонијског оркестра и хора Културног друштва ветерана “Томас Флагинис”, са солистима: Герасимосом Андреотисом, Спиросом Дукакисом и Пантелисом Кондосом, под диригентском палицом маестра Панагиса Барбатиса, а у име домаћина наступиће ће Мешовити хор Центра за Културу Пожаревац.

Задужбинарски концерт организују: Света Србија и Крфско удружење грчко-српског пријатељства, а суорганизатори су Центар за културу Пожаревац и Друштво српско-грчког пријатељства (ДСГП) „Риста Колоњас” такође из Пожаревца. Покровитељ концерта је Град Пожаревац.
Смештај члановима филхармоније и хора пружиће Дом ученика Пољопривредне школе „Соња Маринковић” Пожаревац.

„Идеја је потекла прошле године од наших пријатеља са Крфа о томе да организујемо концерт у Пожаревцу, који је осмишљен као начин да се прикупе средства за градњу кампа пријатељства на Крфу за младе. Камп је замишљен као врло амбициозан пројекат који пре свега треба да делује васпитно на наше младе. Ако се то дешава у амбијенту великих историјских догађања, онда је то мотив и инспирација за оне који носе тај пројекат”, рекао је Мирослав Мратинковић, председник ДСГП „Риста Колоњас”.
Како је истакао, сем техничких услова које су обезбедили, потребно је да обезбеде и продају улазница.
„Улазнице се могу продавати на два начина – куповином за готово или да физичка и правна лица вирмански уплаћују на рачун који ћемо дати ових дана. Средства које се прикупе биће прилог овог града за градњу тог кампа на Крфу”, навео је Мратинковић.
Улазнице су у слободној продаји на Билетарници Центра за културу, а њихова цена је 1000 динара.

Како је рекао Димитрије Стикић, председник Православног спортског удружења „Света Србија”, ово удружење и Удружење грчко-српског пријатељства са Крфа заједно већ десетак година организује одлазак наших најбољих ђака од 12 до 18 година на острво Крф.
„Сабирајући резултате које смо добили кроз рад са том нашом децом, дошли смо до закључка, дошли смо до закључка да морамо да направимо неку своју базу, тврђаву знања, где ћемо моћи да доводимо већи број деце већи број дана у току године”, рекао је Стикић.
Поред Пожаревца, концерти ће се одржати у неколико градова у региону.
„У тим локалним срединама обнављамо емоције и пријатељства наша два народа и на темељу тога зидамо једну будућност која ће, сматрамо, бити таква да ће од генерација које долазе изродити боље људе него што смо ми”, рекао је Стикић.
Као један од примера српско-грчког пријатељства, Бојан Гачевић, главни уредник Центра за културу и члан Управног одбора ДСГП „Риста Колоњас”, навео је то да је и Пожаревац током Првог светског рата угостио једно грчко село.

„И ми смо исто у једном тренутку, као што се дешавало са нашом војском на Крфу, угостили у току Првог светског рата цело једно село из Горње Џумаје. И данас имамо њихове потомке који живе овде у Пожаревцу. То село је у северној Грчкој, на граници са Бугарском. Када је било под окупацијом Бугарске, 6000 Грка, што деце, што одраслих људи, стигло је у Пожаревац без ичега, уз помоћ великог добротвора и једног од најзначајнијих Пожаревљана, Ристе Колоњаса, који је као Грк изашао у сусрет тим младим људима”, рекао је Гачевић.